Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din România a ajuns la 530 milioane euro în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 43% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, piaţa fiind susţinută în special de tranzacţiile cu spaţii comerciale, arată un raport publicat joi de compania de consultanţă C&W Echinox.
În primele şase luni au fost consemnate şase tranzacţii care au implicat portofolii de spaţii comerciale, potrivit raportului.
”Astfel, în primele şase luni au fost consemnate nu mai puţin de şase tranzacţii care au implicat portofolii de spaţii comerciale, amintind aici participaţia de 50% achiziţionată de grupul Atterbury din patru centre comerciale Iulius Mall, achiziţiile grupului Mitiska (50% dintr-un portofoliu de opt parcuri comerciale, respectiv un portofoliu format din alte 11 parcuri comerciale), vânzarea ultimelor patru spaţii în care mai funcţionau hipermarketuri Real, vânzarea spaţiilor Praktiker din Ploieşti şi Constanţa, respectiv vânzarea spaţiilor XXL Megadiscount din Sibiu şi Galaţi”, se arată în raport.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Această evoluţie a venit pe fondul unei evoluţii bune a economiei şi a creşterii consumului. Economia României a înregistrat în primele şase luni ale anului o creştere de 5,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aproape un sfert dintre tranzacţiile imobiliare au avut loc în Bucureşti, potrivit C&W Echinox.
”Piaţa din Bucureşti a atras doar 24% din volumul total de investiţii, în Capitală fiind tranzacţionate în special clădiri de birouri, precum Green Court C, Polona Business Center, ART Business Center 7 sau Cascade Offices. În afara Bucureştiului, pe lângă proprietăţile de retail au fost tranzacţionate spaţii logistice şi industriale în preajma oraşelor Sibiu şi Piteşti”, se arată în raport.
Interesul investitorilor faţă de activele imobiliare din România va aduce un plus de lichiditate în piaţă, consideră unul dintre partenerii C&W Echinox, Tim Wilkinson.
“Există o evidentă schimbare pozitivă cu privire la interesul investitorilor faţă de activele imobiliare, în special de la începutul anului 2017. Acest fapt va aduce o lichiditate suplimentară în piaţă, dar nu va avea un impact asupra randamentelor pe termen scurt, în condiţiile în care investitorii sunt în continuare foarte atenţi în procesul de selecţie a activelor ţintă”, a declarat Wilkinson.
Printre jucătorii nou intraţi în piaţa locală în prima jumătate a acestui an sunt sud-africanii de la Atterbury, al patrulea grup din Africa de Sud care intră pe piaţa imobiliară din România, şi Hili Properties, grup care şi-a făcut intrarea prin achiziţia clădirii ART Business Center 7 din nordul Capitalei.
Potrivit raportulului “CEE Investment Market”, realizat de compania de consultanţă imobiliară JLL, valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din România a ajuns la 485 milioane euro în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 44% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.
Potrivit companiei de consultanţă imobiliară Colliers International, valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din România a depăşit 400 milioane euro în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 156% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...