Investiţiile în real estate continuă în ritm accelerat în România, piaţa rezidenţială şi segmentul logistic atragând cel mai mare volum de noi investiţii, arată o analiză a organizaţiei Bucharest Real Estate Club (BREC), potrivit căreia marile proiecte imobiliare în lucru sau care sunt anunţate pentru începere în 2022 cumulează investiţii de peste 1,8 miliarde euro.
”Investiţiile în real estate continuă în ritm accelerat în România, piaţa rezidenţială şi segmentul logistic atragând cel mai mare volum de noi investiţii” arată o analiză Bucharest Real Estate Club (BREC).
Segmentul de retail atrage noi investiţii şi formate, în timp ce investitorii în clădiri de birouri se pregătesc pentru creşterea volumului de trafic şi reîntoarcerea la birou a angajaţilor. În total, conform estimărilor BREC, volumul investiţiilor atrase de cele mai mari proiecte în lucru sau care vor începe anul acesta, la nivelul întregii ţări, depăşeşte 1,8 miliarde de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Peste 10 proiecte rezidenţiale mari, cu peste 500 de apartamente sunt în curs de dezvoltare anul acesta doar la nivel de Bucureşti. Pe segmentul clădirilor de birouri, pentru că anul acesta se preconizează relaxarea restricţiilor care au caracterizat ultimii doi ani, iar majoritatea companiilor au în plan readucerea angajaţilor la birou sau tranziţia de la “work from home” la diferite formate de muncă hibrid, în 2022 vom asista la noi investiţii şi pe acest segment.
Şase noi proiecte de birouri sunt anunţate doar la nivel de Bucureşti, iar acestea vor aduce în plus pe piaţă aproape 140.000 de metri pătraţi.
“10-12 companii caută acum suprafeţe de peste 10.000 mp de birouri. Din punctul nostru de vedere, atât astăzi, cât şi mâine, piaţa locală este foarte promiţătoare”, a declarat Marian Popa, managing director Globalworth România în cadrul unei conferinţe privind agenda marilor investitori.
Potrivit analizei BREC, în 2022 se va extinde puternic şi segmentul proiectelor mixte – tip “oraş în oraş”. La nivelul Capitalei sunt în lucru trei mari astfel de dezvoltări, iar la nivelul celorlalte mari oraşe din ţară se adaugă încă cel puţin 5.
Pe segmentul logistic, la nivel naţional, noile livrări vor atinge un volum de peste 500.000 mp anul acesta. Nu în ultimul rând, vor fi construiţi peste 200.000 mp de spaţii moderne de retail, majoritatea investiţiilor fiind anunţate în Bucureşti şi în oraşele mari din vestul ţarii, dar şi în oraşe secundare şi terţiare precum Piteşti sau Alba Iulia. Tot pe segmentul de retail, investitorii pregătesc formate şi concepte noi, integrand elemente ce ţin de sustenabilitate sau comunitate.
"Observăm o creştere a traficului în centrele comerciale regionale. Retailerii de bijuterii, cosmetice şi articole sportive sunt cei care au înregistrat vânzări crescute, având in vedere contextul ultimilor ani, marcat de restricţii", a declarat Geanina Ungureanu, Senior Asset & Leasing Manager, Retail, Immofinanz.
Tatian Diaconu, CEO Nhood, a spus de asemenea că “ideea de a îmbina într-un mod util retailul cu birourile, cu un sistem educaţional sau de sănătate demonstrează de fapt că aceasta este o soluţie nouă.”
Omer Susli, proprietarul magazinelor Home Lux şi investitor imobiliar, a anunţat de asemenea finalizarea achiziţiei centrului comercial River Plaza din Râmnicu Valcea de la fondul de investiţii Sonae Sierra.
Şi Skanska, jucător axat pe sustenabilitate, spune că preferă să suporte creşterea costului în construcţii decât costul de a nu face nimic pentru protejarea mediului. ”Am confirmat prin proiectele noastre targetul de reducere a emisiilor de carbon cu 50%, iar pentru viitor ne dorim să creştem la 70%”, potrivit reprezentantului companiei, Andrei Ivan.
Una din principalele provocări ale industriei rămâne creşterea costurilor de construcţie şi lipsa personalului calificat. Adriana Iftime, vice-preşedinte al Patronatului Societăţilor din Construcţii, a declarat că în România activează 400.000 de muncitori, în timp ce pe şantierele din Europa de Vest lucrează 700.000 de muncitori romani.
Investitorii prezenţi la conferinţa BREC au ridicat problema lipsei de transparenţă în relaţiile cu autorităţile şi impredictibilitatea, care pune in pericol dezvoltarea pe termen lung a pieţei imobiliare romaneşti.
Bucharest Real Estate Club (BREC) este cea mai mare organizaţie a pieţei de real – estate din România. Companiile membre sunt investitori majori, locali şi internaţionali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice şi industriale, parcurilor de retail, investiţiilor rezidenţiale, cu portofolii cumulate de peste 10 miliarde de euro
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.