Bursele europene au încheiat tranzacţiile de luni în scădere, inversând creşterile iniţiale, declinul din sectorul sănătăţii fiind condus de titlurile AstraZeneca, acesta depăşind câştigurile Generali şi ale companiilor miniere, care au fost susţinute de aşteptările pentru noi stimulente economice în China, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 0,2%, inversând câştigurile de aproximativ 0,4%, pentru a începe prima zi a semestrului al doilea cu o evoluţie negativă.

Acţiunile producătorului britanic de medicamente AstraZeneca au scăzut cu 8,0%, înregistrând cea mai proastă zi din martie 2020, după ce analiştii au declarat că beneficiile medicamentului său experimental pentru cancerul pulmonar ar putea să nu fie atât de pronunţate pe cât se spera.

Indicele mai larg al sectorului medical a scăzut cu 2,0%, conducând la scăderi între sectoare.

Cele mai mari câştiguri au fost ale indicelui companiilor miniere, cu o creştere de 2,2%, deoarece majoritatea preţurilor metalelor au avansat în speranţa că guvernul Chinei va oferi un pachet de stimulare economică mai puternic, după ce datele au arătat că activitatea fabricilor din ţară a încetinit în iunie.

Titlurile Assicurazioni Generali au atins cel mai mare nivel din peste un an, cu un avans de 3,4%, după ce informaţia conform căreia autoritatea de reglementare a asigurărilor din Italia a autorizat investitorul Delfin să-şi majoreze participaţia la peste 10% din companie a creat aşteptarea că va fi reluată o bătălie a investitorilor pentru controlul asupra companiei.

Acţiunile Mediobanca, la care Delfin este cel mai mare acţionar unic, au crescut cu 1,6%.

Indicele italian FTSE MIB a crescut vcu 0,8%, un punct luminos printre alte burse din regiune. Indicele a atins cel mai ridicat nivel din 2008, la care a ajuns şi vineri.

Indicele STOXX 600 a crescut cu 8,7% în prima jumătate a anului, în mare parte datorită câştigurilor puternice la începutul anului 2023. Cu toate acestea, creşterea a încetinit mai târziu, deoarece redresarea economică slabă a Chinei şi dovezile încetinirii creşterii în zona euro au afectat încrederea investitorilor.

Indicele DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 0,41%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,18%, iar FTSE 100 al bursei din Londra cu 0,06%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.