Proiectul „Hektomeron” lansat în ianuarie de Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a înregistrat până în prezent mai mult de 500.000 de accesări din întreaga lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, cu o tradiţie de peste 170 de ani şi cu o activitate internaţională de prestigiu, a lansat pe 15 ianuarie 2021 proiectul internaţional „HEKTOMERON - un mesaj universal al speranţei”.

Până la acest moment, proiectul a avut peste 500.000 de accesări din  întreaga lume, din ţări ca Israel, Marea Britanie, SUA, Germania, Turcia, Australia, Canada, Sri Lanka, India, Mexic, Rusia, Brazilia, Columbia, Kenya, Etiopia, Liban, Cipru, Noua Zeelandă, Costa Rica şi Nigeria, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pornind de la „Decameronul” scris de Giovanni Boccaccio în urmă cu mai bine de 650 de ani, proiectul Naţionalului craiovean prezintă cele 100 de poveşti ale autorului într-un moment în care izolarea, teama şi moartea sunt prezente în lumea de acum, aşa cum au fost prezente şi în Florenţa anilor în care „Decameronul” a fost conceput de Boccaccio.

Parabola devine una care priveşte lumea, care se extinde la nivel planetar, astfel încât artişti din 100 de ţări îşi caută soluţii de consolare în micile poveşti pe care le furnizează în „Hektomeronul”, spune criticul George Banu.

În fiecare zi, de la debutul proiectului, pe site-ul hektomeron.com a fost transmisă în regim live streaming din Sala „I.D. Sîrbu” a teatrului câte o poveste dintre cele 100, fiecare fiind regizată de un alt artist.

O sută de regizori din 100 de ţări sunt implicaţi în acest proiect grandios. Pentru fiecare episod repetiţiile se desfăşoară online, în două etape, respectând „tiparul” unei producţii clasice: în prima etapă, regizorul lucrează numai cu actorul, iar în etapa a doua se trece la scenă, unde se construiesc luminile, se calibrează sunetul, se „fixează” mişcarea, se construiesc videoproiecţiile etc. Graţie mediului online, regizorul, indiferent de ţara în care se află, poate coordona repetiţiile ca şi cum ar fi în sală. 

„Hektomeron” va continua până pe 24 aprilie 2021 - data la care este programată lansarea ultimei poveşti. Apoi, toate cele 100 de poveşti vor fi reunite sub forma unui maraton de 25 de ore de teatru, în „Ziua Hektomeronului”. Data acestui amplu eveniment va fi comunicată ulterior.

Toate episoadele sunt jucate în limba română cu subtitrare în engleză, protagoniştii fiind actorii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. Excepţie face episodul regizat de Radu Afrim, care va lucra cu un actor invitat.

Episoadele pot fi urmărite gratuit, pe hektomeron.com, unde nu este necesar un cont de acces.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.