Asociaţia Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) şi Alianţa pentru Turism (APT) cer reintroducerea vacanţei de iarnă în noua structură a anului scolar 2022-2023.
"În ziua în care în mod normal copiii ar fi început şcoala după săptămâna de vacanţă petrecută şi în staţiunile de schi din România, Asociaţia Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) şi Alianţa pentru Turism (APT) îşi exprimă profunda nemulţumire faţă de deciziile luate de către Ministerul Educaţiei cu privire la eliminarea vacanţei de iarnă din luna februarie din structura anului şcolar 2021-2022 şi solicită, printr-o scrisoare deschisă, reintroducerea acesteia în noua structură a anului scolar 2022-2023. De asemenea, cele două organizaţii cer Ministerului Turismului şi Antreprenoriatului să se implice şi să susţină miile de companii din România din ambele domenii care au fost afectate de această decizie", arată asociaţiile.
În acest sens, ATCR a iniţiat o petiţie şi îi încurajează pe toţi cei care vor să susţină reluarea vacanţei de iarnă pentru copii, să o semneze.
"Efectele adverse lipsei vacanţei copiilor din februarie sunt: Aglomeraţie pe drumurile care duc în staţiunile montane; Cozi la instalaţiile de transport pe cablu la sfârşit de săptămână; Preţuri mari la transport pe cablu la sfârşit de săptămână dar venituri mai mici pe un an calendaristic şi implicit bani mai puţini la buget; Preţuri mari la cazări, amânarea sua anularea de noi investiţii private în turismul montan, dispariţia unei profesii (monitorii de schi ), care nu va putea avea o activitate coerentă din 10-16 zile/an)", notează asociaţiile.
Numărul de turişti pe pârtiile de schi, în prima săptămână a lunii februarie (luni- vineri) din 2022 faţă de aceeaşi perioadă a anult trecut, a scăzut cu circa 70%.
"Situaţia din România pare a fi una singulară în Europa, majoritatea ţărilor (Elveţia, Germania, Austria, Franţa, Italia, Polonia, Slovacia, Spania) funcţionând cu vacanţa de iarnă pentru elevi. În Germania de pildă, autorităţile au numit vacanţa de la final de februarie “Sportferien”, adică vacanţa pentru sport şi este de două săptămâni", spun reprezentanţii asociaţiei.
Această decizie a Ministerului Educatiei afectează sectoarele de activitate reprezentate de ATCR şi APT, ţinând cont de nevoia de investiţii constante din partea proprietarilor de pensiuni, hoteluri, restaurante şi resorturi de ski pentru a păstra calitatea serviciilor, şi restricţiile din ultimii doi ani care au diminuat considerabil veniturile.
„Trăim cu impresia că în România nimeni nu înţelege că sportul înseamnă, în primul rând, sănătate. Generaţiile viitoare vor avea probleme în acest sens dacă nu înţelegem odată că sportul este o parte vitală pentru dezvoltarea copiilor şi tinerilor. Este dovedit medical că activităţile în aer liber şi în mod special, la munte, cresc imunitatea copiilor. În acest context pandemic în care, timp de doi ani, copii au petrecut majoritatea timpului în faţa ecranelor, ar trebui să înţelegem importanţa unei vacanţe cu activităţi în aer liber. Ca să nu mai vorbim despre multitudinea de beneficii care rezultă din participarea copiilor în tabere: socializare, mişcare, dezvoltarea caracterului independent, dobândirea de cunoştinţe asupra naturii, muntelui, etc.”, a declarat Iancu Şerbănescu, presedintele ATCR.
ATCR a sesizat acesta problemă Guvernului României şi Ministerului Educaţiei şi Cercetării printr-o adresă oficială, înaintată în luna august 2021, însă autorităţile nu au trimis niciun răspuns.
ATCR este de părere că autorităţile centrale din România ar trebui să se inspire şi să implementeze exemplele de bune practici aplicate în ţări din Europa.
În acest sens, ATCR, alături de APT solicită Ministerului Educaţiei şi Cercetării ca în programa şcolară 2022-2023 să reintroducă o vacanţă de două săptămâni în perioada 1 februarie -15 martie, iar Ministerului Turismului şi Antreprenoriatului să se implice activ în această problemă, care este primordială pentru turismul montan din România.
