Roşia Montană Gold Corporation a transmis o notificare Primăriei comunei Roşia Montană prin care anunţă că va înceta activitatea de întreţinere curentă a uneia dintre galerii, care a fusese decolmatată pentru a fi deschisă publicului. Acumularea apelor în galerie ar putea duce, potrivit specialiştilor, la accidente ecologice. Joi, la Guvern. ar utrma să aibă loc joi discuţii pentru găsirea unei soluţii în privinţa notificării transmise de RMGC autorităţilor locale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Compania minieră Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a notificat autorităţile cu privire la faptul că nu va mai realiza activităţile de întreţinere curentă a galeriei Cătălina-Monuleşti, galerie lungă de câţiva kilometri. Cea mai importantă activitate de întreţinere a galeriei se referă la evacuarea apelor de mină. Absenţa activităţii de pompare ar putea duce la prăbuşirea unor porţiuni din galerie, potrivit presei locale.
Galeria, cu o vechime de aproape 2000 de ani, a fost decolmatată de către compania minieră pentru a fi deschisă publicului în situaţia în care era demarată investiţia privată, iar galeriile romane administrate de societatea de stat RoşiaMin ar fi fost afectate în urma exploatării, scrie ziarulunirea.ro.
Jurnaliştii locali notează că joi, la Secretariatul General al Guvernului, va avea loc o întâlnire pentru a se găsi soluţii pentru continuarea lucrărilor de pompare a apei.
Din partea Consiliului Judeţean Alba va participa Clement Negruţ, inginer, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi specialist în domeniul minier
„Din ce am văzut în invitaţie, este vorba despre constituirea unei comisii de lucru care să analizeze situaţia. Ştiu ce înseamnă să laşi un obiectiv minier fără a-i asigura toate măsurile de protecţie a mediului. Acolo se poate întâmpla un accident ecologic, dacă apa de mină nu este tratată. Nu ştiu care este situaţia acum, dar mă voi documenta, voi merge şi la faţa locului. Deocamdată, la Bucureşti, din ce am văzut, este vorba doar de constituirea acestei comisii de lucru şi, probabil, un punct de vedere al autorităţii”, a declarat, pentru zarulunirea.ro, Clement Negruţ.
Acesta susţine că Legea minelor prevede clar că o companie nu se poate retrage dintr-un proiect minier fără a asigura respectarea tuturor condiţiilor de protecţie a mediului. 
„Legea minelor stipulează foarte clar că cei care au avut licenţă trebuie să asigure pentru o perioadă de timp continuitate în ceea ce înseamnă protejarea mediului înconjurător, adică staţii de pompe, staţii de epurare, protejarea depozitelor de steril şamd”, a adăugat Negruţ.
El mai spune că, la Roşia Montană, fiind sit UNESCO, apar „probleme complementare” faţă de o zonă care nu este protejată. Potrivit oficialului Consiliului Judeţean Alba, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale este autoritatea care trebuie să ia măsuri cu privire situaţia de la Roşia Montană.
„Se vor căuta soluţii pentru tot perimetrul reţelei de galerii, nu doar pentru zona galeriei Cătălina-Monuleşti”, a declarat jurnaliştilor de la Ziarul Unirea primarul comunei Roşia Montană, Eugen Furdui.
Notificarea a fost transmisă de RMGC în contextul în care, în luna iunie a acestui an, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a anunţat că nu mai prelungeşte licenţa de exploatare pentru RMGC.

 În data de 8 martie, ICSID a anunţat că a dat dreptate României în procesul cu Gabriel Resources din dosarul Roşia Montană, în care compania ar fi urmat să exploateze resursele de aur din această zonă. Gabriel Resources cerea despăgubiri de 6,7 miliarde euro. Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roşia Montană. Din contră, România urmează să recupereze cheltuieli de judecată de circa 10 milioane de dolari. Gabriel Resources a anunţat că intenţionează să conteste decizia arbitrală şi va depune cererea până la data de 7 iulie. În luna aprilie, acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Gabriel Resources contestă sechestrul pus pe acţiunile RMGC în contul datoriei de aproximativ 10 milioane de dolari pe care Gabriel Resources o are faţă de Statul Român, reprezentând daunele acordate statului român în urma câştigării procesului desfăşurat la Washington.

În 8 iulie, compania canadiană Gabriel Resources a anunţat că a depus contestaţia la decizia tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID) prin care România a câştigat procesul în dosarul Roşia Montană, cerând anularea acesteia.

La începutul lunii august, Profit.ro relata că Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), ameninţă România cu un nou proces la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, după ce Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a refuzat solicitarea RMGC de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenţei miniere Roşia Montană, care a expirat pe 20 iunie.

Gabriel Resources a trimis o notificare oficială de dispută preşedintelui şi premierului României, în baza a două tratate bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor la care statul român este parte, după ce ANRM a transmis că licenţa de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, emisă iniţial în 1999 şi prelungită apoi în 2019, a expirat pe 20 iunie şi nu va fi prelungită a doua oară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.