Prima şi ultima fotografie ale lui Mihai Eminescu vor fi expuse, pentru prima dată împreună, la Palatul Cesianu-Racoviţă, de Ziua Naţională a Culturii. Fotografiile originale, considerate fragmente de istorie, de valoare muzeală, vor fi expuse doar o zi - duminică, în intervalul orar 10:00-20:00, marcând, astfel, împlinirea a 173 de ani de la naşterea poetului naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mihai Eminescu, reprezentant universal al culturii româneşti, a fost surprins, de-a lungul vieţii, în doar 4 fotografii cunoscute şi certificate. Prima dintre ele a fost realizată în tinereţea artistului, la vârsta de 19 ani, la Praga, în 1869, în atelierul fotografului Jan Tomas, în drumul său spre Viena, la studii. Este cea mai cunoscută fotografie cu marele poet, recunoscută chiar şi de către copii. După această fotografie au fost produse în ţară alte două variante de către fotografii din Iaşi Bernhard Brand şi Nestor Heck. Imaginea tânărului Mihai Eminescu a fost asociată în repetate rânduri cu operele sale, fiind ilustrată în manualele şcolare, afişe de epocă sau cărţi poştale de epocă.

Alături de prima fotografie a lui Mihai Eminescu este expusă şi ultima fotografie a marelui poet, cea realizată de fotograful Jean Bielig în 1887. Ultima din seria celor 4 fotografii ale lui Mihai Eminescu a fost surprinsă la vârsta de 37 de ani a poetului, probabil în luna noiembrie, când se afla în îngrijirea surorii sale, Harieta. Este o fotografie în care Eminescu apare răvăşit, bolnav, pe vremea când locuia pe strada Sfântul Nicolae din Botoşani.

Nespus de interesantă este şi povestea penultimei sale fotografii: aceasta a putut fi realizată doar cu ajutorul unei farse; este cunoscut faptul că lui Eminescu nu-i plăcea să se fotografieze, astfel că prietenii săi l-au convins să facă o fotografie de grup, însă s-au înţeles discret cu fotograful şi, atunci când acesta se pregătea să declanşeze fotografia, prietenii s-au retras, rămânând doar Eminescu în cadru. 

Totodată, vizitatorii care vor păşi pragul Palatului Cesianu-Racoviţă, duminică, pe 15 ianuarie, vor avea ocazia să admire o deosebită colecţie de ediţii princeps şi cărţi rare - inclusiv Poeziile lui Mihai Eminescu, dar şi alte documente istorice, manuscrise de colecţie, hărţi vechi sau fotografii ce sunt însoţite de semnătura olografă a unor personalităţi celebre sau care surprind momente istorice rare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.