ANSVSA anunţă, joi, că în România există 37 de focare active de pesta micilor rumegătoare, cele mai multe fiind în jdueţul Tulcea. În total sunt afectate peste 218.000 de animale. De la confirmarea primului focar s-au exportat 72.820 de capete, iar instituţia anunţă că se renegoziază condiţiile cu ţările terţe şi se fac teste suplimentare pentru loturile destinate exportului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

ANSVSA anunţă, joi, că în România există 37 de focare active de PMR (8 exploataţii comerciale, 12 exploataţii comerciale de tip A şi 17 gospodării ale populaţiei), cu un total de 218.756 animale afectate:

  • Judeţul Tulcea: 34 focare (7 exploataţii comerciale, 12 exploataţii comerciale de tip A şi 15 exploataţii non-profesionale) – 205.271 animale afectate.
  • Judeţul Constanţa: 2 focare în exploataţii non-profesionale – 985 animale afectate.
  • Judeţul Timiş: 1 focar într-o exploataţie comercială – 12.500 animale afectate.

”Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reacţionat prompt la apariţia şi evoluţia focarelor de pesta micilor rumegătoare (PMR) din judeţele Tulcea, Constanţa şi Timiş. Serviciile veterinare din ţară acţionează de urgenţă pentru a limita răspândirea virusului, aplicând măsuri corecte, conform legislaţiei europene, utilizate de toate statele membre. Corectitudinea acestor măsuri este esenţială, iar responsabilitatea operatorilor economici joacă un rol crucial. Un risc major de introducere şi răspândire a bolii provine din importul de animale bolnave, a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României, ori din introducerea de animale fără documentele sanitar-veterinare necesare. Activităţile ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, pun în pericol eforturile de export şi pot genera focare secundare de boală la mare distanţă de focarul iniţial”, au transmis reprezentanţii ANSVSA.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Aceştia afirmă că acţionează pentru menţinerea exporturilor de ovine, renegociind condiţiile cu ţările terţe şi efectuând teste suplimentare pentru loturile destinate exportului.

”Laboratoarele ANSVSA lucrează cu program extins pentru a oferi garanţiile necesare ţărilor beneficiare, asigurând astfel continuitatea schimburilor comerciale. Din data de 17 iulie, de la confirmarea primului focar de PMR, s-au derulat operaţiuni de export cu ovine, totalizând 72.820 de capete, dintre care 38.000 în Arabia Saudită şi 34.820 în Regatul Haşemit al Iordaniei”, a mai transmis ANVSA.

Oficialii instituţiei fac apel la operatorii economici din România implicaţi în comerţul cu rumegătoare să respecte instrucţiunile transmise prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a-şi proteja efectivele de rumegătoare mici.

”Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene. ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine, precum şi al cetăţenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunţa imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale şi a respecta toate măsurile dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării”, a mai transmis instituţia.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.