Roşia Montană Gold Corporation a transmis o notificare Primăriei comunei Roşia Montană prin care anunţă că va înceta activitatea de întreţinere curentă a uneia dintre galerii, care a fusese decolmatată pentru a fi deschisă publicului. Acumularea apelor în galerie ar putea duce, potrivit specialiştilor, la accidente ecologice. Joi, la Guvern. ar utrma să aibă loc joi discuţii pentru găsirea unei soluţii în privinţa notificării transmise de RMGC autorităţilor locale.
În data de 8 martie, ICSID a anunţat că a dat dreptate României în procesul cu Gabriel Resources din dosarul Roşia Montană, în care compania ar fi urmat să exploateze resursele de aur din această zonă. Gabriel Resources cerea despăgubiri de 6,7 miliarde euro. Statul român nu va plăti nicio despăgubire companiei Gabriel Resources în cazul Roşia Montană. Din contră, România urmează să recupereze cheltuieli de judecată de circa 10 milioane de dolari. Gabriel Resources a anunţat că intenţionează să conteste decizia arbitrală şi va depune cererea până la data de 7 iulie. În luna aprilie, acţionarul majoritar al companiei Roşia Montană Gold Corporation SA, Gabriel Resources, a dat în judecată Oficiul Registrului Comerţului de pe Lângă Tribunalul Alba, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Gabriel Resources contestă sechestrul pus pe acţiunile RMGC în contul datoriei de aproximativ 10 milioane de dolari pe care Gabriel Resources o are faţă de Statul Român, reprezentând daunele acordate statului român în urma câştigării procesului desfăşurat la Washington.
În 8 iulie, compania canadiană Gabriel Resources a anunţat că a depus contestaţia la decizia tribunalului de arbitraj de la Washington (ICSID) prin care România a câştigat procesul în dosarul Roşia Montană, cerând anularea acesteia.
La începutul lunii august, Profit.ro relata că Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), ameninţă România cu un nou proces la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, după ce Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a refuzat solicitarea RMGC de prelungire cu încă 5 ani, până în 2029, a licenţei miniere Roşia Montană, care a expirat pe 20 iunie.
Gabriel Resources a trimis o notificare oficială de dispută preşedintelui şi premierului României, în baza a două tratate bilaterale de protejare reciprocă a investiţiilor la care statul român este parte, după ce ANRM a transmis că licenţa de concesiune pentru exploatare a perimetrului auro-argintifer Roşia Montană, emisă iniţial în 1999 şi prelungită apoi în 2019, a expirat pe 20 iunie şi nu va fi prelungită a doua oară.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.