Teatrul Nottara din Bucureşti dă startul evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, cu o serie de spectacole despre istoria României, regizate de Alexandru Mâzgăreanu, programate în perioada 29 noiembrie - 2 decembrie, la Sala George Constantin a instituţiei teatrale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Spectacolele programate de Teatrul Nottara, sub sloganul „100 de ani împreună”, sunt: „Vlaicu Vodă”, după Alexandru Davila, „Despot Vodă”, după Vasile Alecsandri, „Apus de soare. Viforul. Luceafărul - o trilogie”, după Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Treptele Unirii”, recital susţinut de actorul Emil Boroghină, şi „Despre olteni cu dragoste”, după „La Lilieci” de Marin Sorescu.

Unul dintre spectacole, „Despre olteni, cu dragoste”, a fost selectat de Marinela Ţepuş, directoarea Teatrului Nottara, iar celelalte patru au fost selectate de regizorul Paul Chiribuţă, conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Teatru a UNATC. Selecţia a fost făcută în urma unei sesiuni de înscrieri lansate în luna martie de Primăria Municipiului Bucureşti, care le finanţează.

„Am obsesia că această dramaturgie românească nu se joacă, că tânăra generaţie nu apucă să citească asemenea texte, că sunt plictisiţi înainte. E adevărat că suntem într-un secol al vitezei în care timpii s-au condensat foarte mult. M-am gândit că ar merita această încercare în pragul acestei sărbători, să le aducem tinerilor aceste texte de valoare ale dramaturgiei noastre. M-am gândit că va trebui sa le condensăm cumva, păstrând esenţa, drama, lucrurile importante, dar într-o formulă care să ne permită să avem acces mai uşor la atenţia şi la concentrarea lor”, a spus Paul Chiribuţă, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc miercuri, la Teatrul Nottara. 

„Am discutat cu mai mulţi tineri, Alexandru Mâzgăreanu în primul rând. Am dorit să găsim acea formulă fără să afectăm trunchiul viu al textelor pe care le abordăm. Aşa au apărut scenariile la toate aceste piese. Eu am propus nişte scenarii, iar Alexandru Mâzgăreanu, pentru că e mai tânăr, le-a condensat şi mai mult”, a mai spus el.

Regizorul spectacolelor, Alexandru Mâzgăreanu, a explicat că a încercat să le prezinte textele într-o variantă cât mai modernă, îndepărtând o parte dintr-un ”patos patriotic” specific perioadei în care au fost scrise acestea.

„Împreună cu Adrian Nicolae am lucrat la producţiile acestea şi am încercat să dăm la o parte un patos patriotic specific perioadei în care au fost scrise. Am încercat să găsim o variantă cât mai modernă, o modalitate care să trezească interesul tinerilor şi nu numai. Am încercat să reducem piesele într-un timp în aşa fel încât să nu expediem momentele importante, dar nici să lăsăm ceva ce ar fi în plus”, a spus regizorul Alexandru Mâzgăreanu. 

„Şi din punct de vedere vizual nu sunt reproduceri 1 la 1 a costumelor din perioada respectivă, în primul rând pentru că ar fi fost destul de costisitor şi în alt doilea rând pentru că am preferat o interpretare modernă a acestor obiecte vestimentare, păstrând într-o oarecare măsură croicul. Muzica este reprezemtată de reinterpretări moderne ale unor motive româneşti. La «Despot Vodă» lucrurile alunecă spre o zonă poate electronică. Cred că a fost un exerciţiu interesant pentru noi toţi, astfel încât aceste piese să iasă din zona asta foarte patetică, pentru că ele din scriitură au această tuşă destul de groasă”, a adăugat el.

Alexandru Mâzgăreanu a precizat că fiecare spectacol va avea înainte o miniconferinţă, cu durata de 15 minute, susţinute de un tânăr doctorand la istorie, despre diferenţele dintre scriitura dramatică şi adevărul istoric.

Primul spectacol programat este „Vlaicu Vodă”, după Alexandru Davila, care va avea loc pe 29 noiembrie, de la ora 19.00. Distribuţia spectacolului – coproducţie a Teatrului Nottara şi a Asociaţiei Opera Prima, realizat cu sprijinul UNATC, este alcătuită de: Şerban Gomoi, Alexandru Suciu, Vlad Bălan, Sorina Ştefănescu, Theodora Sandu, Ştefan Pavel, Flavius Căin, Cosmin Pană şi Bogdan Costea. Scenografia este semnată de Alexandra Mâzgăreanu.

