Castelul Peleş are nevoie de solidaritate, de forţe care să se unească pentru a conserva patrimoniul unic al României, a fost mesajul participanţilor la conferinţa „Patrimoniul cultural, natural şi construit la 150 de ani de la proiectarea Castelului Peleş” care a avut loc, miercuri, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”. Alteţa Sa Regală Principele Radu a subliniat cât „este de important ca acest loc să continue să trăiască”. Ministrul Culturii a anunţat că a subvenţionat în plus Muzeul „astfel încât să poată face mici intervenţii”, fiind plătită şi datoria la căldură. De asemenea, la 27 septembrie va fi aprobată documentaţia pentru restaurarea şi consolidarea Castelului Peleş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„În Vila Şipot, în casa lui Karel Liman, ultimul dintre cei patru arhitecţi care s-au perindat la acest proiect în timpul regelui Carol I, în fostul garaj al vilei construit ulterior, va fi un mic muzeu, un loc unde să ne amintim de aceşti patru. Vitraliile cu chipurile lor sunt gata. Toată opera lui Liman este legată de familia regală. Eu vreau ca în cel mai scurt timp, acest tip de fotografie unde se vede Castelul Peleş cu terasele proptite cu pari să dispară. Această parte din istoria patrimoniului nostru, care este deocamdată cea mai luminoasă, este atât de neglijată”, a spus în deschidere profesorul Augustin Ioan, preşedintele Asociaţiei pentru Patrimoniul Regal Peleş. 

În intervenţia sa, Alteţa Sa Regală Principele Radu a vorbit despre însemnătatea monumentului istoric în istoria României. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

„Atunci când a început războiul din Ucraina, România şi Polonia au devenit două dintre cele mai relevante ţări din Uniunea Europeană şi din NATO. Multă lume a spus ce viziune a avut Regele Mihai I şi cei care din 1997 au militat pentru NATO, cât de relevant este acum după mai bine de două decenii ce au făcut ei atunci. Ce s-ar fi întâmplat dacă noi nu eram acolo acum? Acelaşi fel de întrebare retorică l-aş pune eu astăzi: ce s-ar fi întâmplat dacă acum 150 de ani nu se puneau bazele acestui monument al statalităţii noastre? Poate că în afară de patrimonial cultural, natural şi construit ar trebui să vorbim despre statalitatea acestui loc. Am avut între timp preşedinţia Uniunii Europene, am avut răspunderi foarte mari faţă de Republica Moldova pe care o considerăm parte a identităţii noastre, avem mari succese în NATO şi am devenit o ţară de maximă importanţă în UE, mai puţin recunoscută decât este în realitate, suntem una din cele mai mari forţe ale continentului european şi toate acestea au pornit de acolo acum 150 de ani”, a afirmat ASR Principele Radu.

Potrivit reprezentantului Casei Regale, „motivul pentru care toată lumea se năpusteşte să meargă la Peleş nu e numai pentru că este una dintre cele mai importante vestigii, ci şi pentru că locul trăieşte, respiră, acolo au loc evenimente ale Coroanei Române. Fondatorul nostru de stat modern şi de dinastie, Carol I, a fost foarte pragmatic, dacă vă gândiţi că la numai patru sau cinci săptămâni de la sosirea în ţară a promulgat o Constituţie care era cea mai liberală şi cea mai avansată din acel moment de pe continent. Aceea este hârtia care a semnat destinul nostru european din 2007”.

Principele Radu a subliniat cât „este de important ca acest loc să continue să trăiască. Atunci când oamenii se duc să viziteze apartamentele castelului sunt pătrunşi în suflet de ce văd acolo, dar o parte dintre aceste emoţii vine din faptul că locul e viu, nu e o înşiruire de casete transparente în care vezi vestigii ale ţării (…) Toată lumea se simte acasă acolo”.

Principele Consort a avut şi un mesaj pentru generaţiile viitoare: „Peste 30 de ani monumentul va avea nevoie din nou de puneri la punct, peste 50 de ani va avea din nou nevoie de reparaţii capitale aşa că are nevoie de solidaritate”.

