Touroperatorul Christian Tour a încheiat anul 2020 cu cifra de afaceri pe care a realizat-o în urmă cu zece ani, a declarat Marius Berca, director operaţional al Christian Tour, care precizează că societatea nu va renunţa la activitatea din turism, în pofida pierderilor de 80% înregistrate pe fondul pandemiei, raportat la 2019. Mai mult, turoperatorul a deschis un magazin, Yuga, o firmă de curierat, Memex, pentru a compensa pierderile din turism până la repornirea integrală a sectorului. La sfârşitul anului va lansa zboruri charter spre Kenya şi Thailanda.
”După pandemie am închis 13 sedii, e normal să salvezi business-ul. 2020 pentru noi a însemnat o pierdere de 80%. Pandemia ne-a întors pe noi cu zece ani în urmă, am încheiat 2020 cu cifra de afaceri de acum zece ani. Părerea mea personală este că turismul abia în 2022 va ajunge la nivelul din 2019, care a fost un an bun pentru toate domeniile, nu numai pentru turism. Dar noi aveam nişte proiecte în desfăşurare pe care le lăsam să se deruleze, dar în momentul în care a venit pandemia, le-am accelerat şi le-am pornit. Am inaugurat magazinul fizic Yuga în Auchan Titan şi pe cel online, dar şi o firmă de curierat care se numeşte Memex, specializată pe livrarea de colete, numai din dorinţa de a suplini cumva pierderile până reporneşte integral turismul. În acest moment, agenţiile de turism trăiesc doar din resursele proprii pe care le au. Turismul nu a fost susţinut cu nimic”, a declarat Marius Berca, aflat în Hurghada, Egipt, în cadrul unei întâlniri cu mass-media din România.
În România, compania colaborează cu 1.300 de agenţii de turism şi are peste 40 de sedii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Marius Berca solicită autorităţilor o legislaţie care să susţină turismul şi declară că grupul nu va renunţa la activitatea din turism.
”Oamenii au dreptul la vacanţă şi noi susţinem dreptul la vacanţă. Oamenii trebuie să călătorească, după ce au muncit un an de zile”, a precizat el.
Christian Tour va lansa pe 3 şi 5 noiembrie chartere spre Krabi şi Phuket, Thailanda, dar şi spre Kenya tot în acest an, primele zboruri directe din istoria companiei spre aceste destinaţii, a adăugat Marius Berca.
În opinia sa, cele mai căutate destinaţii în acest an vor fi Grecia, Turcia, Bulgaria, Egipt.
”Cu siguranţă, Egiptul este o destinaţie foarte solicitată de turiştii din România. În această perioadă avem două chartere săptămânale spre Egipt (Hurghada), din Bucureşti şi Cluj, am suplimentat zilele de operare, existând o cerere foarte mare pentru această destinaţie. Părerea mea este că va creşte cererea pe Egipt, deoarece turiştii îşi doresc acum să meargă într-o destinaţie caldă, iar anul acesta eu cred că va fi una din destinaţiile foarte solicitate de către turişti, alături de Grecia, Turcia, Bulgaria. Noi sperăm ca în viitorul nu foarte îndepărtat Tunisia să nu se mai găsească pe 'lista galbenă' şi turiştii să călătorească şi acolo, deoarece este cerere foarte mare pentru această destinaţie, dar ne vom plia în funcţie de restricţiile care vor fi ridicate”, a mai spus Berca.
Compania are chartere şi spre Zanzibar, iar din martie va opera şi zboruri directe spre Sharm el-Sheikh, Egipt. În plus, compania va lansa tot din martie şi zboruri directe spre Dubai.
”În decembrie 2020, am lansat primul zbor charter spre Zanzibar, zbor care se bucură de un mare succes şi acum. De asemenea, în funcţie de solicitări şi de cerere, vom stabili câte zboruri charter vom pune spre Egipt şi din ce oraşe. Este o destinaţie foarte accesibilă, pentru nouă nopţi de cazare, pachetul porneşte de la 929 euro pe cameră, deci două persoană, cu all inclusive şi zbor direct, iar la faţa locului li se asigură turiştilor asistenţă în limba română”, a mai spus directorul Christian Tour.
Turiştii au însă nevoie de un test RT-PCR negativ, ca să poată călători în Egipt, iar dacă nu îl au, pot face testul în aeroport, costul fiind de 30 de dolari, caz în care vor fi nevoiţi să stea 24 de ore în carantină în hotel până primesc rezultatul.
El arată că oamenii vor începe să călătorească din ce în ce mai mult.
”Eu sunt convins că treptat, treptat oamenii îşi vor învinge teama şi vor călători mai mult, cu atât mai mult cu cât se vaccinează din ce în ce mai mulţi oameni. Virusul există, trebuie să ne protejăm de el. Cu siguranţă, se va putea călători cu vaccin sau cu test RT-PCR negativ, o să vedem ce decizii se vor lua. Este clar că în mod treptat turismul va reporni. Sperăm să nu mai apară şi alte restricţii”, a spus Marius Berca.
Acesta afirmă că, înainte de pandemie, compania înregistra 1.000 de rezervări zilnic pe toate destinaţiile şi că rezervările au scăzut la 80-120 zilnic în prezent.
”Până în martie 2020, când a venit lockdown-ul şi toată lumea a rămas acasă, noi vândusem cu 30% mai mult decât am vândut în aceeaşi perioadă în 2019. A venit pandemia, s-a blocat tot. După pandemie, începând cu 1 iunie s-au redeschis Bulgaria, Grecia, apoi din 10 august Turcia şi din 30 august Egiptul, deoarece ţările erau pe 'lista galbenă' şi atunci turiştii intrau în carantină şi nu puteam să dăm drumul la chartere. Din momentul în care am dat drumul la chartere, chiar dacă era post-lockdown, am transportat 80.000 de turişti cu 220 de chartere, tot sezonul, asta însemnând Bulgaria Grecia, Turcia, Egipt. Oamenii nu au călătorit numai cu zboruri charter, oamenii au mers şi cu maşinile personale sau cu charterele de autocar, atât în ţară, cât şi în străinătate. La început, până să se redeschidă Turcia şi Egiptul, a mers foarte bine Bulgaria (s-a circulat fără test), iar în Grecia turiştii erau testaţi gratuit la aterizarea avionului la destinaţie, ulterior Grecia introducând testul PCR oligatoriu cu rezultat negativ pentru cei care călătoreau acolo, atât terestru, cât şi cu avionul”, a declarat reprezentantul companiei.
Compania arată că turiştii care au plătit în 2020 vacanţe în care nu au mai putut călători au primit vouchere care să le permită schimbarea perioadei de călătorie şi, în unele cazuri, şi destinaţia, acestea fiind valabile pentru perioada 2021-2022.
”A fost ceva nou pentru toţi, nu ştiam cum va evolua pandemia. Iar oamenii munciseră şi plătiseră pentru o vacanţă. La târgurile de turism din toamna lui 2019 şi în februarie 2020 se cumpăraseră vacanţe pe sistem early-booking. 85-90% din oameni au înţeles situaţia prin care trece turismul şi au acceptat voucherele pentru reprogramarea vacanţelor. Turiştii care cumpăraseră vacanţe în Turcia, în momentul în care s-a redeschis Grecia, au solicitat să plece în vacanţă în Grecia şi noi le-am satisfăcut această dorinţă”, a spus Marius Berca.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.