Salman Rushdie, care a supravieţuit unui atac cu cuţitul în 2022 în urma căruia a rămas fără un ochi, scrie o nouă lucrare de ficţiune, a declarat el în faţa publicului la Lviv BookForum, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Noua lucrare a autorului va cuprinde trei nuvele, fiecare de aproximativ 70 de pagini, şi fiecare referitoare la una dintre „cele trei lumi din viaţa mea: India, Anglia şi America. Şi toate au în vedere într-un fel ideea unui sfârşit”.

Rushdie, în vârstă de 77 de ani, s-a alăturat festivalului de literatură din Ucraina prin videolink în principal pentru a discuta despre cea mai recentă carte a sa, „Knife”. Cartea de memorii explorează recuperarea sa după atacul din august 2022, când un atacator s-a repezit pe scena de la Chautauqua Institution din statul New York, unde autorul urma să vorbească în cadrul unui eveniment public.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Într-o conversaţie cu unul dintre cei mai proeminenţi scriitori ucraineni, Oleksandr Mykhed, Rushdie a declarat publicului din Lviv: „Când ajungi la această vârstă, evident că te gândeşti la cât timp a mai rămas. Este evident că nu vor mai fi scrise încă 22 de cărţi. Dacă am noroc, vor fi una sau două”.

„M-am gândit la ceea ce filosoful Theodor Adorno a numit „stilul târziu” şi la faimosul eseu al criticului şi filosofului Edward Said intitulat „On Late Style”, în care vorbeşte despre ce se întâmplă cu artiştii aproape de sfârşitul carierei lor artistice. În esenţă, ceea ce spune el este că există două moduri de a continua. Una este seninătatea, când eşti împăcat cu lumea şi cu propria ta viaţă şi scrii din acest sentiment de pace, iar cealaltă este furia. Părerea mea este că pot fi ambele. Ar putea fi seninătate la un moment dat şi furie în alt moment. Acestea nu trebuie să fie condiţii permanente”.

Nuvelele vor fi primul proiect de ficţiune al lui Rushdie de la atac. Romanul său anterior, „Victory City”, a fost finalizat înainte, dar publicat în 2023.

Rushdie şi-a exprimat, de asemenea, solidaritatea cu Ucraina şi cu „situaţia teribilă în care vă aflaţi”. De asemenea, el şi-a comparat propriile instrumente de recuperare după un atac traumatic cu cele ale Ucrainei.

„Fie că vorbim despre o poveste personală sau politică, puterea constă în controlul naraţiunii”, a spus el. „Ceea ce încearcă ruşii să facă este să spună o versiune a poveştii şi să o impună istoriei. Şi este foarte important să nu permitem ca acest lucru să se întâmple. Aceasta este scara mare prin care treceţi cu toţii la scara mică a ceea ce mi s-a întâmplat mie”. 

Lviv BookForum se desfăşoară anual de 31 de ani, neîntrerupt de invazia Rusiei în Ucraina. Autorilor din întreaga ţară li s-au alăturat personalităţi din străinătate pentru lecturi de poezie şi lansări de carte şi pentru a discuta subiecte precum impactul asupra Europei în anii 1990, democraţia globală, acţiunea colectivă a societăţii civile şi cărţile despre Ucraina în limba engleză. În parteneriat cu Hay Festival, unele dintre acestea pot fi urmărite online.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.