Scriitorul Santiago Posteguillo, originar din Valencia, a câştigat premiul Planeta pentru roman pe 2018, în valoare de 601.000 de euro, cu volumul „Yo, Julia”, potrivit La Vanguardia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Posteguillo, în vârstă de 51 de ani, a fost desemnat câştigător la cea de-a 67-a ediţie a galei decernării premiului, care a avut loc luni, la Palau de Congressos din Barcelona. Între cei prezenţi s-au numărat politicieni şi profesionişti din industria editorială.

Distincţia este oferită de Planeta, cel mai important grup editorial din Spania.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Romanul „Yo, Julia” va fi lansat pe 6 noiembrie. Acţiunea se petrece în secolele II şi III e.n., iar protagonista este Julia Domna (170-217), personaj istoric care a fost soţie şi mamă de împărat, primind titlul de „augusta”, iar figura ei a fost marcată pe monede. Puţin cunoscută publicului, ea nu s-a limitat la a avea un rol decorativ, ci a influenţat deciziile soţului şi fiului ei, care se bazau pe ea pentru conducerea imperiului.

Cartea prezintă ascensiunea unei femei „cufundată într-o lume a bărbaţilor care luptă pentru puterea politică. O augustă care manevrează cu pricepere şi reuşeşte să se remarce folosindu-se cu înţelepciune de armele ei de femeie”, a spus purtătorul de cuvânt al juriului, Juan Eslava Galán.

Născută în Emersa (în prezent, Homs, Siria), Julia Domna a fost fiica unui mare preot, căreia i-a fost prezis că se va căsători cu un viitor împărat. Ea a devenit a doua soţia a ambiţiosului Septimisius Severus, cu care a avut doi fii - Marcus Aurelius Antoninus, devenit împărat, şi Publius Septimius Geta.

Posteguillo este unul dintre scriitorii istorici cei mai solizi din literatura spaniolă actuală. Roma antică este tema sa preferată. Este autor al trilogiei despre Scipio Africanul - „Africanus: el hijo del cónsul” (2006), „Las legiones malditas” (2008) şi „La traición de Roma” (2009). O altă trilogie vorbeşte despre Traian, „unul dintre cei trei spanioli care au fost maeştri ai lumii, împreună cu Carol V şi Felipe II” - „Los asesinos del emperador” (2011), „Circo Máximo” (2013) şi „La legión perdida” (2016).

Între scrierile sale se numără „La noche en que Frankenstein leyó el Quijote” (2012), „La sangre de los libros” (2014) şi „El séptimo círculo del infierno” (2017), care vobeşte despre autori uitaţi.

Romanul finalist anul acesta la premiul Planeta a fost „Un mar violeta oscuro”, o saga de familie, debutul în ficţiune al jurnalistei şi actriţei Ayanta Barilli (Roma, 1969), fiica scriitorului Fernando Sánchez Dragó, câştigător al premiului Planeta în 1992.

Câştigătorul premiului Planeta primeşte 601.000 de euro, ca plată în avans a drepturilor de autor, iar finalistul, suma de 150.250 de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.