Trei opere semnate de mari maeştri ai artei româneşti, ce provin din colecţia familiei Ceauşescu, sunt scoase la vânzare în cadrul Licitaţiei de Primăvară, organizată marţi, 22 martie, la Casa de Licitaţii A10 by Artmark.
Theodor Pallady, Nicolae Tonitza şi Alexandru Ciucurencu sunt artiştii care semnează picturile importante ce au aparţinut familiei Ceauşescu, valorând peste 100.000 de euro, şi care, după decenii de deţinere privată şi controversată, se pregătesc să intre în circuitul transparent şi corect al valorilor de artă.
„Sena către Notre Dame”, pictată de Theodor Pallady în perioada sa pariziană, în anii ’20, a fost estimată conservativ de casa de licitaţie la 20.000-30.000 de euro. Istoria provenienţei operei de artă: tabloul a făcut parte din colecţia doctorului oncolog Leontescu şi a fost achiziţionat Nicu Ceauşescu de la familia fiicei acestuia în 1986. Ulterior, lucrarea a fost luată în evidenţa patrimoniului cultural naţional, iar la începutul anilor 1990 a fost sechestrată, împreună cu toate bunurile personale ale lui Nicu Ceauşescu, de către Procuratura Generală şi predată în custodia Muzeului Naţional de Artă al României. După ridicarea sechestrului asigurător şi mai multe acţiuni în instanţă, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive din 2006 a Tribunalului Bucureşti, Muzeul Naţional a restituit o parte din lucrările de artă sechestrate moştenitorilor lui Nicu Ceauşescu (Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprean), potrivit declaraţiei de provenienţă a operei, semnată de Mircea Oprean la 20 iunie 2012.
Acelaşi traseu controversat l-a urmat şi pictura „Cap de copil” a lui Nicolae Tonitza, care are o estimare, în licitaţia din 22 martie, de 15.000-25.000 de euro. Opera a revenit în colecţia familiei Ceauşescu în 2009, după ce a fost restituită de Muzeul Naţional moştenitorilor lui Nicu Ceauşescu, conform declaraţiei de provenienţă datată 2 decembrie 2012 şi semnată de către Mircea Oprean.
Lucrarea, creată în preajma lui 1920, este una dintre primele ce se înscriu în tipologia ce va defini ulterior memorabil opera lui Tonitza în conştiinţa publică, drept pictor al geniului copilăriei. Numele menţionat de artist pe verso-ul lucrării – „Nelu”, propune drept posibil model pentru tipul capului de copil pe Ionel Mohor, fiul prietenului şi fostului coleg de şcoală Dimitrie Mohor, cel pe care avea să îl picteze şi ani mai târziu, în alte ipostaze, toate celebre.
Între 12.000 şi 18.000 de euro este estimarea conservativă pe care casa de licitaţie a stabilit-o pentru pictura „Natură statică cu pipă şi ulcior cu garoafe”, semnată de Alexandru Ciucurencu, provenind din aceeaşi colecţie. Tabloul, datat 1947, a fost făcut cadou Zoiei Ceauşescu, fiica cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu şi soţia lui Mircea Oprean, cu ocazia zilei acesteia de naştere (înainte de 1980).
Bunurile familiei Zoia Ceauşescu şi Mircea Oprean au avut aceeaşi soartă ca şi cele ale lui Nicu Ceauşescu, sechestrate în 1990, preluate de Muzeul Naţional de Artă, repuse în posesie în 2011, în baza unei hotărâri judecătoreşti - fapt consemnat şi în declaraţia lui Mircea Oprean din 20 iunie 2012. Opera a fost clasată în categoria Fond a Patrimoniului Naţional Cultural, fiind semnalată ca atare în catalogul de licitaţie.
Fiecare dintre aceste trei picturi, având o provenienţă istorică tulburată, poate ajunge, cu ocazia acestei vânzări publice, într-o colecţie de artă veritabilă a unui iubitor de artă românească autentică şi în circuitul corect al valorilor patrimoniale.
Licitaţia de Primăvară reuneşte toate numele mari ale picturii româneşti: Grigorescu, Andreescu, Aman, Tonitza, Pallady, Petraşcu, Iser, Dărăscu, Ressu, Mutzner, Stoenescu, Ciucurencu, Ţuculescu, Şirato, Vermont, Băncilă, Schweitzer-Cumpăna, Ştefan Popescu, Verona, Vânătoru, Piliuţă etc. Capodoperele semnate de marii maeştri ai artei româneşti pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă. Programul expoziţiei: luni-duminică, 10.00-20.00.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.