Înainte de vernisajul „Mondrian. Evolution”, o expoziţie Piet Mondrian la Muzeul Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen K20 din Germania, curatoarea Susanne Meyer-Büser a anunţat că cea mai importantă lucrare a expoziţiei, „New York City 1” (1941), a fost afişată cu susul în jos de când a fost văzută pentru prima dată în public, potrivit publicaţiei germane Monopol, scrie artnews.com.
Primul indiciu că pictura, o versiune cu bandă adezivă a lucrării „New York” (care este expusă cu partea dreaptă în sus la Centrul Pompidou din Paris), a fost atârnată incorect a fost o fotografie din atelierul artistului făcută în 1944, la scurt timp după s-a stins din viaţă, a spus curatoarea la conferinţa de presă. În fotografie, „New York City 1” poate fi văzut pe un şevalet cu dungi galbene, albastre şi negre bine grupate în partea de sus.
„S-ar putea ca orientarea prezentată în fotografie să fie cea pe care Mondrian şi-a propus-o?” a întrebat curatoarea. Potrivit lui Meyer-Büser, imaginea a fost prezentată pentru prima dată la Muzeul de Artă Modernă din New York în 1945. Şi acolo, gruparea groasă de dungi a fost arătată în partea de jos a lucrării, nu în partea de sus. „A fost o coincidenţă, a fost o neglijenţă?”, a spus ea, adăugând că poate a fost răsturnat în timp ce era despachetat la MoMA acum peste 75 de ani.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Meyer-Büser pretinde că are dovezi în plus faţă de fotografia făcută în studioul lui Mondrian. Ea crede că artistul ar fi lucrat de sus în jos, punând cu grijă fâşiile de bandă adezivă una peste alta, împletindu-le într-un mod specific, o reuşită care ar fi mult mai dificilă dacă ar fi lucrat de jos în sus.
Mai mult, în ceea ce este în prezent partea de sus a imaginii, banda este ruptă dur şi nu ajunge la marginea pânzei - un alt semn că Mondrian probabil a lucrat de sus în jos.
Lucrarea va fi expusă în expoziţai „Mondrian. Evoluţia”, care arată dezvoltarea stilistică a lui Mondrian, aşa cum a fost din 1945.
Nu a fost singura dată când MoMA a afişat o lucrare în mod greşit. În 1961, în timpul expoziţiei cu lucrări ale lui Henri Matisse, un agent de bursă a observat că „La Bateau” era atârnată cu susul în jos. Nici personalul muzeului, cei 116.000 de vizitatori, nici fiul artistului Pierre nu şi-au dat seama de greşeală.
Pictorul Piet Mondrian (1872-1944) este cunoscut drept creatorul unor compoziţii geometrice stricte din punct de vedere formal, cu linii alb-negru şi câmpuri de culoare în roşu, galben şi albastru. Cu toate acestea, faptul că, în primele decenii ale carierei sale, artistul olandez s-a concentrat în primul rând pe peisaje şi alte motive reprezentative şi le-a pus deseori în scenă cu un colorit surprinzător, este mai puţin cunoscut publicului larg.
Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen va prezenta, până în februarie 2023, traseul artistic al lui Mondrian, de la picturile naturaliste timpurii până la lucrările abstracte târzii şi va urmări legăturile formale care există între picturile sale create de-a lungul a cinci decenii.
Încă de la începutul carierei artistice, Mondrian a fost preocupat de căutarea unui limbaj pictural care să exprime universalul, cea mai profundă esenţă a tot ceea ce există. Pentru Mondrian, a face vizibilă această dimensiune spirituală invizibilă a fost posibilă prin echilibrul perfect al tuturor elementelor picturale, lucru pe care l-a realizat în cele din urmă la începutul anilor 1920 cu lucrările sale neo-plasticiste şi a continuat să se dezvolte până în 1943. Expoziţia, care este dedicată în primul rând picturilor timpurii, dezvăluie modul în care dezvoltarea lui Mondrian a progresat pas cu pas şi s-a apropiat treptat de scopul de a reprezenta absolutul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.