Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să continue reducerea achiziţiilor de obligaţiuni, dar a promis că va continua sprijinul fără precedent pentru economia zonei euro, până în 2022, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

BCE a lăsat dobânda de referinţă de refinanţare neschimbată, la 0%, în timp ce rata la facilitatea de creditare marginală a rămas la 0,25%, iar rata la facilitatea de depozit a fost menţinută la -0,5%, în conformitate cu aşteptările.

Cumpărarea de obligaţiuni în cadrul Programului său de achiziţii de urgenţă pentru pandemie, de 1.850 miliarde de euro ( PEPP), care se va încheia în martie 2022, va fi redusă în trimestrul următor, pe măsură ce schema se apopie de sfârşit.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

 Cu toate acestea, achiziţiile de obligaţiuni în cadrul Programului de achiziţie de active sau APP vor fi intensificate pentru a servi drept o punte de relaxare cantitativă până la sfârşitul PEPP, după ce au continuat până în prezent cu un ritm lunar de 20 de miliarde de euro împreună cu PEPP.

”Consiliul guvernatorilor consideră că progresul în ceea ce priveşte redresarea economică şi către ţinta de inflaţie pe termen mediu permite o reducere treptată a ritmului achiziţiilor de active în următoarele trimestre. Dar relaxarea monetară este încă necesară pentru ca inflaţia să se stabilizeze la ţinta de inflaţie de 2% pe termen mediu”, a declarat BCE într-un comunicat de joi.”

BCE a declarat că deciziile sale vor permite Consiliului guvernatorilor să menţină flexibilitatea şi în deciziile sale de politică monetară, având în vedere incertitudinea economică actuală cu care se confruntă blocul monetar comun format din 19 membri.

Inflaţia din zona euro a atins un nivel record de 4,9% în noiembrie, în timp ce noua variantă Omicron a Covid-19 se răspândeşte pe tot continentul, în timp ce tulpina Delta a forţat deja mai multe economii europene să revină la carantine parţiale.

Până acum, BCE a adoptat un ton mai concilian faţă de precum Banca Angliei şi Rezerva Federală a SUA, după ce a adoptat o politică monetară relaxată fără precedent pentru a susţine economia zonei euro în timpul pandemiei.

Euro a câştigat 0,5% faţă de dolar în urma deciziei, pentru a fi tranzacţionat la aproximativ 1,134 dolari pe unitate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.