Spectacolul de teatru „Plicul”, după Liviu Rebreanu, un film în premieră şi ediţii speciale vor fi difuzate de Televiziunea Română, începând de joi şi până duminică, în memoria actriţei Stela Popescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Televiziunea Română regretă dispariţia marii actriţe Stela Popescu”, a transmis TVR.

În această seară,  de la ora 22.50, TVR va difuza o ediţie a emisiunii „Destine ca-n filme”, în care Stela Popescu a vorbit, între altele, despre copilăria sa şi despre originile sale basarabene. Artista a ajuns în România însoţită doar de mama sa, după ce armata rusă a invadat Basarabia. Tatăl său, considerat intelectual, deci duşman de clasă, fusese deportat în Siberia. Actriţa nu a renunţat însă niciodată să-l caute, iar mulţi ani mai târziu l-a întâlnit. Nu îşi mai amintea chipul său, deoarece fuseseră separaţi pe când ea avea doar câţiva ani, dar când s-au zărit pe un peron de gară, l-a recunoscut în mulţime. 

Apoi, de la ora 00.00, TVR 1 va transmite spectacolul de teatrul „Plicul”, după Liviu Rebreanu. Scrisă în anul 1923, opera dramatică „Plicul” este o satiră a corupţiei administrative dintr-un orăşel de provincie.  

Vineri, de la ora 18.30, TVR 1 va difuza o ediţie specială „Pulsul zilei” dedicată vieţii şi carierei actriţiei, iar de la ora 21.35 este programată o premieră - filmul „Popeasca”, realizat în 2017 de nepoata artistei.

În aceeaşi zi, de la ora 15.50, TVR 2 va difuza o ediţie „Ieri, azi, mâine” dedicată Stelei Popescu, iar „Gala Umorului” le va aminti telespectatorilor, de la ora 20.00, cele mai amuzante secvenţe păstrate în Arhiva TVR.

Sâmbătă, de la ora 11.00, TVR 1 va difuza o emisiune portret, „Stela de cinci stele”, iar de la ora 22.00, un interviu acordat de actriţă Eugeniei Vodă.

Duminică, de la ora 15.00, telespectatorii TVR 2 o vor revedea pe actriţă într-o ediţie „Duelul Pianelor”.

Stela Popescu şi-a început colaborarea cu Radioteleviziunea Română în anul 1963. Cariera sa a continuat în teatrul de comedie şi teatrul de revistă, dar Televiziunea Română i-a rămas întotdeauna aproape. Mărturie stau înregistrările unice din arhivă – momente umoristice, programe de Revelion, varietăţi etc.  

Stela Popescu a prezentat prima ediţie a Festivalului Internaţional Cerbul de Aur.

Joi, actriţa Stela Popescu a fost găsită fără viaţă în locuinţa sa, iar echipajul SMURD sosit la faţa locului a constatat decesul.

Născută la 21 decembrie 1935, în Orhei, Basarabia, într-o familie de învăţători, Stela Popescu şi-a început cariera artistică în 1956.

Din 1963, a jucat la teatrul de Revistă „Constantin Tănase“ din Bucureşti, apoi s-a angajat la Teatrul de Comedie. Tot din 1963 a început lunga colaborare cu Radiodifuziunea Română, urmată, mai târziu, de cea cu Televiziunea Română.

Pe 7 februarie 2004, a primit din partea şefului statului Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D - Arta Spectacolului, „în semn de apreciere a întregii activităţui şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului“.

Pe 10 septembrie 2013, regele Mihai I i-a conferit, prin fiica sa, principesa Margareta, decoraţia ”Nihil Sine Deo“. Pe 1 iunie 2017, a primit diploma de Cetăţean de Onoare al Braşovului, oraş în care a făcut şcoala şi facultatea şi a jucat în 400 de spectacole, ea declarând că „dacă în piept ai o inimă ce tot arde, rămâi tânăr şi la 90 de ani”.

Partenera, prietena şi colega lui Alexandru Arşinel timp de 40 de ani pe scenă, Stela Popescu a colaborat cu alte nume mari ale teatrului românesc, între care Ştefan Bănică, Toma Caragiu şi Margareta Pâslaru. A lucrat cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

A debutat în film în „Alo? Aţi greşit numărul" (1958). Stela Popescu a jucat în peste 25 de producţii, între care se numără „Nea Mărin miliardar" (1979), „Pe malul stîng al Dunării albastre" (1983) şi „În fiecare zi mi-e dor de tine" (1988).

În aprilie 2017 a fost inaugusrat Teatrul „Stela Popescu” în Bucureşti, care se adresează copiilor şi tinerilor, printr-un repertoriu variat.
Recent, actriţa a colaborat cu Margareta Pâslaru pentru albumul „Stelele filmului cântă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.