Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a înregistrat anul trecut un profit net de 7,9 milioane euro, în creştere cu 8% faţă de 2020. La sfârşitul anului 2021, volumul total al activelor băncii a fost de 1,8 miliarde euro, cu o creştere de peste 10% faţă de 2020, iar portofoliul net de credite a crescut cu peste 16% şi a atins valoarea de 1,2 miliarde euro.
”Pentru acest an financiar, IIB a demonstrat un profit net record din ultima perioadă: 7,9 milioane euro, cu 8% mai mult faţă de acelaşi indicator de anul trecut, fiind determinat în principal de creşterea venitului din activităţile de bază”, anunţă banca.
Implementarea Programului de Capitalizare a IIB a continuat în anul 2021, iar la sfârşitul perioadei de raportare, capitalul vărsat de bancă a atins 424,8 milioane euro (o creştere de peste 12% faţă de sfârşitul anului 2020).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”La sfârşitul celor 12 luni ale anului 2021, volumul total al activelor băncii a fost de 1,8 miliarde euro, cu o creştere de peste 10% faţă de 2020. Factorul determinant al creşterii activelor a fost prelungirea sprijinului prin împrumuturi şi investiţii oferite de către bancă statelor sale membre, incluzând acorduri ce au vizat redresarea economică în vederea depăşirii consecinţelor negative ale pandemiei”, arată banca.
Portofoliul net de credite a crescut cu peste 16% şi a atins valoarea de 1,2 miliarde euro.
”Astfel, un indicator cheie al strategiei curente stabilit pentru sfârşitul anul 2022 a fost deja atins cu un an înainte de termen. Procentul de proiecte implementate în interesul acţionarilor europeni a depăşit 58%”, spun reprezentanţii băncii.
Volumul total al investiţiilor pe termen lung al băncii a atins 1,1 miliarde euro la data de 31 decembrie 2021, din care 1,03 miliarde euro au fost emisiuni de obligaţiuni.
În total, banca a emis 7 obligaţiuni în diferite valute ale statelor membre în cadrul programului MTN, înregistrate la Bursa de Valori din Dublin. Acest lucru a permis creşterea volumului atât de necesar de sprijin a împrumuturilor şi investiţiilor către acţionarii IIB.
Anul 2021 a fost marcat de emiterea obligaţiunilor în euro cu o maturitate record istorică a băncii din ultimii 20 de ani.
“Anul 2021 a marcat un număr de succese şi repere importante, care sunt convins că vor rămâne în istoria Băncii Internaţionale de Investiţii. În februarie, inaugurarea sediului central permanent din Budapesta a avut loc în prezenţa oficialilor de înalt rang ai statelor membre. În octombrie, cu mai mult de un an înainte de termen, am atins volumul cheie vizat pentru anul 2022 al portofoliului de credite, stabilit prin Strategia curentă de la Bucureşti pentru perioada 2018-2022. Extinderea activităţilor noastre continuă, iar rolul din ce în ce mai mare al băncii în sprijinirea economiilor ţărilor sale a creat fundaţia solidă pentru un alt eveniment cu adevărat istoric - în decembrie, statele membre au luat decizia unanimă de a oferi acces Serbiei la aderarea ca membru la IIB. Sunt sigur că rezultatele anului trecut vor asigura un nou impuls puternic dezvoltării viitoare a băncii şi ne vor permite să atingem obiective ambiţioase în perioadele viitoare”, a spus Nikolay Kosov, preşedintele Consiliului de Administraţie al IIB.
Banca Internaţională de Investiţii a fost fondată în 1970. În prezent, acţionarii băncii sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam. Banca a trecut printr-un proces major de modernizare începând cu finalul anului 2012 şi are rating S&P A- (perspectivă stabilă), rating Moody’s A3 (perspectivă stabilă), rating Fitch A-, rating ACRA A (perspectivă stabilă).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.