Festivalul şi Concursul Internaţional „George Enescu”, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Naţional de Teatru şi alte importante manifestări de muzică, artele spectacolului şi cinematografie vor reprezenta România la Satul Francofoniei din Paris sub motto-ul „La Roumanie, j'en ai envie!”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministerul Culturii susţine prezenţa României în Village de la Francophonie/ Satul Francofoniei, în contextul Summitului Francofoniei de la Paris, participare care se va centra în jurul marilor festivaluri internaţionale de muzică, artele spectacolului şi cinematografie. Între festivalurile prezentate la Paris publicului larg se numără Festivalul Internaţional George Enescu, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Naţional de Teatru, Transilvania International Film Festival - TIFF, Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare de la Craiova, Classix Festival, Euphonia Festival, IconArts Festival and Academy, Festivalul de Film Anonimul, The Jazz Cave Festival, CellEAST Festival.

Village de la Francophonie/ Satul francofoniei este organizat în perioada 2-6 octombrie în Centquatre-Paris, un sit arhitectural excepţional şi istoric dedicat inovaţiei şi creaţiei cu impact internaţional, iar intrarea la evenimente este liberă. În Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, ţările participante au oportunitatea de a-şi face cunoscute culturile, patrimoniile şi societăţile în faţa publicului larg. 

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Festivalurile de muzică, artele spectacolului, cinematografie şi culturi tradiţionale din România oferă perspective noi şi poveşti care reflectă diversitatea şi complexitatea experienţei umane. Aceste evenimente creează contextul în care artiştii şi publicul explorează noi viziuni de încurajare a dialogului intercultural, sunt spaţiul de întâlnire şi reînfrumuseţare a sufletului uman prin poveşti universale. Industriile creative din mediul privat aduc inovaţia în lumea artei prin crearea de intersecţii între muzică şi noile tehnologii, între artă şi educaţie, creează punţi de legătură între diverse culturi şi comunităţi.

„Este atât o onoare, cât şi o plăcere să vă invităm să exploraţi cultura diversă a României prin prezenţa noastră la Village de la Francophonie. Sub tema "La Roumanie, j'en ai envie!", ne propunem să vă oferim o fereastră deschisă către diversitatea culturală şi creativitatea bogată a României, o naţiune în care tradiţia întâlneşte inovaţia şi unde creativitatea înfloreşte prin muzică, teatru, film şi arte, favorizând dialogul şi colaborarea internaţională. Participarea României reprezintă o reafirmare a apartenenţei noastre la valorile francofone de pace şi inovaţie. Într-o lume din ce în ce mai interconectată, cultura este o punte care ne aduce împreună şi ne ajută să construim o societate mai armonioasă şi mai incluzivă. Ca ministru al Culturii, vă doresc o experienţă minunată la standul României, unde veţi avea ocazia să descoperiţi bogăţia scenei noastre culturale printr-o varietate de activităţi. Fiecare eveniment este conceput pentru a evidenţia spiritul de inovaţie şi creativitate care defineşte peisajul artistic al României”, a transmis Raluca Turcan, ministrul Culturii. 

Printre evenimentele ce vor avea loc în Satul Francofoniei / Village de la Francophonie, se numără şi „Consultaţii poetice", un proiect proiect produs de Théâtre de la Ville - Paris, după o idee de Emmanuel Demarcy-Mota, cu participarea a doi actori ai Teatrului Naţional “Radu Stanca” din Sibiu şi a doi actori de la Teatro della Pergola.  De la prima carantină instituită în 2020, peste 200 de artişti francezi şi internaţionali s-au reunit sub conducerea lui Demarcy-Mota pentru a oferi consultaţii poetice, mai întâi prin telefon, apoi în spaţiul public, în spitale, şcoli, universităţi şi centre sociale. O consultaţie poetică este o conversaţie individuală de 20 de minute cu un artist. Începe cu o întrebare simplă: "Ce mai faci?" Pe baza răspunsului, o poezie, un dans sau o muzică este propusă de artist sub forma unei "consultaţii poetice" care este citită sau interpretată. Proiectul conceput de regizorul Emmanuel Demarcy-Mota a fost prezentat cu mare succes în 2023 la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi va fi prezentat în Satul Francofoniei/ Village de la Francophonie din Paris, în 3 octombrie 2024, de la 12:00 la 14:00 şi de la 15:00 la 18:00.

Sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 11:30, va avea loc în Salle 200 din cadrul Centquatre-Paris, un concert de excepţie susţinut de Orchestra de Cameră Radio alături de violonistul Valentin Şerban, câştigător al Concursului Enescu, ediţia a XVII-a. 

Programul evenimentului cuprinde lucrări de Enescu, Silvestri, Mendelssohn, Saint-Saëns şi Bartók. Programul propus urmează un fir logic al legăturilor directe şi indirecte care duce spre acelaşi pol: George Enescu.

Valentin Şerban se va altura orchestrei în calitate de solist-lider de orchestră, pentru un concert de tip play-conduct/joué-dirigé: aceasta implica o colaborare strânsă între membrii ansamblului, care trebuie sã fie atenţi la indicii subtile date de cel care conduce şi sã fie foarte receptivi unul la celălalt pentru a menţine coerenţa şi sincronizarea interpretării. Play-conduct/joué-dirigé subliniază, ideea de a crea muzică împreună, într-un mod colaborativ şi interdependent, färă a depinde de un dirijor.

Biletele sunt gratuite şi se pot rezerva aici: https://festivalfrancophonie2024.org/evenements/concert-roumanie-orchestre-de-chambre/

Violonistul Valentin Şerban este marele câştigător al Premiului Secţiunii de vioarã a Concursului Internaţional George Enescu, ediţia a XVII-a. Dirijorul Cristian Mandeal afirmă despre Valentin Serban că „dispune de o cunoaştere completă a instrumentului în profunda sa intimitate. Face parte dintre acei puţini aleşi pentru a se realiza ca solist concertist aducätor al unui spirit de prospeţime şi autenticitate”.

Activitatea Orchestrei de Cameră Radio a însemnat o îmbinare între înregistrările speciale de studio - destinate transmisiilor radio - şi prezenţa pe podiumul de concert. Sub bagheta unor importanţi dirijori români, precum Constantin Silvestri, Mendi Rodan, Constantin Bobescu, Carol Litvin, Ludovic Bács, Cristian Brâncuşi, Orchestra de Camera Radio a abordat un repertoriu foarte vast şi diversificat, de la baroc sau clasicism la muzica secolului XX. Un aspect esenţial în strategia de management a acestei orchestre îl constituie promovarea tinerilor dirijori şi interpreţi români.

Tot sâmbătă, de la ora 14:00, în spaţiul Agore Écurie va avea loc Panelul Festivalul Internaţional George Enescu, motor de promovare a muzicii universale şi model de cooperare între culturi; Cooperarea culturală franco- română, Teatrul ca Vector de Identitate Francofonă: Perspective Româneşti şi Internaţionale.

Standul României la Village de la Francophonie este un proiect cultural finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.