Cere totodată Ministerului Tineretului şi Sportului să susţină iniţiativa ATCR astfel încât copiii să poată avea 14 zile de cantonamente fără a lipsi de la şcoală şi pentru a avea operatori economici cu care să poată organiza orice eveniment sportiv internaţional.
"Avem nevoie de dialog constant pentru a crea un cadru de dezvoltare sănătoasă a turismului. Este un sector esenţial pentru economie, astfel că deciziile ce pot afecta şi influenţa semnificativ evoluţia industriei, trebuie luate doar în urma consultării cu organizaţiile din domeniu. Apreciem dinamica şi proactivitatea autorităţilor, însă trebuie să avem mereu în vedere imaginea de ansamblu. În cazul vacanţelor, e vorba atât despre afectarea unei întregi ramuri economice, dar mai ales afectarea unei întregi generaţii de copii, care au nevoie de echilibru, timp liber pentru sport şi activităţi în natură şi pentru a descoperi lumea, elemente esenţiale în formarea lor ca viitori adulţi. Avem încredere că poziţia noastră va fi luată în considerare şi că situaţia va fi remediată anul următor. Am propus crearea unui grup de lucru în acest sens, pentru a identifica structura optimă pentru vacanţa de iarnă", a declarat Daniel Mischie, preşedinte APT.
De asemenea, turismul de iarnă este afectat serios, spune el. În opinia ATCR, această decizie pe termen lung va duce la o situaţie financiară delicată atât pentru proprietarii sau investitorii în resorturi de schi cât şi pentru serviciile aferente, cazare, restaurante, mici afaceri construite pentru sezonul de iarnă, care însumează un număr foarte mare de locuri de muncă.
Asociaţiile dau câteva exemple de cum au fost afectate resorturile din tara, prin lipsa vacanţei de iarnă din luna februarie, comparând ciferele din prima săptămână (luni-vineri) a lunii februarie 2022 cu prima săptămână din luna februarie 2021:
- Transalpina ( Judeţ Valcea ) - o scădere cu 70% în 2022 faţă de 2021 cand au fost 8.106 de turişti
- Arena Platos (Judeţ Sibiu) - o scădere cu 78% în 2022 faţă de 2021 când au fost 8.694 turişti
- Buscat Resort (Judeţ Cluj) - o scădere cu 62% în 2022 faţă de 2021 când au fost 3.762 turişti. Dacă în 2021 peste 500 de copii au fost în tabere organizate, în 2022 au fost sub 90 de copii.
- Straja ( Judeţ Hunedoara ) - cele 2.500 de locuri de cazare au fost ocupate în totalitate în prima săptămână din ianuarie 2021, în principal cu tabere. Anul acesta, în aceeaşiperioadă, gradul de ocupare este cu 80% mai mic. De asemenea turiştii de pe pârtie au fost cu 64% mai puţini.
Asociaţia Transportatorilor pe Cablu din România (ATCR) este singura entitate reprezentativă pentru domeniilor schiabile din România şi a fost înfinţată în anul 2007. Peste 90% din Transportatorii pe Cablu din România sunt membrii ATCR din dorinţa de a dezvolta turismul montan şi de a avea o viziune unitară la nivel naţional. Peste 60 de domenii schiabile din România fac parte din Asociaţia Transportatorilor pe Cablu din România. Domeniile însumează peste 700 de hectare de pârtii de schi, dispersate pe 51% din judeţele din România.
Circa 2 milioane de schiori au beneficiat de serviciile pârtiilor ce fac parte din ATCR, în sezonul 2020-2021.
Alianţa pentru Turism (APT) a luat naştere ca urmare a nevoii de a avea o voce unită a industriei ospitalităţii în faţa problemelor ridicate de pandemie şi a fi un partener profesionist de dialog şi de acţiune pentru autorităţi în creionarea şi implementarea soluţiilor de depăşire a crizei profunde cu care s-a confruntat turismul românesc, dar şi în vederea construirii şi implementării unui proiect de reformă în turismul românesc.
Alianţa pentru Turism reuneşte în rândul celor 25 de membri ai săi structurile federative şi asociative reprezentative pentru turismul românesc, printre care Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) şi Organizaţia Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.