Peste o sută de cetăţeni chinezi care luptă alături de armata rusă împotriva Ucrainei sunt mercenari fără legături directe cu guvernul chinez, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani familiarizaţi cu informaţiile serviciilor de informaţii şi un fost oficial occidental, transmite Reuters.
Totuşi, ofiţeri militari chinezi s-ar afla în zona de conflict, în spatele liniilor ruseşti, cu aprobarea Beijingului, pentru a studia tactici şi a extrage lecţii militare din război, a precizat fostul oficial.
Amiralul Samuel Paparo, comandantul forţelor americane din Indo-Pacific, a confirmat miercuri că forţele ucrainene au capturat doi bărbaţi de origine chineză în estul Ucrainei, după ce preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina deţine informaţii despre 155 de cetăţeni chinezi care luptă de partea Rusiei.
China, care şi-a declarat un parteneriat ”fără limite” cu Rusia şi a evitat să critice invazia la scară largă lansată de Moscova în 2022, a calificat afirmaţiile lui Zelenski drept ”iresponsabile” şi a reafirmat că nu este parte a conflictului.
Oficialii americani, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au afirmat că luptătorii chinezi par a avea un nivel minim de pregătire militară şi nu au un impact semnificativ asupra operaţiunilor ruseşti.
Agenţiile americane precum CIA, Biroul Directorului Informaţiilor Naţionale şi Consiliul Naţional de Securitate, precum şi ambasada Chinei la Washington, nu au răspuns imediat solicitărilor pentru comentarii.
Fostul oficial de informaţii occidental a declarat pentru Reuters că aproximativ 200 de mercenari chinezi luptă de partea Rusiei, fără nicio legătură cunoscută cu autorităţile chineze. Tot el a confirmat că ofiţerii militari chinezi care operează aproape de linia frontului o fac ”cu aprobarea expresă” a Beijingului.
De ani de zile, China furnizează Rusiei sprijin material, în special prin livrări de produse cu dublă utilizare – componente necesare pentru întreţinerea armamentului, cum ar fi dronele şi tancurile.
Beijingul a livrat Rusiei şi drone letale pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă. În octombrie, administraţia Biden a sancţionat pentru prima dată două companii chineze care au furnizat astfel de sisteme de arme Moscovei.
Voluntari din mai multe ţări occidentale, inclusiv din Statele Unite, luptă pentru Ucraina încă de la începutul războiului. De asemenea, Coreea de Nord a trimis peste 12.000 de soldaţi pentru a sprijini forţele ruse, dintre care mii au fost ucişi sau răniţi în luptă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.