Resturile celei mai mari rachete chineze au ajuns duminică în Oceanul Indian, după ce mare parte din componente au ars la reintrarea în atmosferă, a anunţat presa chineză de stat, citează Reuters.
În ultima săptămână au fost făcute mai multe speculaţii şi au fost emise previziuni legat de locul şi momentul în care resturile rachetei Long March 5B urmează să cadă, după ce China nu a mai controlat-o.
Partea principală din uriaşa rachetă care a lansat primul modul al Chinei pentru staţia spaţială Tianhe a ajuns la vest de arhipelagul Maldive.
Presa chineză a raportat că părţi ale rachetei au reintrat în atmosferă la ora Chinei 10:24.
Racheta Long March 5B a lansat, pe 29 aprilie, primul modul al Chinei pentru staţia spaţială Tianhe. Este obişnuit ca părţi din rachete să cadă înapoi pe Pământ, dar cazul acesteia a stârnit îngrijorări din cauza lipsei controlului.
Lansarea rachetei a fost parte din seria de 11 misiuni plănuită ca parte a construcţiei staţiei spaţiale chineze, care ar urma să fie finalizată la sfârşitul anului 2022. Staţia spaţială în forma literei T va cântări aproximativ 60 de tone, mult mai mică decât Staţia Spaţială Internaţională, care şi-a lansat primul modul în 1998 şi cântăreşte aproximativ 408 tone.
Staţia spaţială a Chinei va avea un port de andocare şi va putea să se conecteze cu un satelit chinez. Teoretic, va putea fi extinsă la cel mult şase module.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.