Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) a Uniunii Europene a dezvăluit joi un nou fond în valoare de 400 de milioane de euro care va fi cheltuit pentru reconstrucţia Ucrainei înainte de începerea planului de reconstrucţie pe termen mai lung al UE destinat acestei ţări, transmite Reuters.
Şaisprezece dintre cele 27 de ţări ale UE au declarat că vor participa la Fondul fiduciar pentru Ucraina al Băncii Europene de Investiţii (BEI), care va oferi granturi şi împrumuturi, precum şi garanţii băncilor şi întreprinderilor ucrainene.
Franţa şi Italia sunt în frunte, cu contribuţii în valoare de 100 de milioane de euro fiecare la acest fond, despre care un şef adjunct al BEI a spus că ar putea fi direcţionat către repararea infrastructurii mari, oferirea de finanţare întreprinderilor mici şi mijlocii sau serviciilor publice.
”În numele UE, finanţăm rezilienţa Ucrainei. Oferim finanţare pentru a construi rezilienţa societăţii şi a economiei”, a declarat vicepreşedintele BEI Teresa Czerwinska.
Czerwinska, care se află în cursa pentru a fi următorul şef al BEI, a declarat că banca a plătit anul trecut 1,7 miliarde de euro în Ucraina, inclusiv pentru şcoli, spitale, locuinţe sociale şi grădiniţe, precum şi pentru transportul urban.
Ea a adăugat că banca va completa noul fond cu alte 100 de milioane de euro pentru asistenţă tehnică, pentru a ajuta Ucraina să folosească banii în mod eficient, ceva cu care ţările UE mai dezvoltate şi mai bogate au dificultăţi în timp de pace.
UE sprijină bugetul Ucrainei cu 18 miliarde de euro în acest an şi a promis 50 de miliarde de euro în 2024-2027, pentru a ajuta la reconstruirea ţării după războiul declanşat de Rusia în februarie 2022.
Înainte ca această nouă finanţare să înceapă, Czerwinska a spus că noul fond al BEI va acţiona ca o punte, cu o dată limită la sfârşitul anului 2025.
Germania, cea mai mare economie a UE, nu s-a numărat printre susţinătorii fondului BEI, un diplomat afirmând că Berlinul preferă să cheltuie prin bugetul central al UE, la care toate statele membre se integrează.
Banca Mondială a estimat nevoile de reconstrucţie ale Ucrainei după primul an de război la peste 400 de miliarde de dolari, pe parcursul unui deceniu.
Donatorii internaţionali au promis asistenţă de miliarde pentru Ucraina, la o conferinţă de la Londra în această lună. Kievul a cerut aproape 7 miliarde de dolari pentru primul val de redresare, axat pe restabilirea sectorului energetic înainte de venirea iernii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.