Cartea ”Teoria generală a ocupării forţei de muncă, a dobânzii şi a banilor” (”The General Theory of Employment, Interest and Money”), opera principală a economistului John Maynard Keynes, a fost desemnată volumul academic care a avut cel mai mare impact din toate timpurile asupra societăţii britanice, potrivit unui sondaj realizat de curând în această ţară, informează The Guardian.
Cărţile cu specific academic care au modelat societatea britanică de-a lungul secolelor acoperă o paletă vastă de domenii, de la legendarul volum ”Ways of Seeing”, un studiu al culturii vizuale, de John Berger, şi până la clasica lucrare feministă ”The Female Eunuch”, publicată în 1970 de Germaine Greer, însă, atunci când votul publicului este acela care stabileşte cea mai influentă carte asupra societăţii britanice moderne, părerile britanicilor se îndreaptă spre economie.
Dintr-o listă de 20 de texte care au influenţat societatea britanică, alcătuită de academicienii britanici în cadrul evenimentului intitulat ”Academic Book Week”, cartea ”Teoria generală a ocupării forţei de muncă, a dobânzii şi a banilor”, publicată de John Maynard Keynes în 1936, a fost desemnată cea mai semnificativă pentru istoria modernă a Marii Britanii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Primele cinci volume din acest sondaj au o orientare de stânga. Pe locul al doilea s-a clasat ”The Invention of Tradition”, editată de istoricul marxist Eric Hobsbawm şi de Terence Ranger.
Pe locul al treilea s-a clasat volumul ”The Making of the English Working Class”, de EP Thompson, un cunoscut istoric, scriitor, socialist şi susţinător al păcii.
Volumul ”Ways of Seeing”, de John Berger, care a murit pe 2 ianuarie la vârsta de 90 de ani, se află pe locul al patrulea în acest clasament dominat de istorici.
Pe poziţia a cincea s-a clasat ”Staying Power: The History of Black People in Britain”, o istorie a persoanelor de culoare din Marea Britanie, publicată de scriitorul marxist Peter Fryer.
John Maynard Keynes părea să fie conştient atunci când scria ”The General Theory of Employment, Interest and Money” de efectele pe care le va genera această carte. Într-o scrisoare adresată dramaturgului şi socialistului George Bernard Shaw, renumitul economist britanic spunea: ”Cred că sunt pe cale să scriu o carte despre o teorie din economie care va provoca o revoluţie - însă nu dintr-o dată, ci pe parcursul următorilor doi ani - în privinţa modului în care lumea abordează problemele economice”.
Această carte reprezintă baza teoretică a keynesianismului, o doctrină ce a avut o influenţă majoră asupra modelului economic britanic după Marea criză economică din anii 1930 şi care, graţie lui fostului premier keynesian Gordon Brown, a jucat un rol-cheie după criza economică din 2008. O frază celebră rostită de Gordon Brown, ”no more boom and bust”, reprezintă o referire directă la taza centrală expusă în ”The General Theory of Employment, Interest and Money”.
Lucrarea scrisă de Keynes în 1936 stipulează faptul că, în timpul recesiunilor, productivitatea economică este puternic influenţată de cheltuielile totale făcute în economie pe termen scurt şi recomandă intervenţia statului pentru a modera ciclurile de tip ”boom and bust” (proces ciclic de expansiune şi contracţie economică, n.r.). Această teorie a contrazis tezele economice neoclasice, relaţionând locurile de muncă nu cu costul forţei de muncă, ci cu cheltuielile de bani, care creează o cerere pe piaţă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.