Rusia a anunţat marţi că a interzis platforma de chat Discord pentru nerespectarea legii, într-un nou exemplu de înăsprire a controlului autorităţilor asupra internetului, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Accesul la serviciul de mesagerie Discord a fost restricţionat din cauza unei încălcări a cerinţelor legislaţiei ruse, a căror respectare este necesară pentru a preveni utilizarea mesageriei în scopuri teroriste şi extremiste", a declarat Roskomnadzor, organismul rus de supraveghere a telecomunicaţiilor.

De mai mulţi ani, Rusia a ordonat platformelor străine să elimine conţinutul pe care îl consideră "ilegal", aplicându-le sancţiuni relativ modeste, dar regulate, pentru nerespectarea somaţiilor sale.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În iulie 2023, Discord, care a fost înfiinţată în SUA în 2015, a fost amendată cu şase milioane de ruble (aproape 57.000 de euro la cursul actual) de un tribunal din Moscova pentru că nu a eliminat conţinutul considerat "ilegal", dar compania "a ignorat decizia" instanţei, a deplâns Roskomnadzor.

La 1 octombrie anul acesta, Roskomnadzor a ordonat din nou Discord să elimine aproape 1.000 de elemente de conţinut interzise, ceea ce nu a făcut, potrivit autorităţii de reglementare, care susţine că serviciul de mesagerie "este utilizat în mod activ de infractori".

Discord, popular printre tineri, rămâne mai puţin utilizat zilnic în Rusia decât Telegram, preferat de publicul larg.

De la începutul asaltului asupra Ucrainei în februarie 2022, Kremlinul şi-a întărit considerabil controlul asupra sectorului digital, care a fost grav afectat de sancţiunile occidentale.

Guvernul rus şi-a intensificat, de asemenea, controlul pe internet, interzicând o serie de site-uri occidentale şi reţele de socializare în care criticii săi se puteau exprima liber, de exemplul Facebook, Instagram şi X.

Cu toate acestea, aceste resurse pot fi în continuare accesate din Rusia utilizând un VPN.

Discord, o companie americană cu sediul în San Francisco, oferă o platformă gratuită pentru schimbul de text, audio şi video. Site-ul său oficial susţine că are lunar 150 de milioane de utilizatori activi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.