Valoarea totală a tranzacţiilor imobiliare din România a depăşit 400 milioane euro în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 156% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, reiese dintr-o analiză publicată miercuri de compania de consultanţă imobiliară Colliers International, care mai arată că volumul total al investiţiilor ar putea ajunge la 1 miliard euro în acest an.
Potrivit analiştilor Colliers, au fost încheiate tranzacţii mari în sectoarele de industrial şi retail, cele mai importante fiind vânzarea depozitului Dacia Piteşti către Globalworth pentru un total de 42,5 milioane euro, respectiv tranzacţia dintre Iulius Group şi Atterbury Group.
„Valoarea medie a tranzacţiilor a crescut semnificativ în comparaţie cu anul trecut şi estimăm că 2017 va fi în continuare un an foarte bun pentru piaţa de investiţii. Volumul ridicat de tranzacţii demonstrează că piaţa devine mai lichidă, iar investitorii sunt interesaţi de diversificarea portofoliului. De asemenea, observăm o tendinţă a investitorilor internaţionali de a crea parteneriate cu dezvoltatori locali. Acest dinamism va duce la un volum total al investiţiilor de 1 miliard euro în acest an, marcând cel mai bun an pentru această piaţă din perioada post-criză”, a declarat directorul departamentului de analiză strategică al Colliers International, Mihai Pătrulescu.
Specialiştii din piaţă estimează că România a înregistrat anul trecut tranzacţii imobiliare în valoare de 850-900 de milioane euro, în creştere cu peste 30% faţă de 2015.
Potrivit analizei Colliers, pe piaţa de spaţii industriale din zona Capitalei au fost livraţi aproximativ 150.000 metri pătraţi(mp), cu precădere în zonele de vest şi de nord şi în apropiere de autostrada A1.
„Luând în considerare activitatea de pe piaţa industrială de până acum, ne putem aştepta la livrări de aproximativ 250.000 mp în Bucureşti şi încă 100.000 mp în restul ţării, până la finalul acestui an. Dezvoltatorii îşi îndreaptă din ce în ce mai mult atenţia către locaţii în curs de dezvoltare precum Timişoara, Sibiu, Piteşti, Cluj-Napoca, Râmnicu Vâlcea, Braşov sau Roman”, a completat Pătrulescu.
Potrivit analiştilor Colliers, stocul de spaţii comerciale a crescut cu doar 30.000 mp, urmând ca încă 150.000 mp să fie livraţi până la finalul anului.
Noile proiecte vor include parcuri de retail în oraşele mai mici, respectiv extinderi ale centrelor comerciale existente din oraşele mari.
În ceea ce priveşte stocul de spaţii de birouri, conform analizei realizate de Colliers, acesta a ajuns la la 2,2 milioane mp în Bucureşti în urma livrării a 50.000 mp, din care 30.000 mp îi reprezintă primele două clădiri ale proiectului Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint.
Suprafaţa totală închiriată a însumat 170.000 mp, iar cererea nouă, venită în special din partea firmelor de IT şi BPO/SCC, a depăşit pragul de 85.000 mp. Cele mai solicitate zone au fost Floreasca-Barbu Văcărescu (45.000 mp închiriaţi), Piaţa Victoriei şi Centru Vest.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...