Expoziţia „Istoria României în 100 de portrete” de la Art Safari va putea văzută şi la Chişinău, în perioada 20 august - 15 septembrie, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Expoziţia „Istoria României în 100 de portrete”, prezentată iniţial la Bucureşti în cadrul sezonului recent încheiat Art Safari Taine şi Comori, evocă personalităţi, războaie, răscoale, revoluţii, intrigi, premii şi inovaţii româneşti, printr-o selecţie impresionantă de opere de artă şi artefacte din patrimoniul a zeci de instituţii şi colecţii private.

„Istoria şi cultura, două dintre elementele care stau la baza relaţiei speciale dintre România şi Republica Moldova, se combină într-o expoziţie eveniment. Figurile emblematice ale istoriei noastre comune sunt prezentate publicului din stânga Prutului cu ajutorul artei. Felicit echipa Art Safari pentru selecţia excelentă a lucrărilor valoroase şi originale şi invit publicul să admire aceste opere, mai ales că finanţarea DRRM permite accesul liber la această expoziţie excepţională”, a declarat Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova, din cadrul Guvernului României.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Marii domnitori ai României, de la Ştefan cel Mare la Mihai Viteazul

Secţiunea dedicată celor mai cunoscuţi şi importanţi domnitori români prezintă o serie de piese de tezaur. Piesa de rezistenţă: un portret de mari dimensiuni al lui Ştefan cel Mare (1438-1504), din colecţia Complexului Muzeal Naţional Neamţ / Muzeul de Artă Roman.

Printre cele 100 de opere prezente în expoziţie se numără şi iconicul portret al lui Tudor Vladimirescu (1780-1821) realizat de Theodor Aman, din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României, o sculptură cu Mircea cel Bătrân realizată de Gabriela Manole Adoc, un portret al lui Neagoe Basarab realizat de Arthur Verona.

Vizitatorii pot admira şi un portret al Mariţicăi Bibescu (1815-1859) ce poartă o ie din materiale preţioase, realizat de Carol Popp de Szathmári (1812-1887). Considerat primul fotograf din Ţările Române, a fost şi pictorul şi fotograful Curţii domnitoare sub Gheorghe Bibescu, Barbu Ştirbei, Alexandru Ioan Cuza şi Carol I. Una din frumuseţile valahe, a doua soţie a domnitorului Gheorghe Bibescu (1843-1848), Mariţica Bibescu era renumită pentru toaletele sale şi pentru naturaleţea cu care purta orice.

Cei mai mari poeţi şi scriitori ai României, în expoziţia de peste Prut

Expoziţia include şi o secţiune dedicată titanilor literaturii române – Mihai Eminescu, Ion Creangă, George Bacovia, Tudor Arghezi, Nichita Stănescu şi alţii. Mihai Eminescu este evocat prin corespondenţa dintre Titu Maiorescu şi poet, alături de portretul emblematic al acestuia din urmă, realizat la vârsta de 18 ani.

Alte lucrări valoroase: un portret de Ion Grigore cu George Bacovia, din colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti, un portret al lui Tudor Arghezi semnat de Corneliu Baba, din colecţia Muzeului Municipiului Bucureşti, un portret al lui Vasile Alecsandri de Mişu Popp, dar şi desenele nichetiene în stil Pop art realizate de Mircia Dumitrescu.

Secţiune specială dedicată familiei regale a României

În cadrul expoziţiei pot fi admirate o multitudine de obiecte, portrete şi fotografii ale familiei regale a României. Printre acestea, uniforma de amiral a Regelui Ferdinand, o pereche de epoleţi de marină, o ţinută de ceremonie din 1921, o mantie ce a aparţinut Reginei Maria, dar şi o fotografie de presă ilustrând-o pe aceasta cu Ordinul „Carol I”.

Marii sportivi ai Românei

Expoziţia prezintă şi obiecte care au aparţinut marilor sportivi români din colecţii private. Printre acestea se numără Cupa Davis a lui Ilie Năstase, o minge şi o rachetă de tenis de la US Open 2012 care au aparţinut Simonei Halep, tricoul oficial al echipamentului naţional de la Campionatul Mondial din 1994, cu semnătura olografă a lui Gheorghe Hagi, costumul de gimnastică purtat în cadrul competiţiilor internaţionale de Larisa Iordache, dar şi casca de scrimă a Anei Maria Brînză.

Proiectul este finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova (DRRM).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.