Poeta de origine iraniană Jila Mossaed şi judecătorul suedez Eric Runesson sunt cei doi noi membri pe care Academia Suedeză, cea care acordă premiile Nobel, i-a numit vineri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Până acum, doar zece membri ai Academiei erau activi dintre cei 18, iar statutul cere ca numărul celor activi să fie de 12. Din acest motiv, acordarea premiului Nobel pentru Literatură anul acesta a fost amânată pentru 2019.

Dezacordurile din interiorul instituţiei legat de gestionarea dezvăluirilor privind agresiunile sexuale comise de fotograful francez Jean-Claude Arnault, apropiat al Academiei, căsătorit cu o membră a organismului, au provocat grave tensiuni între membrii acesteia.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Mulţi au demisionat, între care şi secretarul permanent Sara Danius.

Alegerea poetei Jila Mossaed în vârstă de 70 de ani, născută la Teheran, şi a lui Eric Runesson, născut în 1960, judecător în Curtea Supremă suedeză, va permite Academiei să aibă cvorumul necesar pentru funcţionare.

„Am străbătut o bună parte din drumul pentru restabilirea încrederii în Academie. Lucrurile par diferite acum”, a spus secretarul permanent interimar Anders Olsson.

Regele Carl al XVI-lea Gustaf al Suediei, care patronează instituţia, a anunţat în luna mai o modificare în statutul Academiei: membrii, iniţial aleşi pe viaţă, pot demisiona şi pot fi înlocuiţi. 

În urma alegerii, el şi-a exprimat speranţa că „Academia Suedeză va reuşi, uşor, uşor, să recupereze încrederea şi poate acum să îşi continue munca”.

Jila Mossaed o înlocuieşte pe scriitoarea Kerstin Ekman, care s-a retras din Academie în 1989, după ce aceasta a refuzat să condamne fatwa emisă pe numele lui Salman Rushdie pentru „Versetele satanice”.

„Scrierile mele nu au fost recunoscute în ţara mea de origine, iar noua mea naţiune îmi oferă una dintre cele mai bune poziţii literare mulţumită lor”, a declarat Mossaed agenţiei TT, citată de AFP. 

Autoarea se află în exil în Suedia din 1986.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.