Prima emisie a Radio Europa Liberă va fi marcată la Muzeul Naţional Cotroceni prin conferinţa-expoziţie „Metronom 74”, dedicată postului şi lui Cornel Chiriac.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Muzeul Naţional Cotroceni organizează pe 3 iulie, de la ora 18.00, în Salonul Cerchez, conferinţa-expoziţie „Metronom 74", un eveniment realizat în parteneriat cu Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi cu Radu Nicolescu, colecţionar.

Prin acestă acţiune, MNC marchează data la care Radio Europa Liberă a început să emită - pe 4 iulie 1950 a fost auzit pentru prima dată semnalul „Aici, Radio Europa Liberă” - subliniind, pe de o parte, activitatea postului de radio şi, pe de alta, restricţiile din perioada comunistă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Începând cu ora 18.00, va avea loc vernisajul unei microexpoziţii cu fotografii dedicată lui Cornel Chiriac, dar şi postului Radio Europa Liberă, prin care publicul va putea pătrunde în atmosfera epocii, a culturii interzise, a perioadei de aur a radioului şi a muzicii rock and roll.

În cadrul dezbaterii care va începe la ora 18.30 se va discuta despre influenţa progresivă pe care a dobândit-o Europa Liberă în rândul opiniei publice din România, motivul care a determinat autorităţile comuniste să privească acest post de radio ca pe un duşman înverşunat care trebuia neapărat anihilat, dar şi despre calitatea indiscutabilă a muzicii transmise de Radio Europa Liberă, fapt care i-a determinat pe tinerii români să asculte emisiunile muzicale.

De asemenea, va fi evocată emisiunea „Metronom”, care a trezit fascinaţia tinerilor din România comunistă, dar şi Cornel Chiriac, care a devenit idol pentru numeroşi tineri din România, numele lui fiind ataşat ideii de muzică bună şi libertate.

La dezbatere vor participa Ioan Bogdan Lefter, Radu Nicolescu, Liviu Tofan, Mircea Florian, Dorina Diaconescu, Cătălin Manea, Dinu Zamfirescu, Irina-Cristina Anisescu, Florentina Budeancă, dar şi foşti colaboratori ai postului de radio şi ai emisiunii muzicale „Metronom”, istorici, ziarişti şi personalităţi culturale.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 12 august, în Galeria Salonului Cerchez.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.