Corneliu Baba, recunoscut pentru reacţia în faţa absurdului dictaturii comuniste din România, a realizat în ultima perioadă de creaţie bogata serie de Arlechini, iar unul dintre aceştia va fi scos spre vânzare, joi, la Artmark, în Licitaţia de Artă Contemporană şi Postbelică, cu un preţ de pornire de 6.000 de euro.
Marea suită de arlechini derivă dintr-o temă mai mare - portretistica sa de personaje precum: Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Nicolae Tonitza, George Enescu, Lucia Sturza Bulandra, Maria Tănase, K. H. Zambaccian sau Jorge Luis Borges.
Arlechinul colecţiei, ulei pe carton realizat în perioada 1969-1983, face parte din bogata serie de Arlechini a ultimei perioade de creaţie, străbătând planul pictural şi aşezându-se în cel afectiv. Tonalităţile uşor nuanţate de pe costum amintesc de contrastul dintre ludic şi dramatic, traversat de personaj într-un fundal închis, neluminat, pe care îl întâlnim şi în unele naturi statice din perioada 1969.
Figura celui mai mare portretist român - Corneliu Baba, se regăseşte în opera „Autoportret” realizată în 1969 de către artist, dar şi în lucrarea care provine din colecţia artistului - „Din carnetul unui pictor (Autoportret)”, care au preţuri de pornire, în licitaţie, de 2.500 de euro, respectiv 400 de euro.
Maestrul Corneliu Baba, semnatarul unor opere perfect contemporane prin umanismul lor, a influenţat generaţii de artişti români, tot mai râvniţi la nivel internaţional. Astăzi, maestrul se întâlneşte cu o parte dintre ucenicii-artiştii săi contemporani
Pivotul central al licitaţie este alcătuit şi din câţiva ucenici ai maestrului Baba, între care Ştefan Câlţia, Sorin Ilfoveanu sau Sorin Dumitrescu. Elevul preferat al lui Corneliu Baba, Ştefan Câlţia, aparţine, astăzi, primului eşalon al plasticienilor români contemporani, fiind apreciat în străinătate ca un talent excepţional, prezent în licitaţie cu două lucrări în decor de teatru - „Spectacol” şi „Ianus pe apă”, cu un preţ de pornire de 20.000 de euro.
Tot sub îndrumarea maestrului Baba, artistul Sorin Ilfoveanu dezvoltă un univers populat de personaje mitologice, dovadă fiind şi lucrarea „Moscofor” (preţ de pornire - 3.000 de euro), unde surprindem o relaţie consubstanţială între animal şi umanitate. Profund influenţat de impactul universului Baba, artistul contemporan Sorin Dumitrescu realizează lucrarea „Templu”, care porneşte în licitaţie pentru un preţ de 2.000 de euro.
Valoroşi artişti români cu cotă internaţională, care completează paleta contemporană din 2 iulie, sunt Şerban Savu, Mircea Suciu, Geta Brătescu, Ciprian Mureşan sau Mircea Cantor. Întâlnirea între artiştii de ieri, de azi şi de mâine va avea loc online, pe platforma Artmark Live de la ora 19.30.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.