Douăsprezece cazuri de drepturi de autor din SUA împotriva OpenAI şi Microsoft au fost consolidate la New York, în ciuda faptului că majoritatea autorilor şi a canalelor de ştiri care au dat în judecată aceste companii s-au opus centralizării.
Un ordin de transfer emis joi de grupul judiciar american pentru litigii multidistricte a declarat că centralizarea va „permite unui singur judecător să coordoneze descoperirea, să raţionalizeze procedurile premergătoare procesului şi să elimine hotărârile inconsecvente”.
Procesele intentate în California de autori proeminenţi, printre care Ta-Nehisi Coates, Michael Chabon, Junot Díaz şi comedianta Sarah Silverman, vor fi transferate la New York şi reunite cu procesele intentate de instituţii de presă, printre care The New York Times, şi alţi autori, printre care John Grisham, George Saunders, Jonathan Franzen şi Jodi Picoult.
Majoritatea reclamanţilor s-au opus consolidării, susţinând că cazurile lor erau prea diferite pentru a fi combinate. Cu toate acestea, ordinul de transfer afirmă că cazurile „au în comun chestiuni de fapt care decurg din acuzaţiile conform cărora OpenAI şi Microsoft au utilizat opere protejate prin drepturi de autor, fără consimţământ sau compensaţie, pentru a-şi antrena modelele lingvistice de mari dimensiuni (LLM) ... care stau la baza produselor de inteligenţă artificială generativă ale pârâţilor”, precum ChatGPT al OpenAI şi Copilot al Microsoft.
OpenAI a propus consolidarea cauzelor în nordul Californiei. În cele din urmă, completul de judecată a transferat cauzele în districtul de sud al New York-ului, declarând că centralizarea ar „servi comodităţii părţilor şi martorilor” şi „ar promova desfăşurarea corectă şi eficientă a acestui litigiu”.
„Având în vedere natura nouă şi complicată a tehnologiei, probabil că vor exista experţi care se vor suprapune” în toate cazurile, se arată în ordin. Consolidarea va „conserva resursele părţilor, ale avocaţilor acestora şi ale sistemului judiciar”.
Companiile tehnologice au susţinut că utilizarea de către acestea a operelor protejate de drepturi de autor pentru a antrena inteligenţa artificială este permisă în temeiul doctrinei „utilizării corecte”, care permite utilizarea neautorizată a operelor protejate de drepturi de autor în anumite circumstanţe.
Un purtător de cuvânt al OpenAI a declarat: „Salutăm această evoluţie şi aşteptăm cu nerăbdare să clarificăm în instanţă faptul că modelele noastre sunt instruite pe baza datelor disponibile publicului, sunt bazate pe utilizarea corectă şi sprijină inovarea”, a relatat Reuters.
Steven Lieberman, avocatul care reprezintă Daily News, a declarat că societatea aşteaptă cu nerăbdare să „continue să demonstreze la New York că Microsoft şi OpenAI au comis un furt pe scară largă de milioane de lucrări Times şi Daily News”.
Mulţi dintre autorii proeminenţi care au dat în judecată OpenAI au dat, de asemenea, în judecată Meta pentru încălcarea drepturilor de autor în procesul de formare a modelelor AI. Într-un document depus în ianuarie în instanţă de Coates, Silverman şi Díaz, printre alţii, se susţine că Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a aprobat utilizarea de către companie a unei „biblioteci fantomă” notorii, LibGen, care conţine peste 7,5 milioane de cărţi.
Joi, autorii s-au adunat în faţa birourilor Meta din Londra pentru a protesta faţă de utilizarea de către companie a cărţilor protejate prin drepturi de autor. Pe pancartele de la manifestaţie se putea citi: „Luaţi-l pe Zuck de pe cărţile noastre” şi „Aş scrie un semn mai bun, dar l-aţi fura”, potrivit revistei de specialitate Bookseller.
Joi, Amazon a confirmat, de asemenea, că o nouă caracteristică Kindle, „Recaps”, care oferă utilizatorilor actualizări privind poveştile şi personajele dintr-o serie de cărţi pentru a revizui înainte de a ridica următoarea carte, va fi generată de AI. „Folosim tehnologia, inclusiv GenAI şi moderatorii Amazon, pentru a crea scurte recapitulări ale cărţilor care reflectă cu exactitate conţinutul cărţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Amazon, Ale Iraheta, pentru TechCrunch.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...