Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a declarat că a reuşit să deblocheze şi să lanseze „proiecte importante în domeniul patrimoniului”, să identifice surse de finanţare „pentru a restaura şi a pune în valoare elemente de patrimoniu”. „Un proiect de care mă bucur foarte mult este „Temelii culturale”, pe care l-am propus pentru salvarea unor monumente istorice şi construirea de clădiri noi, cu destinaţie culturală şi pentru care am obţinut aviz favorabil”, a precizat ministrul la o conferinţă care anunţă organizarea la Bucureşti a Summitului European al Patrimoniului Cultural între 6 şi 8 octombrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Avem şi alte proiecte importante, investiţii notabile precum noul sediu al Operei Române din Iaşi, restaurarea clădirii Teatrului Naţional şi a OpereiNationale Române Cluj-Napoca, restaurarea clădirii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Totodată, am obţinut fonduri pentru demararea unui program naţional de renovare a unor case memoriale, de refacere a unor gări de patrimoniu şi a muzeelor în aer liber”, a mai spus Turcan.

De asemenea, ministrul Culturii a afirmat: „Mă bucur nespus că proiectul Ministerului Culturii de reabilitare a Bisericii săseşti din Alma Vii, judeţul Sibiu i-a adus acestei clădiri de patrimoniu oportunitatea de a se afla printre câştigătorii Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra 2024, alături de Biserica Sfântul Mihail din Cluj-Napoca. Transilvania şi România au o moştenire multiculturală extraordinară, care aşteaptă să fie descoperită de cât mai mulţi europeni”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

La Ateneul Român, ministrul Culturii a reamintit că în această primăvară, monumentul a primit Marca patrimoniului european din partea Comisiei Europene pentru rolul semnificativ jucat în istoria şi cultura Europei. „Consider deci găzduirea Galei Europa Nostra şi a acestei conferinţe de presă la Ateneu un prilej fericit de a sublinia această frumoasă recunoaştere”, a punctat Raluca Turcan.
 
O altă reuşită din acest an este şi înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO a „Ansamblului monumental realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu” şi a „Frontierelor Imperiului Roman – Dacia”, „poate cea mai bună veste pentru patrimoniul cultural românesc în acest an”, a subliniat ministrul.
 
Pe agenda Summitului European al Patrimoniului Cultural se află şi Forum-ul Hub-ului European pentru Patrimoniu „Promovarea unei tranziţii digitale responsabile pentru şi împreună cu patrimoniul cultural”. În consecinţă, Raluca Turcan a menţionat efortul Ministerului Culturii de digitalizare a patrimoniului imobil al României, program numit E-patrimoniu.
 
E-patrimoniu reprezintă o continuare la un alt nivel a proiectului de digitalizare E-cultura, demarat în 2018. „Reamintesc faptul că E-cultura a asigurat transpunerea în mediul online a peste 550.000 de resurse culturale mobile (cărţi şi cărţi vechi, documente istorice, tablouri, obiecte etnografice etc.). Ceea ce am făcut cu patrimoniul mobil continuăm acum cu imobilele monumente istorice”, a spus aceasta.
 
Prin E-patrimoniu este creată o platformă naţională comună pentru servicii publice digitale în domeniul patrimoniului cultural, adică se vor furniza şi stoca online toate serviciile de tipul eliberării avizelor de intervenţie, autorizaţiilor de cercetare arheologică, certificatelor de acreditare experţi etc. Totodată, este şi o platformă pentru inventarierea şi documentarea digitală a patrimoniului cultural imobil al României. „Asigurăm astfel creşterea vizibilităţii patrimoniului printr-o hartă turistică cu monumente şi etichete plasate pe monumente cu coduri QR, care vor direcţiona vizitatorul către platformă, dar şi alte tehnologii sau instrumente de realitate virtuală pentru patrimoniul mobil, inclusiv în sprijinul comunităţilor locale”, a afirmat Raluca Turcan.

Summitul European al Patrimoniului Cultural este organizat de Europa Nostra şi cofinanţat de Uniunea Europeană şi se va desfăşura la Bucureşti, între 6 şi 8 octombrie, sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, Klaus Iohannis.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.