Rinocerul creat de scenograful Helmut Stürmer, devenit simbol în spectacolul „Faust” pus în scenă de regizorul Silviu Purcărete în 2007, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, poate fi văzut în Piaţa Amzei, la Bucharest Scenography Biennale, în perioada 18 - 27 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rinocerul face parte din decorul impresionant al spectacolului „Faust” pentru care Helmut Stürmer a obţinut premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala Premiilor UNITER 2008 şi va fi amplasat în zona Pieţei Amzei, împreună cu cortina imensă a spectacolului, pe toată perioada Bienalei de Scenografie (Bucharest Scenography Biennale).

Cele două elemente de decor, unice prin valoarea lor simbolică, fac parte din Expoziţia Naţională de Scenografie, componentă a Bienalei de Scenografie, care va valorifica cele mai valoroase creaţii scenografice româneşti, incluzând schiţe, fotografii, machete, costume şi recuzită din spectacole celebre.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Alături de cele două cele două elemente din „Faust”, publicul care va vizita expoziţia va avea ocazia să vadă „de aproape” mâinile uriaşe din spectacolul „Pădurea Spânzuraţilor”, regizat de Radu Afrim la Teatrul Naţional din Bucureşti, în anul 2008, dar şi expoziţia de costume de film realizată de creatoarea Oana Păunescu, un nume marcant al cinematografiei româneşti care a lucrat mult pentru producţii străine, a îmbrăcat actori celebri precum Nicole Kidman, Jude Law, Renée Zellweger, Glenn Close, Willem Dafoe, Keira Knightley sau Elizabeth Hurley.

Imagini din spectacole legendare create de Radu Boruzescu împreună cu Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie vor fi amplasate în spaţiul expoziţional pentru a oferi o imagine cât mai bună asupra evoluţiei scenografiei.

Attila Kim, arhitect, designerul expoziţiei naţionale din cadrul Bienalei, adaugă: „Arhitectura expoziţiei naţionale a primei ediţii a Bienalei de scenografie este o trimitere la culisele teatrului, lumea nevăzută de public a decorurilor. Expoziţia alternează mai multe modalităţi de prezentare a conceptelor de scenografii de teatru, operă şi film, de la prezentări tipice pentru expoziţii, prin fotografii, schiţe sau filmări, până la obiecte de decor aduse direct în spaţiul expoziţional. Înălţimile diferite ale clădirii Pieţei Amzei, care se alternează în acest spaţiu expoziţional temporar, ne duc cu gândul atât la buzunarele de scenă, cât şi la turnul scenei. Profitând de această varietate de tipologii de spaţii, propunem atât o serie de spaţii închise, introvertite, aliniate de-a lungul unui lanţ, sau poate mai potrivit formulat, într-un labirint, în care putem descoperi universul creativ al fiecărui scenograf expus, cât şi utilizând lumina naturală abundentă şi înălţimea mare al atriumului clădirii, expunem elemente de decor văzute pe scene, dar aduse pentru prima dată aproape de vizitatori, de publicul de teatru sau de film. Astfel, în cadrul expoziţiei cele două ipostaze de percepţie a decorurilor - cea regizată, fixă, văzută pe scenă sau prezentată controlat prin lentila aparatului foto sau de filmare; şi cea niciodată văzută, vizibilă doar din culisele spectacolelor, fiind una mai degrabă funcţională şi structurală - nasc o atmosferă plină de interacţiune, dialog, mister şi tensiune, în care vizitatorilor li se oferă ocazia de a face parte din această lume până acum intangibilă a culiselor.”

Expoziţia Naţională de Scenografie va acoperi toate palierele scenografice (inclusiv video art, light şi sound design) şi va oferi o privire de ansamblu asupra noilor tendinţe din designul de scenă românesc. Expoziţia se va întinde pe toate cele trei etaje ale Pieţei Amzei, în foaierele Teatrului „Ion Creangă” şi în zona pietonală din jurul teatrului.

Bienala de Scenografie (Bucharest Scenography Biennale) va cuprinde multiple secţiuni, expoziţiile şi evenimentele fiind concepute de organizatori pentru a facilita accesul publicului larg la procesele creative din spatele cortinei, oferind o înţelegere mai profundă a artei scenografice şi a creaţiei teatrale în general.

Alte secţiuni ale evenimentului sunt:
1. Expoziţia internaţională de Costum de Teatru „World Costume in Action”, care va prezenta schiţe de costume, fotografii din spectacole şi costume autentice ale unor artişti din peste 30 de ţări. Expoziţia va fi organizată în foaierul sălii “Ion Caramitru” a  Teatrului Naţional din Bucureşti.
2. Expoziţia studenţilor „Young design”, organizată tot în Piaţa Amzei, va fi compusă din lucrări ale studenţilor de la cele trei facultăţi de profil din ţară: UNArte, UNATC şi UAT Târgu Mureş, cât şi ale studenţilor de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism “Ion Mincu”(UAUIM), Bucureşti.
3. Expoziţia Theatre Architecture este dedicată arhitecturii teatrale şi unor proiecte de renovare recente din România. Expoziţia va fi organizată în holul UAUIM şi va fi deschisă atât specialiştilor, cât şi publicului.
4. Conferinţe, workshop-uri şi dezbateri cu participarea unor personalităţi marcante din domeniul scenografiei mondiale.
Evenimentul este deschis publicului larg şi se aşteaptă să atragă atât profesionişti din domeniu, cât şi iubitori de artă şi cultură din ţară şi străinătate.

Trienala de Scenografie de la Bucureşti s-a desfăşurat timp de 9 ediţii din 1967 până în 1992 A fost de-a lungul anilor un reper, o amplă expoziţie de schiţe, machete şi decoruri reale, ce reunea la fiecare ediţie lucrările a peste 150 de artişti profesionişti din teatru, operă, teatru de animaţie, cinematografie, şi lucrări ale studenţilor scenografi. Organizatorii acestor expoziţii au fost personalităţi marcante ale scenografiei româneşti, printre care: Liviu Ciulei, Traian Niţescu, Paul Bortnovski sau Nic Ularu. Chiar şi astăzi, puţinele materiale care s-au păstrat sunt cea mai importantă sursă de documentare pentru creaţiile de debut sau de tinereţe ale unor artişti care s-au remarcat nu numai în România, dar şi pe plan internaţional, precum Helmut Stürmer, Radu şi Miruna Boruzescu, Andrei Both şi mulţi alţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.