Scriitorul britanic de origine japoneză Kazuo Ishiguro este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2017 pentru romanele "de mare forţă emoţională în care a dezvăluit abisul din spatele simţului iluzoriu al conectării noastre cu lumea", a anunţat joi Academia Suedeză.
Kazuo Ishiguro s-a născut pe 8 noiembrie 1954 la Nagasaki, în Japonia. Familia s-a mutat în Marea Britanie când avea 5 ani. El s-a întors să-şi vadă ţara natală ca adult. În anii 1970, Ishiguro a absolvit Universitatea din Kent, unde a studiat limba engleză şi filosofia, după care a studiat scrisul creativ la University of East Anglia.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ishiguro a fost nominalizat de patru ori la Premiul Booker Man, pe care l-a câştigat în 1989, cu romanul "The Remains of the Day". În 2008, The Times l-a clasat pe locul al 32-lea în lista "celor mai mari 50 de scriitori britanici din 1945 încoace”.
În afară de cele opt cărţi ale sale, Ishiguro a scris şi scenarii de film şi televiziune.
Printre scriitorii favoriţi anul acesta la premiul Nobel s-au aflat Ngugi wa Thiong’o din Kenya, japonezul Haruki Murakami, romaniera canadiană Margaret Atwood, poetul sud-corean Ko Un, israelianul Amos Oz, scriitorul şi traducătorul italian Claudio Magris şi romancierul spaniol Javier Marías.
Urmând dorinţa lui Alfred Nobel, premiul pentru Literatură recompensează "persoana care a adus literaturii cea mai remarcabilă lucrare într-o direcţie ideală".
Academia, o adunare de 18 membri suedezi care sunt aleşi prin vot secret pe viaţă, a anunţat Nobelul pentru Literatură pe 2017. Mai mult de jumătate dintre membrii Academiei trebuie să voteze un eventual câştigător, care este ales din 350 de propuneri făcute de experţi literari şi foşti laureaţi Nobel din întreaga lume.
Anul trecut, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit muzicianului Bob Dylan pentru ”crearea unor noi expresii poetice în marea tradiţie a cântecului american”, potrivit motivaţiei oficiale a Comitetului Nobel.
Premiul Nobel pentru Literatură în cifre
109 premii pentur 113 laureaţi în Literatură au fost anunţaţi din 1901 până în 2016.
14 femei au primit Nobelul pentru Literatură până acum.
4 premii Nobel pentru Literatură au fost împărţite între două persoane.
41 de ani este vârsta celui mai tânăr laureat pentru Literatură, Rudyard Kipling, cunoscut pentru romanul său "The Jungle Book/ Cartea Junglei".
88 de ani este vârsta celui mai bătrân laureat pentru Literatură, Doris Lessing, care a primit distincţia în 2007.
65 este vârsta medie a laureaţilor Nobel pentru Literatură pentru anul în care au primit premiul.
Cei mai populari laureaţi ai premiului Nobel pentru Literatură sunt Rabindranath Tagore, John Steinbeck, Bob Dylan, Pablo Neruda, William Faulkner, Gabriel García Márquez, Ernest Hemingway, Wislawa Szymborska, Seamus Heaney şi Toni Morrison.
Sezonul premiilor Nobel 2017 a început luni, odată cu acordarea premiului pentru Medicină cercetătorilor Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash şi Michael W. Young pentru ”descoperirile privind mecanismele moleculare în controlul ritmului circadian”.
Din 1901 până în 2016, au fost acordate 107 premii Nobel pentru Fiziologie sau Medicină.
Cercetătorii Rainer Weiss, Barry C. Barish şi Kip S. Thorne au câştigat Premiul Nobel pentru Fizică pe 2017 pentru "contribuţia lor decisivă la realizarea detectorului LIGO şi în observarea undelor gravitaţionale".
Cercetătorii Jacques Dubochet, Joachim Frank şi Richard Henderson au câştigat Premiul Nobel pentru Chimie pe 2017 "pentru că au dezvoltat microscopia crio-electronică la rezoluţie înaltă în depistarea biomoleculelor în soluţie".
Vineri, de la ora 12.00, ora României, va fi anunţat premiul Nobel pentru Pace, iar luni, 9 octombrie, de la ora 12.45, va fi anunţat premiul Nobel pentru Economie.
Anul acesta, fiecare premiu constă în 9 milioane de coroane suedeze (în jur de 937.000 de euro), care se împart între laureaţi dacă sunt mai mulţi.
Ceremoniile oficiale de înmânare a premiilor Nobel vor avea loc la Stockholm şi Oslo pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea fondatorului acestor distincţii, industriaşul şi filantropul suedez Alfred Nobel (21 octombrie 1833 - 10 decembrie 1896).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.