Trei opere de artă semnate de Camille Pissarro şi Paul Signac, retrocedate recent familiei unui colecţionar evreu, vor fi scoase la licitaţie şi este aşteptat să fie vândute pentru 20 de milioane de lire sterline, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trei opere neo-impresioniste care au fost însuşite de nazişti din casele unui colecţionat evreu în timpul ocupaţiei germane în Franţa vor fi licitate la Londra pe 4 februarie.

Lucările de artă, descrise de experţi ca „excepţionale”, au fost recent retrocedate moştenitorilor lui Gaston Lévy, om de afaceri, dezvoltator imobiliar şi colecţionar de artă în anii 1930.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Lévy, care trăia într-un apartament plin de cărţi, tablouri şi obiecte de artă de pe Avenue de Friedland (Paris), împreună cu soţia lui de origine engleză şi fiica lor, a supravieţuit celui de-Al Doilea Război Mondial după ce a fugit în Tunisia, însă colecţia lui a fost împrăştiată în timpul ocupaţiei.

Două dintre lucrări au fost înapoiate Franţei după război şi au fost expuse la Musée d’Orsay. O a treia, furată din casa de la ţară a lui Lévy, Château des Bouffards - proprietate de pe Valea Loarei - aflat la 150 de kilometri de Paris, a fost găsită ulterior în colecţia germanului Hildebrand Gurlitt.

Thomas Boyd-Bowman, director al departamentului de Artă modernă şi Impresionism de la Sotheby’s, a precizat că este prima dată când lucrările sunt scoase la licitaţie. 

Cea mai importantă dintre cele trei este „Gelée blanche, jeune paysanne faisant du feu” al lui Pissaro, care ar putea fi adjudecată contra unei sume mai mari de 12 milioane de lire sterline.

Considerat „unul dintre cele mai impresionante exemple de pointilism”, tabloul a fost realizat de artist în şase luni, a mai spus Boyd-Bowman.

Tehnica, folosită în special de Georges Seurat, a fost adoptată de numeroşi artişti neo-impresionişti. 

„La Corne d’Or” - Signac
„La Corne d’Or” - Signac

Celelalte două tablouri sunt semnate Paul Signac: „La Corne d’Or”, cu valoare estimată la 5 - 7 milioane de lire sterline, şi „Quai de Clichy. Temps Gris”, estimat la 800.000 de lire sterline.

„Quai de Clichy. Temps Gris” - Signac
„Quai de Clichy. Temps Gris” - Signac

Signac era prieten al lui Lévy, care i-a sponsorizat proiectul de a picta 107 porturi franceze în 12 luni.

„Quai de Clichy”, realizat în 1887, a fost cumpărat de Gurlitt între anii 1943 şi 1947, apoi lăsat moştenire fiului său, Cornelius, care a adunat o colecţie de 1.500 de lucrări. El a fost descoperit în timpul unor percheziţii în casele lui din Munchen şi Salzburg, unde au fost găsite şi tablouri semnate de Picasso şi Matisse, care fuseseră furate de nazişti.

Germania a înapoiat „Quai de Clichy” familiei lui Lévy anul trecut. Autorităţile franceze au retrocedat celelalte tablouri Pissarro şi Signac în 2018.

„Este păcat că Musée d’Orsay pierde aceste tablouri, dar este un bun exemplu al unei ţări care acţionează într-o manieră onorabilă. Este lucru corect ce trebuie făcut”, a mai spus Boyd-Bowman.

Este crezut că naziştii au furat din Franţa aproximativ 100.000 de opere de artă în timpul ocupaţiei, dintre care 61.000 au fost înapoiate după război. Aproximativ 2.100 nu au fost încă returnate proprietarilor, care nu au fost identificaţi. Anul trecut, autorităţile franceze au stabilit ca un departament special să se ocupe de anchetarea privind restituirea obiectelor de artă însuşite de nazişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.