Registrul lucrătorilor culturali profesionişti (RegLCP) a fost lansat, miercuri, de Ministerul Culturii, prin Unitatea de Management a Proiectului. Statutul lucrătorului cultural profesionist are ca obiectiv valorificarea potenţialului creativ al lucrătorilor culturali, susţinerea acestora pe piaţa muncii, stimularea dezvoltării sectoarelor culturale şi creative şi creşterea contribuţiei economice a acestora.
Principalele prevederi ale Statutului includ:
definirea clară a „muncii artistice” şi „muncii culturale”, în acord cu practicile statelor membre UE;
stabilirea unor standarde minime privind condiţiile de muncă, impozitare, acces la securitate socială şi remuneraţie echitabilă;
asigurarea accesului la prestaţii sociale (şomaj, protecţie a sănătăţii, pensii, finanţare);
crearea de instrumente pentru recunoaşterea juridică a artiştilor liber-profesionişti şi includerea acestora în sistemul de protecţie socială;
alte măsuri pentru îmbunătăţirea statutului socioprofesional al lucrătorilor culturali.
Cum se face înscriere în Registrul lucrătorilor culturali profesionişti
Pentru a beneficia de drepturile conferite prin Statut, persoanele interesate trebuie să se înscrie în Registrul lucrătorilor culturali profesionişti (RegLCP). Acesta reprezintă un instrument important pentru recunoaşterea statutului profesional în domeniul cultural şi pentru o mai bună evidenţă a activităţilor şi veniturilor generate, contribuind totodată la fundamentarea politicilor culturale.
Registrul este disponibil prin intermediul Sistemului Digital pentru procesele de Finanţare a Culturii - SDFC (www.fonduri-cultura.ro). Platforma digitală a fost dezvoltată de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului cu sprijinul financiar al PNRR în cadrul Investiţiei 6, oferind un cadru modern, securizat şi transparent pentru gestionarea proceselor culturale, de la înregistrare până la finanţare.
Pentru înscrierea în RegLCP, este necesar ca solicitanţii să creeze un cont de tip PFRR - Persoană Fizică Rezidentă în România, proces ce implică deţinerea unei semnături electronice calificate.
Detalii suplimentare privind paşii necesari şi documentele aferente sunt disponibile în Ghidul RegLCP care poate fi consultat pe pagina oficială: www.umpcultura.ro/ctg_43_reforma-3_pg_0.htm.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.