Scriitorul Salman Rushdie s-a descris, în primul interviu acordat după ce a fost înjunghiat la un eveniment literar în New York anul trecut, ca fiind norocos şi recunoscător că a supravieţuit atacului, potrivit The Guardian.
„Sunt norocos”, a spus Rushdie într-un interviu publicat luni de New Yorker. „Ceea ce vreau cu adevărat să spun este că principalul meu sentiment copleşitor este recunoştinţa".
Rushdie, în vârstă de 75 de ani, a fost înjunghiat în gât şi tors în timp ce vorbea pe scena de la Instituţia Chautauqua din vestul New York-ului, pe 12 august 2022, despre importanţa ca SUA să acorde azil scriitorilor exilaţi.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Autorul, care a petrecut ani de zile ascunzându-se şi îndurând mult timp ameninţările cu moartea din cauza cărţii sale "Versetele satanice", a stat în spital timp de şase săptămâni şi şi-a pierdut vederea la un ochi, precum şi mobilitatea unei mâini.
Autorităţile l-au arestat pe Hadi Matar, în vârstă de 24 de ani, în legătură cu tentativa de asasinat în timpul căreia a fost rănit şi moderatorul discuţiei şi l-au acuzat pe suspect de tentativă de omor de gradul doi şi tentativă de agresiune de gradul doi. El a pledat nevinovat.
Se crede că Matar a încercat să ducă la îndeplinire fatwa - sau hotărârea - pe care fostul lider iranian, ayatollah Ruhollah Khomeini, a pus-o asupra vieţii lui Rushdie, după ce mulţi musulmani au considerat că „Versetele satanice” sunt o blasfemie în portretizarea profetului Mahomed.
În interviul pentru The New Yorker realizat de David Remnick, Rushdie a spus că l-a învinuit doar pe Matar pentru înjunghiere.
„Îl învinovăţesc doar pe el”, i-a spus Rushdie lui Remnick când a fost întrebat cine a fost de vină pentru atentatul la viaţa unui autor britanic născut în India, care a petrecut ani de zile sub protecţia poliţiei după emiterea fatwai şi care s-a mutat în SUA.
Rushdie a refuzat să dea vina pe cei responsabili cu securitatea la evenimentul unde a fost înjunghiat. Sala nu avea detectoare de metale de trecere sau pentru a monitoriza publicul pentru arme. În schimb, controlul de securitate s-a limitat la verificarea biletelor şi la împiedicarea oamenilor să aducă alimente sau băuturi.
„Am încercat foarte mult în aceşti ani să evit recriminarea şi amărăciunea”, a spus Rushdie. „Cred că nu arată bine. Unul dintre modurile în care m-am ocupat de toată treaba este să privesc înainte şi nu înapoi. Ceea ce se întâmplă mâine este mai important decât ceea ce s-a întâmplat ieri”.
A Profile of the author Salman Rushdie, whose new book, “Victory City”—his 16th since a fatwa was issued against him—is an affirmation of the power of storytelling. https://t.co/I7wcVqGImF
— The New Yorker (@NewYorker) February 6, 2023
Rushdie a publicat o fotografie cu el pe Twitter, spunând: „Fotografia din New Yorker este dramatică şi puternică, dar asta, mai prozaic, este aşa cum arăt eu de fapt”.
Rushdie a vorbit, de asemenea, cu Remnick despre faptul că se simte recunoscător primilor respondenţi din vestul New York-ului şi medicilor din apropiere de Erie, Pennsylvania, care i-au tratat rănile şi i-au salvat viaţa. „La un moment dat, aş vrea să merg acolo şi să le mulţumesc”, a spus Rushdie.
El a mai spus că fiii săi mari Zafar şi Milan - care locuiesc la Londra - şi soţia sa, poeta şi romanciera Rachel Eliza Griffiths, l-au ajutat enorm cu recuperarea fizică şi psihică.
Rushdie a spus că Griffiths a avut de-a face cu medicii şi asistentele care îl tratează, precum şi cu oficiali în aplicarea legii care încearcă să-l aducă pe atacator în faţa justiţiei. „Ea a preluat oarecum conducerea într-un moment în care eram neputincios”, a spus Rushdie. „Ea pur şi simplu a preluat totul, precum şi povara emoţională de a fi aproape ucis”.
El a spus că „rănile sale mari s-au vindecat, în esenţă”, şi că şi-a recăpătat simţurile la degetul mare, arătător şi jumătatea inferioară a palmei după „multă... terapie” la mâna afectată.
Rushdie a adăugat că i-a fost dificil să scrie mult, deoarece nu-şi simţea unele dintre vârfurile degetelor.
„Pot să mă plimb”, i-a spus Rushdie lui Remnick. „Vreau să spun, există părţi din corpul meu care au nevoie de controale constante. A fost un atac colosal”.
Rushdie a mai spus: „Am fost mai bine. Dar, având în vedere ce s-a întâmplat, nu sunt aşa de rău”.
Interviul lui Rushdie cu Remnick a fost publicat cu câteva zile înainte de data de lansare a noului său roman, „Victory City”, pe 9 februarie. Agentul romancierului, Andrew Wylie, a spus că Rushdie „nu va face nicio apariţie publică pentru a-şi promova viitorul roman”, în timp ce continuă să se recupereze după înjunghiere.
Rushdie prezintă „Victory City” ca o traducere prescurtată a unei saga fictive de versuri sanscrite care a fost mult timp îngropată în pământ într-o oală, dar care este acum repovestită de un umil narator.
El a terminat romanul înainte de a fi înjunghiat. I-a spus lui Remnick că speră ca cititorii să fie atraşi de carte prin propriile merite şi nu doar din cauza a ceea ce i s-a întâmplat.
„Întotdeauna am încercat din greu să nu adopt rolul unei victime”, a spus Rushdie. „Atunci doar stai acolo şi spui: „Cineva a înfipt un cuţit în mine! Săracul de mine… Ceea ce mă gândesc uneori! Vreau ca oamenii să fie surprinşi de poveste, să se lase purtaţi de ea”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.