Egiptul a pierdut 50 de miliarde de dolari din cauza pandemiei, doar în şase luni, spune Youhanna Boshra, branch manager al agenţiei egiptene de turism Regency Travel, în cadrul unei întâlniri cu mass-media din România. Acesta afirmă că Egiptul pregăteşte investiţii în sector, pentru a-l revitaliza, iar turismul ar putea ajunge la 20% din întreaga economie a ţării, de la 14%, înainte de pandemie.
"Turismul este considerat una din cele mai importante surse de venit ale Egiptului. Turismul reprezintă 14% din economia Egiptului, fiind considerat cel mai mare sector pentru investiţii în Africa. În Egipt lucrează în turism 5 milioane de egipteni, în mod direct, şi 10 milioane de egipteni, în mod indirect. Aici sunt 70 de tipuri de industrii care au legătură directă cu turismul. Egiptul va depinde în viitorul apropiat de turism pentru dezvoltarea economiei ţării. Guvernul egiptean sprijină investiţiile în sectorul turismului, prin diverse facilităţi. Vom face legătura între toate staţiunile turistice şi cu alte noi mijloace de transport. Acum se construieşte un tren rapid, ce va lega toate oraşele şi staţiunile turistice din Egipt şi va fi gata în următorii doi ani. Asta va costa statul 32 miliarde de dolari", a spus Youhanna Boshra, într-o întâlnire cu mass-media din România.
Ani în urmă, o perioadă mai lungă de timp, Egiptul a fost închis turiştilor, din cauza conflictelor interne.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Înainte de pandemie, turismul reprezenta 14% din PIB-ul Egiptului. Statul face mari eforturi acum să dezvolte sectorul turismului, este un domeniu foarte sensibil şi orice se întâmplă în lume influenţează şi turismul. Statul lucrează la un plan să ajungă la 20% ca procent în PIB", a menţionat Youhanna Boshra.
De când a început pandemia, hotelierii şi agenţiile de turism egiptene au scăzut preţurile cu aproape 50%, pentru a atrage turişti, spune el. Cei mai mulţi turişti sunt ruşi, ucraineni, unguri, polonezi, români şi sârbi.
În prezent, hotelurile din Egipt nu pot fi ocupate decât în proporţie de 50%. Numai în Hurghada sunt 127 de hoteluri, cele mai multe de patru şi cinci stele.
"Egiptul a pierdut 50 de miliarde de dolari din cauza pandemiei, doar în şase luni. În Egipt veneau anual 15 milioane de turişti, înainte de pandemie. Acum, în acest an sunt 1,2 milioane turişti. Iar din 30 august 2020 până la sfârşitul anului 2020, deci în cinci luni, erau cel mult 350.000 de turişti în Egipt. Turiştii străini care vin în Egipt sunt scutiţi de taxa de viză de 25 de dolari până în aprilie. Acum statul încurajează totodată turismul intern. Pot spune chiar că înainte de pandemie tarifele pentru turiştii egipteni erau mai ridicate decât cele pentru turiştii străini", precizează managerul Regency Travel, care afirmă că salariul mediu al unui egiptean este între 6.000-7.000 lire egiptene, adică circa 300 dolari lunar.
El precizează că statul egiptean investeşte în staţiunile turistice, ceea ce va genera o creştere a numărului de camere din hoteluri.
"Sunt şi staţiuni construite în ultimii cinci-şase ani. Statul egiptean a dat voie şi străinilor şi investească, să poată cumpăra teren sau hoteluri. Înainte legea nu permitea asta, dar acum investitorii străini pot investi aici şi pot fi proprietari, iar statul îi sprijină, îi scuteşte de taxe şi impozite timp de cinci ani", a afirmat el.
Directorul agenţiei de turism spune că Egiptul este favorizat de o climă bună tot timpul anului, de poziţia geografică care permite zboruri scurte spre această destinaţie, dar şi de faptul că turiştii sunt în siguranţă.
"În plus, turismul în Egipt are acum un mare avantaj, preţuri mai mici, accesibile tuturor. Şi avem mai multe tipuri de turism: turism religios, turism recreativ, turism medical, turism cultural. De exemplu, sunt arabi care vin să se trateze din alte ţări în spitalele din Egipt, recunoscute pentru nivelul la care se face medicina aici, Cairo are cei mai buni medici şi cele mai mari spitale. Sunt şi egipteni care au studiat la facultăţile de medicină din România", a adăugat el.
Şi, deşi şi Egiptul a avut de suferit, scăzând numărul turiştilor de când a început pandemia, oamenii de afaceri speră ca sectorul să îşi revină.
"Egiptul este cea mai veche civilizaţie din lume. Sectorul turismului din Egipt reprezintă o mare importanţă pentru ţară şi pentru viitorul Egiptului, din mai multe puncte de vedere. Turismul este considerat unul din cele mai importante mijloace de convergenţă între toate popoarele din lume. Şi asta ne-a ajutat să construim legături cu toate popoarele", a spus Youhanna Boshra.
Ca să poată călători în Egipt, turiştii străini au nevoie de un test RT-PCR negativ, iar dacă nu îl au, pot face testul în aeroport, costul fiind de 30 de dolari, caz în care vor fi nevoiţi să stea 24 de ore în carantină în hotel până primesc rezultatul.
Agenţia, care colaborează cu Christian Tour, a fost înfiinţată în 1987 şi are 150 de angajaţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.