Scriitoarea irlandeză Sally Rooney, autoarea „Conversations With Friends" şi „Normal People", se află în centrul unei controverse după ce a anunţat că nu va vinde drepturile de traducere pentru noua ei carte unei edituri israeliene.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rooney a ales să nu vândă drepturile pentru traducerea în ebraică pentru cel mai recent roman al ei, stârnind o dezbatere în jurul mişcării Boycott Divestments Sanctions, grup activist pro-palestinian care caută să întrerupă, între altele, legăturile culturale globale cu Israelul în semn de protest faţă de tratamentul aplicat palestinienilor în Israel şi în teritoriile ocupate de israelieni.

Într-un comunicat transmis de agentul ei, scriitoarea a spus că este mândră că primele ei două romane, „Conversations With Friends" şi „Normal People", au fost traduse în ebraică şi că ar fi o onoare ca cea mai recentă carte a ei, „Beautiful World, Where Are You", să fie disponibilă în această limbă, notează NBC.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Totuşi, Rooney a spus că nu simte că ar fi corect să accepte un nou contract cu o companie israeliană care nu se distanţează public de „apartheid şi nu sprijină drepturile poporului palestinian prevăzute de ONU”.

„Dacă pot găsi un mod de a vinde aceste drepturi care să fie conform cu liniile directoare de boicot ale mişcării BDS, aş fi foarte mulţumită şi mândră să fac asta”, a spus ea. „Între timp, aş vrea să îmi exprim încă o dată solidaritatea cu poporul palestinian în lupta lor pentru libertate, dreptate şi egalitate”.

Oficialii israelieni spun că mişcarea BDS este antisemită şi caută să anuleze legitimitatea sau chiar să distrugă statul evreu. În conformitate cu legea israeliană, susţinătorilor mişcării le poate fi interzis accesul în Israel.

Rooney, în vârstă de 30 de ani, a notat că Human Rights Watch a spus anul acesta că Israelul a fost vinovat de crime internaţionale de apartheid şi persecutare din cauza politicilor discriminatorii faţă de palestinieni în interiorul graniţelor sale şi în teritoriile ocupate. Acel raport, a adăugat ea, a venit după publicarea unuia realizat de B’Tselem, organizaţie israeliană pentru drepturile omului, care, pentru prima dată, a etichetat Israelul ca „regim apartheid”.

Comunicatul din partea lui Rooney a fost emis după ce ziarul israelian Haaretz a scris că editura israeliană Modan a declarat pentru publicaţie luna trecută că Rooney nu va permite ca noua ei carte să apară în limba ebraică pentru că susţine boicotul faţă de Israel.

Tali Tchelet, purtător de cuvânt al editurii, a spus că Modan a publicat primele două cărţi ale lui Rooney şi că atunci când a întrebat despre cea de-a treia răspunsul a fost că scriitoarea nu este interesată să o publice în Israel.

„Nu am primit vreo explicaţie pentru refuzul ei. O considerăm pe Sally Rooney unul dintre cei mai buni autori ai noştri traduşi şi are un număr important de cititori în Israel”, a spus Tchelet.

Articolul din Haaretz i-a adus numeroase critici lui Rooney, dar şi susţinători.

Nu este prima dată când Rooney, care spune că vede lumea în mare parte într-un cadru marxist, s-a folosit de platforma sa literară pentru a sprijini cauza palestiniană.

În urma recentului conflict armat dintre Israel şi Hamas, din luna mai, ea a semnat o scrisoare deschisă elaborată de scriitori, artişti şi „aliaţi” palestinieni cerând „oamenilor cu conştiinţă” să ajute la desfiinţarea „regimului apartheid” din Israel.

„Desigur, multe state în afara Israelului sunt vinovate de abuzuri grave asupra drepturilor omului”, a mai transmis Rooney în comunicatul de marţi. „În acest caz, răspund apelului făcut de societatea civilă palestiniană, inclusiv sindicatele majore palestiniene”.

În rândul activiştilor irlandezi există numeroşi susţinători ai palestinienilor, fiind făcută paralela între eforturile acestora şi experienţa naţională irlandeză. În luna mai, Parlamentul Irlandei a adoptat o moţiune care descrie aşezările israeliene şi alte politici din Cisiordania ca „anexare de facto”. Ministerul israelian de Externe a respins ceea ce a descris drept „poziţie revoltătoare şi neîntemeiată” a Irlandei privitor la aşezările israeliene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.