60.000 de bunuri culturale în Muzeul Naţional Peleş

Ministrul Culturii Raluca Turcan a amintit de măsurile necesare şi urgente pentru a pune în valoare acest obiectiv de patrimoniu unic pentru România, anunţate după vizita la Muzeul Naţional Peleş.

8,5 milioane de vizitatori au trecut pragul Muzeului Naţional Peleş de la înfiinţare până acum.

„Cel mai adecvat mod de a ne exprima recunoştinţa şi preţuirea faţă de istoria noastră este să menţinem acest ansamblu şi cele 60.000 de bunuri culturale mobile pe care le conţine în perfectă stare. Din păcate, atât Castelul Peleş, cât şi Castelul Pelişor sunt supuse degradării accentuate iar această stare de fapt pune în pericol nu doar edificiile, ci şi colecţiile pe care le găzduiesc”, a afirmat Turcan.

Ministrul a anunţat că a fost demarată procedura de atribuire a contractului pentru intervenţia de urgenţă la acoperişurile monumentelor istorice, Castelul Peleş şi Castelul Pelişor, cu protejarea elementelor decorative şi a componentelor artistice. De asemenea, se vor realiza şi reparaţii ale sistemelor de instalaţii.

Valoarea contractului se ridică la aproximativ 1,7 milioane de euro. Finanţarea este acordată de Ministerul Culturii prin Institutul Naţional al Patrimoniului.

Ministerul Culturii a finanţat prin INP şi „elaborarea documentaţiei pentru consolidarea şi punerea în valoare a teraselor Castelului Peleş, urmând ca soluţia optimă să fie aprobată de Comisia Naţională a Monumentelor Istorice în data de 27 septembrie. Valoarea estimate a acestei intervenţii va fi cea stabilită în soluţia de avizare. Apoi, va fi demarată procedura pentru proiectare şi execuţie”, a subliniat ministrul Culturii.

În cadrul Conferinţei, Raluca Turcan a mai spus că MC a decis să subvenţioneze în plus Muzeul „astfel încât să poată face mici intervenţii”.

„Muzeul Naţional Peleş nu are căldură şi nici autorizaţie de la ISCIR pentru că nu a putut fi plătită o sumă de bani astfel încât instalaţiile să fie actualizate. Ministerul Culturii a plătit această datorie”, a afirmat Turcan.

10.000 de metri pătraţi de terase

Pe domeniul regal sunt aproximativ 10.000 de metri pătraţi de terase. Acestea sunt degradate şi le va fi redată funcţionalitatea.

Managerul interimar al Institutului Naţional al Patrimoniului, Oana Zaharia, a declarat, pentru News.ro, că „faza DALI pentru consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a Teraselor Castelului Peleş a fost finalizată. A fost înaintată către Comisia zonală a monumentelor istorice nr.8, vorbim de un monument de clasa A. Ei au trimis către Comisia Naţională a Monumentelor, respectiv Secţiunea Tehnică de Arhitectură şi Inginerie, care se va reuni în 27 septembrie, şi în urma variantei aprobate de Secţiune vom şti şi valoarea estimată. DALI dă o variantă minimală (aprox 12,5 milioane d euro) şi una maximal (aprox. 30 de milioane de euro)”.

„La intervenţia de urgenţă vorbim de acoperişurile celor două castele şi de o valoare de 1,7 milioane de euro, un termen de execuţie de şase luni pentru proiectare şi şase luni pentru execuţie”, a precizat Zaharia.

Potrivit managerului INP, „Terasele sunt în pericol de prăbuşire, fiind infiltraţii care dăunează zidurilor şi gardurilor. Sistemele vechi de drenaj trebuie reconfigurate. La terase se va intervene şi la sistemul de iluminat. Nu se schimbă funcţionalitatea teraselor, dar vrem ca prin această intervenţie să putem organiza proiecte educative şi culturale, dar funcţionalitatea de acces  nu se schimbă. A fost luat în vedere ca obiectiv principal al acestui proiect şi accesul pentru persoanele în vârstă, cu dizabilităţ, şi se are în vedere ca accesul pentru vizitare să nu fie interrupt pe perioada lucrărilor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.