MInistrul de Finanţe Adrian Câciu a declarat că măsurile avute în vedere de coaliţie pentru a reduce cheltuielile nu sunt o rectificare bugetară, ci o ordonanţă care să includă măsuri fiscal-bugetare cu scopul de a avea o economie la bugetul de stat de 20 miliarde lei. El a reiterat faptul că nu este vorba de o „gaură la buget”, ci bugetul general consolidat al statului are o valoare de cheltuieli de 608 miliarde, adică acest 20 miliarde lei reprezintă 3,3%.
„Nu există o gaură la buget. În primul rând, avem o încetinire pe încasările de la veniturile pe primul trimestru, în jur de 4,7 miliarde lei, faţă de estimat. Acum este şi o dinamică dintr-o anumită perspectivă a încasărilor la buget. Sunt foarte multe încasări care îţi vin în primul semestru mai spre sfârşit, în sensul în care impozitul pe profit se încasează în iunie, avem declaraţia unică pe impozitul pe venit. Adică sunt lucruri care se reglează, dar aşa cum am făcut şi anul trecut, pentru a putea să nu avem o mărire a deficitului, un avans al deficitului de aşa natură încât să nu comporte ajustări prea târziu, am luat o decizie în coaliţie, noi facem analiză trimestrială, iar decizia domnului prim-ministru şi decizia liderilor a fost să facem o ajustare pe cheltuieli. Acea ajustare, şi aici poate apare confuzia, este în valoare de circa 20 miliarde lei pe total buget consolidat al statului. Acum trebuie văzută şi din altă perspectivă – bugetul general consolidat al statului are o valoare de cheltuieli de 608 miliarde, deci acest 20 miliarde lei până la urmă e un 3,3%. Cred că şi statul poate pe anumite măsuri pe cheltuielile care nu sunt esenţiale să facă această ajustare. De altfel, domnul prim-ministru a transmis tuturor colegilor ca până mâine să transmită o serie de propuneri de soluţii privind ajustarea unor cheltuieli la care se poate renunţa. Aşteptăm să vedem cu ce se vine. Evident că se face o analiză şi un plan de acţiune, o ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare”, a afirmat Adrian Câciu, marţi la Parlament, după participarea la „Ora Guvernului” în plenul Camerei Deputaţilor.
Chestionat de ce o reducere de 6%, ministrul Câciu a răspuns: „Propunerile pe care le vom trimite sunt la colegii mei în analiză în acest moment în Minister şi le vom trimite până mâine, aşa cum ne-a cerut domnul premier”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„La final vom avea, vedeţi dumneavoastră, să nu facem confuzia între rectificare bugetară şi un plan de măsuri fiscal-bugetare. Nu va fi vorba de o rectificare bugetară la acest moment şi ceea ce noi intenţionăm este o ordonanţă de măsuri fiscal-bugetare care să conducă la realizarea unor economii la bugetul consolidat de stat de 20 miliarde lei”, a completat Câciu.
El a subliniat din nou faptul că nu vor fi tăieri de salarii concedieri şi nici nu se va umbla la investiţii, proiectele din fonduri europene şi PNRR, în vederea reducerii cheltuielilor la buget.
„Aici am un mesaj ca să fie lucrurile foarte clare – decizia luată de coaliţie a fost că nu se taie salarii, nu avem concedieri şi nu se umblă la investiţii şi la proiectele din fonduri europene şi PNRR. Că au apărut în spaţiul public tot felul d eelemente. Eu înţeleg că sunt şi colegi care poate fac afirmaţii care poate nu sunt adecvate, dar eu aş vrea să avem puţină răbdare pentru că planul de măsuri, v-am anunţat unde nu se umblă, va fi prezentat săptămâna viitoare. Asta am declarat şi eu la briefiengul de presă şi anume că avem o reformă în PNRR care are termenul iunie 2023 privind legea salarizării şi este corect şi responsabil ca, până la acel moment, lucrurile să intre într-o perioadă de analiză şi aşteptare tocmai în pregătirea legii salarizării sau adaptării actualei legi cu ceea ce reprezintă acel jalon din PNRR”, a mai explicat ministrul PSD
Chestionat dacă în această ordonanţă cu măsuri fiscal-bugetare ar putea fi inclusă şi propunerea liderului PSD Marcel Ciolacu de interzicere a cumului pensie specială şi salariu la stat, ministru Finanţeor a replicat: „Toate soluţiile sunt pe masă”.
„Măsurile vor fi fiscal-bugetare. Când spui – vrem reducere de la ministere, ne aşteptăm ca şi cum ar fi o rectificare. Nu va fi vorba de o rectificare, va fi vorba de măsuri care să ducă la scăderea unor cheltuieli”, a completat Adrian Câciu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.