Banca Europeană de Investiţii acordă împrumuturi în domeniul eficienţei energetice în diverse sectoare în Bucureşti, în total mai mult de 5 milioane de euro în diferite sectoare, iar majoritatea banilor merg către eficienţa energetică a clădirilor, a declarat, joi, la Bucureşti, Andreas Piontek, specialist în energie şi reprezentantul Băncii. El a precizat că, la mijlocul lui februarie, a început primul proiect ELENA în România, prin care este sprijinit prin asistenţă tehnică sectorul 6, pentru refacerea din punct de vedere energetic a 11 şcoli şi grădiniţe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prezent la conferinţa „A climate protection muncicipality master plan for Romania”, care se desfăşoară la Bucureşti, Andreas Piontek a explicat cum pot fi obţinute granturi prin Banca Europeană de Investiţii, ce proiecte finanţează Banca, cum facilitează împrumuturile, ce condiţii trebuie să îndeplinească aplicanţii. 

„Banca Europeană de Investiţii este un partener de finanţare pentru instituţiile europene, din 1958. 90% din împrumuturile pe care le acordăm sunt pentru unele dintre statele UE, beneficiari fiind 28 de state membre U,  iar volumul acestor împrumuturi a fost de 74,5 miliarde de euro. Între 2012 şi 2016 am acordat împrumuturi pentru energie, energie regenerabilă, eficienţă energetică, reţele energetice”, a spus Piontek.

Potrivit specialistului, 75% din aceste sume se acordă pentru reabilitarea de clădiri.

„Produsele pe care banca noastră le oferă pieţei: o gamă largă de împrumuturi pe termen lung, împrumuturi subordonate. Avem produse pentru eficineţa energetică şi putem combina cu granturi”, a subliniat el.

Şi România a beneficiat de programul ELENA (European Local ENergy Assistance), care "înseamnă sprijin în domeniul asistenţei tehnice". 

„În ceea ce priveşte România, acordăm împrumuturi în domeniul eficienţei energetice, în diverse sectoare din Bucureşti. Acordăm în total mai mult de 5 milioane de euro în diferite sectoare şi majoritatea banilor merg către eficienţa energetică a  clădirilor. La mijlocul lui februarie am început primul proiect ELENA în România, prin care sprijinim prin asistenţă tehnică sectorul 6, prin refacerea din punct de vedere energetic a 11 şcoli şi grădiniţe. Acest proiect a început deja”, a anunţat Piontek.

Banca oferă împrumuturi pe care le poate acorda prin intermediari, mai spune specialistul.

Piontek a dat şi câteva detalii despre programul ELENA, explicând cine poate beneficia şi cum poate ajunge să acceseze un împrumut prin acest instrument: „A fost fondat în 2009, se bazează pe un acord între banca noastră şi Comisia Europeană şi este finanţat prin Programul de Cercetare şi Inovare Orizon 2020. Sunt granturi pe care le puteţi obţine pentru pregătirea unor programe de investiţii. Dacă autorităţile ştiu că trebuie renovate şcoli, clădiri publice, dar nu ştiu cum să facă asta, acesta este un instrument care oferă cunoştinţele şi abilităţile necesare pentru a pregăti investiţia. Nu vă garantează nimeni că veţi şi obţine banii”.

„Din 2009, avem programe care au beneficiat de 100 de milioane de euro. Grantul acoperă 90% din costurile privind dezvoltarea proiectului, alocarea bugetelor se face pe principiul primul venit, primul servit. În medie avem 15 milioane de euro pe an. Sprijinim proiecte care trebuie să dea dovadă de o anumită maturitate, trebuie să se fi realizat o anumită activitate anterior înainte să cereţi sprijin ELENA. Cererea pe care aţi făcut-o trebuie să indice o mare probabilitate ca proiectul să fie implementat, pentru că aveţi obligaţia de a investi”.

Pentru sprijinirea unui proiect în cadrul programului ELENA, sunt necesari trei ani pentru pregătirea proiectului şi pentru faza de licitaţie. ELENA poate acorda sprijin atât sectorului public cât şi celui privat.

Programele de investiţii eligibile sunt „renovarea unor clădiri publice şi private, iluminatul stradal şi traficul, integrarea surselor de energie regenerabilă în clădiri”.

CÎn ceea ce priveşte accesarea EL:ENA, Piontek explică:  "Prin email, explicaţi care vor fi investiţiile, nevoile, dificultăţile şi trimiteţi informaţiile. Noi analizăm, vă trimitem un formular de cerere care este uşor de completat, dar vă ajutăm să completaţi formularul, după care decidem care dintre cereri să fie trimise către Comisia Europeană, anume cele mai bune. După aceea, faceţi un contract cu noi şi puteţi demera proiectul astfel încât în trei ani să se concretizeze".

La conferinţă au participat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, cercetători şi autorităţi din domeniul protecţiei mediului din Germania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.