Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a transmis, luni, un mesaj prin care condamnă „reacţiile isterice şi deplasate” care au avut loc duminică seară, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MNŢR), unde mai multe persoane au întrerupt proiecţia filmului „120 BPM/bătăi pe minut", considerând că tema legată de homosexuali nu este potrivită cu cinematograful acestei instituţii, văzută ca un spaţiu „sacru". Reţeaua a precizat că grupul de protestatari nu a înţeles că acest muzeu tratează universul rural nu numai din perspectiva trecutului, dar şi în strânsă relaţie cu alteritatea satului românesc din zilele noastre, cu noua tipologie a ţăranului român.
„La aproximativ 4 ani de la succesiunea de evenimente nefericite care au avut loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român cu ocazia derulării manifestării «Luna istoriei LGBT», organizate de Asociaţia ACCEPT, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România constată cu tristeţe şi îngrijorare faptul că acest subiect a recidivat în spaţiul public, fiind implicat acelaşi muzeu, aceleaşi tipuri de organizaţii contestatare şi acelaşi gen de film care problematizează în jurul unui subiect faţă de care trebuie să manifestăm toleranţă şi o bună înţelegere a realităţilor care ne înconjoară. Aşa cum am făcut-o şi atunci, Reţeaua Muzeelor îşi afirmă şi acum susţinerea necondiţionată faţă de managementul actual al instituţiei pentru perseverenţa admirabilă cu care rămâne deschis faţă de formele diverse prin care un muzeu se exprimă, atât prin valoarea colecţiei sale cât şi prin încurajarea iniţiativelor culturale de orice fel, de la proiecţii de filme până la teatru şi dans contemporan”, arată punctul de vedere transmis de Reţeaua Naţională a Muzeelor.
„Organizaţia noastră promovează în rândul societăţii civile şi a membrilor săi una dintre valorile esenţiale ale muzeului şi anume valoarea socială. Este acea valoare prin care muzeele pot schimba vieţile oamenilor, cu ajutorul căreia noi existăm pentru oameni şi spunem poveşti despre orice fel de oameni. De asemenea, prin valoarea noastră socială ne transformăm în spaţii unde toate culturile, toate nevoile de învăţare şi de exprimare sunt întâmpinate şi se manifestă liber. Muzeele noastre fac eforturi foarte mari pentru a se adapta marilor teme contemporane ale societăţii pentru care căutăm «replici» şi puncte de vedere expoziţionale sau pedagogice, iar toleranţa, problema emigraţiei, înţelegerea reciprocă sunt fundamentale pentru a ne demonstra rolul nostru de contributori ai marii întreprinderi sociale din care facem cu toţii parte”, mai arată comunicatul Reţelei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Reţeaua Naţională a Muzeelor condamnă „reacţiile isterice şi deplasate” care au avut loc la MNŢR, în timpul proiecţiei filmului „120 de bătai pe minut”, precizând că grupul „de creştini” care a generat conflictul nu a înţeles că acest muzeu tratează universul rural nu numai din perspectiva trecutului.
„Condamnăm reacţiile isterice şi deplasate care au avut loc aseară, la Muzeul Ţăranului Român, în timpul proiecţiei filmului ”120 de bătai pe minut”. Conflictul a fost generat de «un grup de creştini» care nu a înţeles că muzeul în care se aflau tratează universul rural nu numai din perspectiva trecutului, dar şi în strânsă relaţie cu alteritatea satului românesc din zilele noastre, cu noua tipologie a ţăranului român, implicat nefericit în acest scandal. În situaţia în care acest grup acuzator ar fi vizitat muzeul, ar fi înţeles că lumea s-a schimbat, satul românesc s-a schimbat, dar din păcate numai reprezentanţii acestuia nu s-au schimbat”, a transmis Reţeaua Naţională a Muzeelor din România.
Reprezentanţii Reţelei au adăugat că acest scandal reprezintă o oportunitate pentru muzee de a deveni actori sociali mult mai implicaţi în comunităţile pe care le servesc.
„Reţeaua Naţională a Muzeelor din România consideră că acest scandal inutil este totuşi o oportunitate foarte mare pentru muzeele noastre de a deveni actori sociali mult mai implicaţi în comunităţile pe care le servesc, de a fi mult mai interesate în abordarea cu curaj şi obiectivă a unor teme care derutează societatea, care ne atomizează, care încă nu şi-au consumat stereotipurile şi care dau de multe ori o percepţie şi o interpretare greşită asupra lucrurilor care contează cu adevărat. Eşecul unor grupuri precum cel care a perturbat buna desfăşurare a unui eveniment muzeal, l-am putea considera parţial şi eşecul nostru, al muzeelor”, mai arată comunicatul.
„În final, noi suntem convinşi că aceste manifestări anormale din spaţiile unor muzee vor dispărea cu timpul, iar elementul care ne dă speranţe, mai ales în privinţa grupului de contestatari de aseară, este faptul că acesta a folosit în sprijinul intervenţiei lor un vers dintr-o celebră melodie a nu mai puţin celebrei trupe Pink Floyd, «Leave the kids alone»”, a adăugat Reţeaua Naţională a Muzeelor.
Mai multe persoane au întrerupt duminică seară proiecţia filmului „120 BPM/bătăi pe minut", considerând că tema legată de homosexuali nu este potrivită cu cinematograful MŢR, văzut ca un spaţiu „sacru". Ei au cântat imnuri bisericeşti şi au afişat icoane, steaguri şi un banner cu inscripţia „Soros, leave them kids alone". Filmul, regizat de Robin Campillo, a fost recompensat cu marele premiu al juriului la Cannes 2017 şi a fost propus de Franţa pentru o nominalizare la premiile Oscar.
Voodoo films, distribuitorul filmului, anunţă că proiecţia va fi reluată, în linişte, pentru toţi cei care au plătit biletul pentru spectacolul de astăzi, care a fost întrerupt. Spectatorii sunt rugaţi să păstreze biletele, distribuitorul precizând că va anunţa pe pagina de Facebook data la care va fi reprogramat filmul.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...