Televiziunea Română a anunţat miercuri că European Broadcasting Union a transmis o scrisoare de susţinere, în urma reacţiilor anumitor politicieni declanşate de difuzarea programului de Revelion.
Noel Curran, directorul general al European Broadcasting Union - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume -, a transmis pe 12 ianuarie o scrisoare de susţinere pentru Televiziunea Română, în urma reacţiilor anumitor politicieni faţă de difuzarea programului de Revelion.
În document, transmite TVR, directorul general EBU arată că independenţa editorială a seviciilor media publice este una dintre valorile de bază ale EBU, pe care Uniunea le promovează şi le susţine cu fermitate: „Independenţa Serviciului Public Media, şi în special independenţa editorială, reprezintă una dintre valorile fundamentale ale EBU, aşa cum fost adoptată în cadrul Adunării Generale EBU de la Strasbourg în anul 2012, iar EBU s-a angajat să o susţină cu fermitate”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
El reiterează recomandările Consiliul Europei (CoE) Nr. R (96) 10 din cadrul Comitetului de Miniştri către Statele Membre pentru garantarea independenţei serviciilor publice de radiodifuziune, care prevăd în liniile directoare: „Cadrul legal care reglementează organizaţiile de radiodifuziune pentru serviciile publice ar trebui să stipuleze în mod clar independenţa editorială şi autonomia instituţională, în special în domenii precum: (...) realizarea şi producţia de programe”.
Potrivit lui Curran, Televiziunea Română a jucat un rol determinant în campania de informare derulată de autorităţi pe parcursul pandemiei COVID 19: „TVR, la fel ca multe organizaţii publice media din Europa, a jucat un rol indispensabil în societate în timpul pandemiei COVID, oferind cetăţenilor informaţii vitale, anunţuri oficiale despre criza sanitară, conţinut educaţional pentru copii şi suport prin divertisment pentru persoanele aflate în izolare. Cercetările noastre arată faptul că încrederea în serviciile publice media în Europa a crescut în timpul crizei, reflectând deciziile editoriale şi independenţa PSM , precum şi un angajament public autentic de a informa, educa, distra şi conecta”.
„Avem încredere că reprezentanţii politici din România vor respecta şi vor adera la standardele internaţionale privind independenţa editorială şi autonomia instituţională a PSM şi vor permite TVR să-şi urmeze activitatea fără interferenţe şi în interesul publicului“, a conchis Noel Curran, reafirmând poziţia EBU de susţinere a independenţei editoriale a televiziunii publice din România.
Începând cu 1 ianuarie, mai mulţi politicieni români, între care deputatul Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură din Cameră, au criticat programul prezentat de postul TVR 1 în noaptea dintre ani.
El a subliniat că au fost luate în derâdere măsurile de combatere a pandemiei şi a precizat că programul a costat 140.000 de euro, fiind promovaţi „oameni declaraţi fani ai teoriilor conspiraţiilor”, cum ar fi Dan Bittman şi Mugur Mihăiescu.
Bulai a transmis: „Doina Gradea (preşedinte director general, n.r.) trebuie să plece din TVR şi să ia cu ea şi pe partenerii PSD care au mai rămas acolo”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.