Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, joi, că a decis sancţionarea societăţilor de asigurare City Insurance şi Euroins România Asigurare-Reasigurare cu amendă în cuantum de 50.000 de lei pentru fiecare companie, pentru încălcarea legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto RCA.
Piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA a rămas la un grad de concentrare crescut, în condiţiile în care primii doi jucători, City Insurance şi Euroins, controlează împreună peste 69% din această zonă, estimată la peste 200 milioane euro.
Sancţionarea s-a realizat în conformitate cu prevederile legale privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie. ASF a emis şi a transmis, joi, actele individuale către cele două societăţi, care conţin motivarea deciziilor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În cadrul controlului permanent desfăşurat de către ASF s-a constatat distinct, pentru fiecare societate, încălcarea legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, într-un anumit număr de dosare de daună.
Astfel, a fost sancţionată transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire. În plus, a fost vizată efectuarea plăţii despăgubirilor cu întârziere şi efectuarea (re)constatării daunelor cu întârziere, potrivit ASF.
”Procesul de supraveghere este un proces continuu, flexibil şi iterativ, în care supravegherea societăţilor se bazează pe riscuri. În cadrul acţiunilor de monitorizare şi control permanent a fost constatată o tendinţă ascendentă a numărului de petiţii înregistrate la ASF şi a ratei de soluţionare a acestora în favoarea petenţilor (în peste 50% din cazuri). Societăţile sancţionate se încadrează la grad de conformare mediu spre redus sau, respectiv redus, cu diferenţe semnificative faţă de media pieţei”, se arată în comunicat.
Aspectele neconforme cu legislaţia se analizează atât individual, cât şi în contextul naturii, amplorii şi complexităţii riscurilor activităţii desfăşurate de societăţi, inclusiv a gradului de cooperare cu ASF.
”Din perspectiva riscului de conduită şi a monitorizării produselor, a cotei semnificative pe piaţa asigurărilor a produsului RCA se impune supravegherea strictă a guvernanţei produsului RCA, de către societăţile de asigurare şi de către ASF, având în vedere că societăţile trebuie să acţioneze întotdeauna onest şi profesionist, astfel încât să corespundă cel mai bine intereselor clienţilor”, se arată în comunicat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.