Documentarul ”L'enfant du diable. Bande annonce”, realizat de Ursula Wernly Fergui la casa de producţie franceză Kanari Film (2014) va fi proiectat, în 30 martie, la Institutul Cultural Român din Bucureşti, în cadrul evenimentului ”Orfanii lui Ceauşescu după 20 de ani”, în prezenţa eroinei, abandonată în anii 1980 într-un orfelinat comunist, de unde a fost adoptată apoi de o familie de francezi.
În cadrul evenimentului, poeţii Nicolae Avram şi Claudiu Komartin vor vorbi despre literatura scrisă de autori care au cunoscut experienţa instituţionalizării, a ”federeilor". Totodată, vor fi prezentate volumele de versuri ”Federeii” şi ”All Death Jazz”, scrise de Nicolae Avram şi ”Semnul la care te vei opri să bei apă”, semnat de Aurel Onişor.
Discuţiile vor fi urmate de proiecţia documentarului realizat de Ursula Wernly Fergui la casa de producţie franceză Kanari Film (2014). Filmul urmăreşte destinul unei fetiţe abandonate într-un leagăn de copii din România lui Ceauşescu şi adoptată de o familie de francezi la sfârşitul anilor '80. După 25 de ani, aceasta se reîntoarce în România, în încercarea de a-şi regăsi părinţii naturali. Proiecţia documentarului va avea loc în prezenţa eroinei, Marion Le Roy Dagen, potrivit ICR Bucureşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Seara va continua cu vernisajul expoziţiei ”Orfanii lui Ceauşescu după 20 de ani", ciclu fotografic realizat de Elisabeth Blanchet. Expunerea lucrărilor va fi făcută în prezenţa autoarei Elisabeth Blanchet, fotograf şi regizor francez, pasionată de studiile fotografice inspirate din realităţile sociale şi de portrete. Fotografiile din ciclul ”Orfanii lui Ceauşescu" au fost realizate pe parcursul a 20 de ani.
De-a lungul timpului, Elisabeth a colaborat cu televiziunea Channel 4 şi cu revistele L'Etudiant, L'Express, Lonely Planet.
Expoziţia de fotografie va putea fi vizitată la ICR în perioada 30 martie - 13 aprilie 2016.
La final, publicul este invitat să dezbată temele prezentate, împreună cu Daniel Rucăreanu, preşedintele Asociaţiei Federeii, şi invitaţii Nicolae Avram, Claudiu Komartin, Marion Le Roy Dagen şi Elisabeth Blanchet.
Accesul publicului la evenimentul care va începe la ora 15.00 este liber, în limita locurilor disponibile.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Federeii în parteneriat cu Institutul Cultural Român.
Fondată în decembrie 2014, Asociaţia Federeii este o organizaţie neguvernamentală, creată de adulţi care au crescut în orfelinate.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.