Un binefăcător misterios din San Francisco a oferit locuitorilor din acest oraş american un număr mare de copii ale romanelor ”1984”, de George Orwell, şi ”Povestea cameristei”, de Margaret Atwood, două dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate romane distopice din istoria literaturii mondiale, cu scopul de a îi determina pe americani ”să riposteze” şi de a stimula astfel rezistenţa faţă de noul regim politic din Statele Unite, informează The Guardian.
George Orwell, Margaret Atwood şi Erik Larson au fost ”recrutaţi” în rezistenţa împotriva preşedintelui american Donald Trump de un misterios binefăcător din San Francisco, care a cumpărat un număr mare de copii ale celor mai cunoscute romane distopice scrise de cei trei romancieri şi le-a oferit apoi locuitorilor din acest oraş.
Volumele oferite publicului erau însoţite fiecare de un bilet pe care era scris mesajul ”Citiţi! Ripostaţi!”.
Potrivit cotidianului San Francisco Chronicle, 50 de copii ale romanului ”1984” scris de George Orwell au fost cumpărate vineri seară din librăria Booksmith din districtul Haight-Ashbury. Stocul a fost epuizat foarte repede, după ce volumele au fost plasate pe o masă, alături de o mică pancartă pe care se putea citi: ”Citiţi! Ripostaţi! Un binefăcător misterios a cumpărat aceste copii ale romanului «1984» pentru voi, dacă aveţi nevoie de una”.
Proprietara librăriei, Christin Evans, a spus că imediat după epuizarea acelui stoc de romane, donatorul anonim, care locuieşte în San Francisco, a repetat acel act de generozitate, de această dată cu volumele ”Povestea cameristei” (”The Handmaid’s Tale”), de Margaret Atwood, şi ”Garden of Beasts”, de Erik Larson.
Considerând că demersul a fost ”un act roditor, o formă constructivă de rezistenţă”, Christin Evans a dezvăluit pentru San Francisco Chronicle că iniţiativa acelui binefăcător i-a făcut pe unii dintre cititorii din oraş să îi urmeze exemplul. ”A devenit o modalitate pentru librării să joace şi ele un rol în acest climat politic. Patronii de librării cred cu tărie în puterea cuvântului scris de a contribui la informarea, educarea, inspirarea şi convingerea oamenilor”, a spus ea.
Luni, pe Twitter, librăria Booksmith a anunţat că a primit o comandă de alte 100 de copii ale romanului distopic ”1984” de George Orwell şi a adăugat că va continua ”să sponsorizeze” aceste iniţiative ce vizează donaţiile de cărţi.
După ce Donald Trump a câştigat alegerile prezidenţiale, romanele distopice ”1984”, de George Orwell, şi ”Povestea cameristei”, de Margaret Atwood, au beneficiat de ceea ce jurnaliştii de la revista Time au numit ”efectul Trump”.
Astfel, după ceremonia de învestitură din luna ianuarie, ”1984” a ajuns pe primul loc în topul vânzărilor de cărţi din Statele Unite şi din Marea Britanie, iar romanul ”Povestea cameristei”, un bestseller din 1985, a ajuns pe primul loc în topul vânzărilor din această săptămână pe Amazon. Volumul ”Povestea cameristei” a fost promovat şi la Super Bowl, printr-o reclamă la un serial TV inspirat din această carte, ce va fi lansat pe micile ecrane nord-americane în aprilie. Reclama a fost difuzată într-o pauză a transmisiunii în direct de la Super Bowl, un eveniment de televiziune ce a fost vizionat de peste 111 milioane de telespectatori.
George Orwell (pseudonimul literar şi jurnalistic al lui Eric Arthur Blair), s-a născut pe 25 iunie 1903, în Motihari, statul Bihar, India. A fost scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist şi reporter. A luptat ca voluntar în Războiul Civil din Spania de partea comuniştilor. A scris romane, eseuri şi critică literară.
George Orwell este autorul a două faimoase romane de satiră, în care scriitorul britanic atacă totalitarismul: ”Ferma animalelor”, publicat în 1945 şi ”1984”, publicat în 1949.
Romanul ”1984” spune povestea pătrunzătoare a unei lumi dominate de controlul guvernamental, de propagandă şi ”newspeak”, o limbă prin care partidul aflat la putere descris în carte limitează libertatea de gândire a oamenilor. În acest volum, Ministerul Adevărului livrează de fapt minciuni.
”1984”, ultima carte scrisă de Orwell, a fost influenţată de sănătatea sa în declin şi de deziluziile politice faţă de guvernul laburist care a venit la putere, ales cu o largă majoritate în alegerile generale din 1945, dar care era departe de propriile sale idei şi viziuni despre socialism. În anul 1945, George Orwell a scris o recenzie a romanului anti-utopic (distopic) ”Noi”, de Evgheni Zamiatin, pentru publicaţia Tribune. Cartea autorului rus avea să-i inspire romanul său propriu, ”1984”.
Publicată în 1949, cartea scriitorului englez reprezintă o meditaţie asupra destinului tiraniei în viitor. Ea a avut un efect foarte puternic asupra societăţii moderne, iar numeroase formule şi cuvinte din paginile sale au intrat în vocabularul de zi cu zi.
Margaret Eleanor Atwood, născută pe 18 noiembrie 1939, este o scriitoare canadiană, poetă şi critic literar de limbă engleză, autoare a numeroase volume de proză, eseuri şi poezie. A câştigat în anul 2000 premiul Booker cu romanul ”The Blind Assasin”, fiind nominalizată pentru acelaşi premiu şi cu alte volume, precum ”Cat's Eye” şi ”Alias Grace”. Unul dintre cele mai recente romane ale sale, ”Oryx and Crake”, a fost nominalizat atât pentru premiul Booker, cât şi pentru Orange Prize for Fiction. În 2008, scriitoarea canadiană a fost recompensată cu premiul Prinţul Asturiei pentru literatură.
Romanul ”Povestea cameristei” (”The Handmaid’s Tale”), scris de autoarea canadiană Margaret Atwood, este considerat versiunea în oglindă şi feministă a celebrului roman ”1984” de George Orwell. Cu o acţiune plasată în New England într-un viitor apropiat, romanul spune povestea lui Offred, o femeie tânără care este aleasă să poarte în pântec copilul soţiei infertile a unui oficial de rang înalt. În carte, Statele Unite au devenit o teocraţie totalitară, în care drepturile femeilor au fost anulate, în urma unei lovituri de stat militare, iniţiată după asasinarea unui preşedinte american. Noul regim suspendă Constituţia şi adoptă foarte repede o serie de măsuri discreţionare pentru a îşi consolida puterea, reorganizând societatea pe linii ierarhice militarizate.
Acest volum se înscrie şi în categoria ”romanelor speculative”, din care face parte şi cartea ”It Can’t Happen Her”, de Sinclair Lewis, care a prezis ascensiunea şi venirea la putere a lui Donald Trump şi a administraţiei sale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.