Patriarhul Daniel i-a scris miercuri Arhiepiscopului Constantinopolului Bartolomeu, exprimându-şi susţinerea pentru menţinerea statutului actual, de muzeu, al Basilicii Sfânta Sofia, în condiţiile în care autorităţile de la Ankara iau în calcul transformarea edificiului în moschee.
”În data de 8 iulie 2020, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat o scrisoare Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului - Noua Romă, Patriarh Ecumenic, în care exprimă susţinerea Patriarhiei Române pentru menţinerea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul), ca muzeu”, transmite Patriarhia Română.
Conform Patriarhiei, demersul are în vedere ”valoarea inestimabilă a acestei basilici, unanim recunoscută ca simbol al credinţei şi civilizaţiei creştine şi al artei universale, ceea ce a determinat înscrierea sa de către UNESCO în patrimoniul cultural universal, în anul 1985”.
În acest context, Patriarhul României îşi exprimă solidaritatea cu toţi cei care apără acest simbol al Bisericii Ortodoxe universale.
”Prin demersul Bisericii Ortodoxe Române, membrii Sfântului Sinod, clerul şi întregul popor român dreptcredincios din România exprimă un sprijin concret faţă de Patriarhia Ecumenică, în apărarea statutului actual al Basilicii Sfânta Sofia”, precizează Patriarhia.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a anunţat, în urma cupeste un an, intenţia de a redenumi fosta bazilică Sfânta Sofia din Istanbul, în prezent muzeu, în "moscheea Sfânta Sofia".
În cadrul unui interviu televizat, şeful statului turc a fost întrebat dacă ar fi posibilă intrarea gratuită la Muzeul Sfânta Sofia. "Nu este imposibil. (...) Dar nu o vom face sub numele de muzeu, ci de "Moscheea Sfânta Sofia", a replicat el.
Consiliul de Stat din Turcia a analizat joi cererea mai multor asociaţii de revenire la statutul de moschee. O decizie ar putea fi luată în mai puţin de două săptămâni, conform agenţiei de presă Anadolu.
Convertită în moschee după cucerirea Constantinopolului de otomani în 1453, Sfânta Sofia a fost transformată în muzeu în 1935 de liderul tinerei Republici turce, Mustafa Kemal, nerăbdător "să-l redea umanităţii".
Şi Grecia vecină, care urmăreşte atent viitorul patrimoniului bizantin în Turcia, este preocupată de soarta monumentului.
Şi şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo s-a pronunţat cu privire la menţinerea statutului de muzeu al edificiului.
"Îndemnăm autorităţile din Turcia să menţină Sfânta Sofia ca muzeu, ca un angajament al respectării tradiţiilor religioase şi istoria diversă care au contribuit la formarea Republicii turce şi să asigure în acelaşi timp că va rămâne accesibilă tuturor", a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.