Cu o acţiune plasată la finalul secolului al XIV-lea, drama istorică „Vlaicu Vodă” are în centru figura domnitorului Ţării Româneşti, în lupta sa pentru independenţă, zădărnicită de uneltirile venite chiar din mijlocul familiei. După victoria împotriva regelui Ungariei, Ludovic de Anjou, printr-o uneltire a Doamnei Clara, mama vitregă a lui Vlaicu (Vladislav IV Basarab), acesta se vede silit să se retragă la Curtea de Argeş şi să îşi lase ca ostateci la Gomneh sora şi cumnatul.

Acesta va fi urmat, de la ora 20.45, de spectacolul „Despot Vodă” după Vasile Alecsandri, cu scenografia semnată de Alexandra Mâzgăreanu, cu aceiaşi actori în distribuţie. Drama istorică de factură romantică urmăreşlte ascensiunea şi decăderea lui Despot Eraclid, domn al Moldovei între anii 1558 şi 1561.

Evenimentul va fi prefaţat de Ionuţ Mircea Marcu, doctorand al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucureşti, care va aborda problematica diferenţei dintre adevărul istoric şi cel ficţional.

Seria de spectacole va continua pe 20 noiembrie, de la ora 19.30, cu „Apus de soare. Viforul. Luceafărul  o trilogie”, după Barbu Ştefănescu  Delavrancea, o coproducţie Teatrul Nottara, Asociaţia Opera Prima şi UNATC „I.L. Caragiale”. Spectacolul reînvie istoria Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea, prin figurile domnitorilor Ştefan cel Mare, Ştefăniţă şi Petru Rareş.

Distribuţia spectacolului este alcătuită de: IonChelaru, Bogdan Costea, Alexandru Suciu, Vlad Bălan, Cosmin Pană, Ştefan Pavel, Sorina Ştefănescu, Theodora Sandu, Şerban Gomoi ş Flavius Călin.

Pe 1 decembrie, de la ora 19.30, va fi prezentat „Treptele Unirii”, un recital susţinut de actorul Emil Boroghină, societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova, după scenariul scris de el. Spectacolul este realizat în coproducţie cu Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi va fi prefaţat de academicianul Răzvan Theodorescu.

Seria de spectacole se va încheia pe 2 decembrie, de la ora 19.30, cu „Despre olteni cu dragoste”, după „La Lilieci” de Marin Sorescu, cu scenariul şi regia semnate de Constantin Fugaşin. Spectacolul este realizat cu sprijinul Teatrissimo. Din distribuţie fac parte: Ion Haiduc, Ada Nevrot, Daniela Minoiu, Ion Grosu, Sorin Cociş, Dani Popescu, Alexandru Năstase, Mihaela Subţirică/ Alexandra Aga, Eduard Cârlan/ Gigi Iordache, Alexandru Mike Gheprghiu, Raluca Tiţa şi Eduard Epure.

Spectacolele vor intra în repertoriul Teatrului Nottara, dar vor fi jucate şi în străinătate.

„Sunt spectacole ale teatrului, ele se vor juca, dar vor merge în dfoarte multe turnee acolo undese află români. În primul rând în jurul ţării noastre, dar şi în Spania, în Italia, acolo unde este o comunitate puternică de români, mai ales că acolo sunt şi foarte mulţi români şi cu vârste de peste 50 de ani, care se vor bucura şi vor şti ceea ce înseamnă o piesă istorică. Spectacolele făcute cu UNATC, cele trei istorice, se vor duce, după cele 10 reprezentaţii pe care ni le dau nouă, se vor juca efectiv în licee. Nouă ne dau 10 reprezentaţii în baza faptului că noi amfinanţat producţia lor, după care ele se desprind de noi şi se vor juca în licee şi acolo unde pot şi găsesc un loc, şi în ţară şi în străinătate”, a spus Marinela Ţepuş pentru Agenţia de presă News.ro.

Directorul teatrului a precizat că Nottara va mai avea un proiect dedicat Centenarului anul viitor - o coproducţie cu „Ginta Latină” din Republica Moldova. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.