Bursele europene au închis vineri în creştere, în condiţiile în care investitorii au analizat date noi despre inflaţia din zona euro şi implicaţiile acestora pentru decizia de săptămâna viitoare a Băncii Centrale Europene (BCE) referitoare la dobânda de referinţă, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Indicele regional Stoxx 600 a urcat vineri cu 0,28%. Indicii sectoriali au fost în cea mai mare parte în teritoriu pozitiv, acţiunile companiilor de utilităţi adăugând 1,04%, în timp ce titlurile din sectorul tehnologic au pierdut 1,48%.

Stoxx 600 a încheiat luna mai în creştere cu 2,3%, acesta fiind cel mai mare câştig din martie, au arătat datele Refinitiv.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Retailerul britanic JD Sports s-a situat aproape de partea de jos a indicelui de referinţă paneuropean, scăzând cu până la 12% înainte de a tempera uşor pierderile, după ce a raportat o scădere a vânzărilor din primul trimestru din Marea Britanie.

Inflaţia din zona euro a accelerat la 2,6% în mai, fiind puţin mai mare decât preconizaseră analiştii, de 2,5%, au arătat vineri date noi publicate de agenţia de statistică Eurostat.

Creşterea vine în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) este aşteptată să reducă ratele dobânzilor la întâlnirea din 6 iunie, pentru prima oară din 2019.

Date noi din Italia au arătat, de asemenea, că economia a crescut cu 0,3% în primul trimestru, o rată de creştere similară aşteptată pentru restul anului.

În altă parte, acţiunile din SUA au scăzut vineri, în timp ce investitorii au evaluat cel mai recent set de câştiguri ale companiilor şi au aşteptat un raport cheie privind inflaţia. În Asia Pacific, pieţele au crescut pe baza datelor noi din economiile majore din regiune.

Indicele DAX din Germania a stagnat vineri, CAC 40 al bursei din Paris a urcat cu 0,18%, în timp ce indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a avansat cu 0,54%. Indicele italian FTSE MIB a crescut cu 0,13%, iar indicele spaniol IBEX 35 a scăzut cu 0,14%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.