O navă în miniatură, o pictură care înfăţişează Statuia Libertăţii fără chip şi alte lucrări de artă create de presupuşi jihadişti care au fost sau încă sunt deţinuţi la Guantanamo au fost expuse în New York, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Expoziţia organizată la John Jay College of Criminal Justice din New York este intitulată „Ode to the Sea” (Odă pentru mare, n.r.) include lucrări de artă realizate de opt presupuşi jihadişti care sunt sau au fost deţinuţi la închisoarea militară americană din Guantanamo Bay, Cuba.

Tema predominantă a lucrărilor expuse este marea, aceasta trecând de standardele riguroase ale cenzorilor de la Guantanamo, care au respins anumite lucrări pentru că abordau teme „prea politice” şi exprimau prea multă furie, potrivit lui Erin Thompson, unul dintre curatorii expoziţiei şi profesor de artă asistent la John Jay.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Totuşi, cenzorii au aprobat expunerea unui desen intitulat „Vertigo at Guantanamo” , o spirală realizată din puncte albastre, verzi şi roşii, realizat de deţinutul pakistanez Ammar al-Baluchi, singurul dintre autorii lucrărilor expuse care a fost acuzat pentru atacurile din 11 septembrie. El le-a spus avocaţilor săi că vrea să exprime ce a simţit de când a fost „torturat de CIA”.

„Aceasta lucrare de artă nu se află aici pentru a îl glorifica pe el ca artist, ci pentru ca noi să putem afla ceva despre experienţa lui, despre viaţa lui”, a spus Thompson.

Dintre cele 30 de lucrări expuse, 16 aparţin unui singur deţinut: yemenitul Muhammad Ansi. Eliberat din Guantanamo şi transferat la Oman în ianuarie 2017, Ansi este, într-un fel, „omul din spatele expoziţiei”, a explicat avocata sa, Beth Jacob.

În timpul primei lor întâlniri, Ansi i-a spus avocatei despre cursurile de artă pe care le-a primit la Guantanamo în 2009 şi a întrebat dacă lucrările lui vor fi expuse vreodată. Jacob a primit aprobare pentru a lua câteva dintre lucrările lui, pe care le-a prezentat unor prieteni artişti din New York. Astfel, a apărut ideea organizării acestei expoziţii. Alţi deţinuţi sau foşti deţinuţi de la Guantanamo au cerut ca lucrările lor să fie incluse în expoziţie. 

„Aceşti oameni ştiu că au fost demonizaţi. Prin această expoziţie, speră să fie percepuţi din nou ca oameni, persoane care au sentimente şi care apreciază frumosul şi care încearcă să îl creeze. Este un fel de strigăt pentru a fi înţeleşi”, a spus Jacob.

Pentru alţi deţinuţi, expoziţia reprezintă o şansă „pentru a îşi reafirma existenţa”, potrivit lui Ramzi Kassem, profesor de drept la City University of New York, care a reprezentat deţinuţi de la Guantanamo.

Yemenitul Moath al-Alwi, creatorul unei nave în miniatură, din materiale precum carton şi bucăţi din tricouri, a fost unul dintre primii deţinuţi care au ajuns la guantanamo, în ianuarie 2002, după ce a fost arestat la graniţa dintre Afganistan şi Pakistan.

„I-a văzut pe toţi aceşti prizonieri plecând, iar el se află încă acolo fără motiv. Nu a fost acuzat niciodată, nu a fost judecat, aşa că pentru el ceea ce i se întâmplă este un fel de ştergere a existenţei lui”, a spus lui Ramzi Kassem.

Expoziţia, care va putea fi vizitată până pe 26 ianuarie, a creat agitaţie la Pentagon, după ce ar fi fost făcute oferte de cumpărare a lucrărilor de artă. 

Purtătorul de cuvânt Benjamin Sakrisson a confirmat pentru AFP că eliberarea lucrărilor de artă de la Guantanamo a fost suspendată până la „reexaminarea” politicii.

Thompson a confirmat că unii vizitatori ai expoziţiei şi-au exprimat dorinţa de a cumpăra anumite lucrări şi a precizat că vor putea fi vândute doar cele ale foştilor deţinuţi. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.