Un consorţiu internaţional format din 40 de organizaţii din Spania, Germania, Elveţia, Italia şi Grecia, condus de ETRA, structură finanţată de Smartenergy, care implementează tehnologia Sunfire, lansează Orange.bat o iniţiativă de integrare a hidrogenului verde în industria ceramicii din Europa. Orange.bat valorifică produsele secundare ale electrolizei, consumate sau generate în procesul industrial, iar pentru realizarea proiectului, compania germană Sunfire pune la dispoziţie un electrolizor alcalin presurizat de 100 MW.
”Un consorţiu internaţional format din 40 de organizaţii din Spania, Germania, Elveţia, Italia şi Grecia, condus de ETRA, structură finanţată de Smartenergy, care implementează tehnologia Sunfire, folosind experienţa tehnică a Enel Green Power în producţia de hidrogen verde şi, de asemenea, parteneri de cercetare precum ITO (Instituto Tecnológico de la Energía), lansează Orange.bat, o iniţiativă ambiţioasă de integrare a hidrogenului verde în industria ceramicii din Europa. Orange.bat beneficiază de sprijinul instituţional strategic din partea Generalitat Valenciana, guvernul regional din Valencia, care este membru al consorţiului”, arată Enel.
Proiectul Orange.bat setează premisele pentru decarbonizarea completă a unui sector industrial cu un consum energetic şi emisii de CO2 ridicate prin înlocuirea gazelor naturale cu hidrogen verde folosit drept combustibil de ardere şi este condus de 26 de utilizatori finali industriali din clusterul regional de ceramică al Comunitat Valenciana, împreună cu cele două asociaţii care reprezintă întregul sector (ASCER şi ANFFECC).
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Consorţiul de proiect a depus o cerere de finanţare în cadrul „Green Deal Call" al UE pentru a contribui la depăşirea provocărilor financiare cu care se confruntă proiectele de pionierat la scară industrială în contextul accelerării economiei hidrogenului ecologic. Dacă obţine finanţarea necesară, este estimat că electrolizorul va deveni operaţional la începutul anului 2024.
Pentru ca hidrogenul să fie produs, parteneriatul include actori industriali majori, firme de investiţii, centre de cercetare, instituţii şi grupul beneficiarilor produselor din industria ceramicii. Acest lucru permite Orange.bat să acopere întregul lanţ valoric, de la generarea şi stocarea hidrogenului verde, nu doar până la consumul acestuia, ci la distribuţia lui către consumatorii finali.
”Să lucrăm la acest proiect din faza de idee şi structurarea Orange.bat pentru a atrage investiţii este o experienţă excelentă; odată cu acest proiect, Ecosistemul Hidrogenului Verde devine realitate. Unindu-ne forţele cu parteneri puternici şi cu experienţă vom permite decarbonizarea industriilor în care emisiile de carbon sunt greu de redus”, a declarat Christian Pho Duc, Managing Director H2 Projects, Smartenergy.
Centrala-pilot la scară largă va fi amplasată în apropiere de Castellón (Spania), într-unul dintre cele mai importante grupuri industriale ceramice din Europa, care concentrează 95% din industria ceramică din Spania şi 33% din emisiile de CO2 din regiunea Valencia.
”Pentru Enel Green Power, hidrogenul verde reprezintă singura soluţie cu adevărat sustenabilă care poate susţine decarbonizarea sectoarelor în care emisiile de carbon sunt greu de diminuat, în cazul cărora electrificarea consumatorilor finali nu este o soluţie simplă. Din acest considerent, suntem încântaţi să facem parte din consorţiul Orange.bat. Doar prin deschidere şi colaborare cu alţi parteneri putem dezvolta noi servicii care utilizează energia pentru a răspunde unor provocări globale”, a declarat Paola Brunetto, head of Hydrogen Business Unit, Enel Green Power.
În linie cu principiile economiei circulare, Orange.bat valorifică produsele secundare ale electrolizei, consumate sau generate în procesul industrial. Ulterior, consumul de gaze naturale este înlocuit cu hidrogen verde, evitând emisiile de CO2, oxigenul rezultat este utilizat în vederea îmbunătăţirii procesului KILN, iar căldura generată este utilizată pentru încălzirea industrială şi rezidenţială, pentru a obţine o eficienţă energetică maximă pe întregul lanţ valoric.
”ETRA consideră că hidrogenul verde este un instrument foarte puternic pe care Europa îl poate folosi pentru a-şi atingă obiectivele ambiţioase de decarbonizare, în special atunci când vine vorba de sectoarele cu un consum intensiv de energie, precum industria ceramicii. În lumina obiectivelor Orange.bat, suntem bucuroşi să fi încheiat un parteneriat de talie mondială care acoperă întregul lanţ valoric al hidrogenului verde. Cu siguranţă, este o provocare, pe care o vom aborda din prisma experienţei noastre de peste 30 de ani în managementul proiectelor inovatoare de anvergură - ETRA este printre primele 1% cele mai inovatoare companii din UE - şi toate cunoştinţele şi soluţiile inteligente aplicate în proiecte energetice”, a declarat Antonio Marqués Moreno, director de tehnologie şi inovare al ETRA şi coordonator Orange.bat.
Pentru realizarea proiectului, compania germană Sunfire pune la dispoziţie un electrolizor alcalin presurizat de 100 MW. Tehnologia de electroliză alcalină Sunfire este cea mai fiabilă tehnologie disponibilă în prezent pe piaţă. Cu un timp de operare de peste 90.000 de ore, acesta funcţionează la o presiune de lucru de până la 30 bari, fără a fi nevoie de compresie, şi are o durată de viaţă dovedită de mai bine de 20 de ani.
”Provocarea tranziţiei energetice este de a aduce surse regenerabile în sectoare dominate, în mare parte, de petrol şi gaze. Cu soluţiile noastre de electroliză, îi ajutăm pe clienţi să dezvolte un ecosistem de hidrogen verde şi să îşi reducă amprenta de carbon. Ne bucurăm să contribuim cu expertiza şi tehnologia de încredere la consorţiul Orange.bat. Împreună cu parteneri industriali puternici şi stakeholderi locali, vom face un pas semnificativ în direcţia unui viitor decarbonizat”, spune Nils Aldag, CEO Sunfire.
ETRA este un grup industrial de înaltă tehnologie care oferă soluţii tehnologice avansate în domeniul energiei, mobilităţii şi securităţii.
Smartenergy este o companie de investiţii cu sediul în Elveţia dedicată energiei regenerabile. Identifică, dezvoltă şi livrează active de energie verde. Smartenergy, fondată în 2011, are sediul în Wollerau, Elveţia.
Sunfire GmbH este lider mondial în producţia de electrolizoare industriale bazate pe tehnologii alcaline şi oxide solide (SOEC). Cu soluţiile sale de electroliză, Sunfire abordează o provocare esenţială a sistemului energetic actual: furnizarea de combustibili şi gaze curate din energie electrică regenerabilă, apă şi CO2 ca substitut neutru din punct de vedere climatic pentru energia fosilă. Compania are peste 230 de angajaţi în Germania, Norvegia şi Elveţia.
Enel Green Power este divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel dedicată dezvoltării şi operării surselor regenerabile de energie din întreaga lume, fiind prezentă în Europa, cele două Americi, Asia, Africa şi Oceania. Enel Green Power este lider mondial în sectorul energiei verzi, cu o capacitate instalată de circa 49 GW printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală şi hidroenergie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.