Două sesiuni de vânzări de artă modernă la Sotheby’s au adus casei, luni seară, o sumă totală de 391,2 milioane de dolari, scrie artnews.com.
Chiar dacă vânzările au depăşit estimarea casei de 318 milioane de dolari, rezultatul nu a reuşit să depăşească vânzarea de săptămâna trecută de la Christie’s care a început sezonul de licitaţii de toamnă la New York cu o lovitură. Casa a scos la vânzare colecţia regretatului magnat al tehnologiei Paul G. Allen, încasând 1,5 miliarde de dolari cu taxe, cea mai mare sumă atinsă vreodată pentru o vânzare publică a unui singur proprietar.
Cu toate acestea, licitaţiile Sotheby’s au stabilit un nou record pentru Piet Mondrian, cu un tablou al artistului, „Composition No. II”, vândut la 51 de milioane de dolari. Rezultatul a depăşit cu puţin recordul anterior de licitaţie al artistului de 50,6 milioane de dolari, stabilit în 2015, atunci când „Composition No. III” din 1929, cu roşu, albastru, galben şi negru, a fost vândută la Christie’s New York. „Composition No. II” a apărut ultima dată la licitaţie în 1983, când un colecţionar japonez a cumpărat-o cu 2,2 milioane de dolari.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Picturile şi sculpturile din colecţia avocatului din New York David Solinger, care a fost preşedinte al Muzeului Whitney înainte de moartea sa în 1996, au atras atenţia colecţionarilor. Vânzarea Solinger a acumulat 137,9 milioane de dolari.
A doua vânzare a inclus mai multe lucrări deţinute de mogulul media din New York William Paley, care a murit în 1990. Fondurile câştigate vor fi direcţionate către un fond axat pe iniţiative digitale la Muzeul de Artă Modernă din New York, unde Paley a avut mult timp calitatea de administrator.
Licitaţia Solinger a cuprins 23 de loturi care au fost vândute în totalitate. Multe dintre aceste lucrări au obţinut preţuri peste estimările lor.
Solinger era cunoscut pentru că achiziţiona lucrări ale artiştilor postbelici din New York pe care i-a cultivat ca prieteni, iar aceste piese au fost cele care au evidenţiat această primă licitaţie. Unul dintre ele a fost de Willem de Kooning, al cărui colaj abstract din 1950 a fost în topul acestei vânzări. Specialistul în artă contemporană de la Sotheby’s New York, Bame Fierro, a depus oferta câştigătoare de 29 de milioane de dolari pentru pictură. După taxe, această sumă a crescut la 33,6 milioane de dolari.
A doua cea mai scumpă lucrare a fost o sculptură Giacometti pictată manual, turnată în 1948. Intitulată „Trois hommes qui marchent (grand plateau)”, lucrarea a fost câştigată cu o ofertă de 25 de milioane de dolari, faţă de o estimare de 15 milioane de dolari. Comandată de Solinger după ce l-a întâlnit pe artist la studioul acestuia din Paris, lucrarea i-a revenit unui ofertant din sală, după o bătălie de şapte minute. Cu taxe, a fost cumpărată în final la 30,2 milioane de dolari.
O sculptură mobilă de Alexander Calder şi un tablou de Joan Miro au fost, de asemenea, licitate de către cumpărători din Asia. „Sixteen Black with a Loop” (1959) al lui Calder a atins un preţ final de 8,4 milioane de dolari cu taxe, mai mult decât dublul estimării minime de 3 milioane de dolari.
Cea mai valoroasă dintre cele cinci lucrări provenite din colecţia Paley a fost natură moartă cubistă „Guitare sur une table” a lui Pablo Picasso, din 1919, care s-a ridicat la 32 de milioane de dolari, achiziţionată de un ofertant prin telefon. Preţul final a fost de 37 de milioane de dolari cu taxe, depăşind estimarea de 25 de milioane de dolari.
Lucrări de Henri Rousseau, Joan Miro, Pierre Bonnard şi August Rodin s-au vândut la preţuri cuprinse între 1,4 milioane de dolari şi 4,6 milioane de dolari.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...